ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καρόυσος: Το χαλλούμι είναι η «σημαία» της αυθεντικής παραδοσιακής κυπριακής κουζίνας

«Η ιστορία του χαλλουμιού αποδεικνύει ότι δίκαια συγκαταλέγεται στα παλαιότερα τυριά στον κόσμο», είπε ο Υπουργός

ΚΥΠΕ

Το χαλλούμι είναι η σημαία της αυθεντικής παραδοσιακής κυπριακής κουζίνας, είπε το Σάββατο στον χαιρετισμό του στο 3ο Φεστιβάλ Χαλλουμιού και Τραχανά, στο Μένοικο, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

«Η ιστορία του χαλλουμιού αποδεικνύει ότι δίκαια συγκαταλέγεται στα παλαιότερα τυριά στον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, αφού η παρασκευή του συνδέεται άμεσα με την παραδοσιακή αγροτική ζωή και την κοινωνική αλληλεγγύη που χαρακτήριζε τα χωριά της Κύπρου.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, το χαλλούμι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γαστρονομική παράδοση και την κοινωνική ζωή του τόπου, και εκδηλώσεις όπως αυτή προσδίδουν ψυχολογική ανάταση και παρέχουν στους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες το αίσθημα της προσφοράς, προάγοντας τον πολιτισμό και την παράδοση της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε και στα έργα υποδομής στις ορεινές περιοχές, με σκοπό τη βελτίωση του οδικού δικτύου και της προσβασιμότητας και συνδεσιμότητας των περιοχών αυτών με τα αστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εκπονεί έργα που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Κοινότητας Μένοικου, αφού το Τμήμα Δημοσίων Έργων προχώρησε στην κατασκευή δρόμου πρόσβασης προς το Μένοικο από τον παλαιό δρόμο Λευκωσίας – Ακακίου. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την κοινότητα Μενοίκου και με την ολοκλήρωσή του ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα της Κοινότητας για απευθείας πρόσβαση από τον κύριο δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους, παρακάμπτοντας την κοινότητα Ακακίου. Με το Έργο αυτό διευκολύνεται η πρόσβαση προς την Κοινότητα, εξοικονομείται χρόνος στη διακίνηση και αυξάνεται το επίπεδο οδικής ασφάλειας», είπε, προσθέτοντας ότι επωφελούνται, επίσης, και οι Κοινότητες Ακακίου και Παλαιομετόχου, οι οποίες απαλλάσσονται από πυκνή κίνηση και κατ’ επέκταση από την κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής.

Το Έργο μήκους 3,3 χλμ εκτελέστηκε την περίοδο 2018 - 2019 με κόστος €3,3 εκ. συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ανέφερε ο Υπουργός.

Παράλληλα, το Υπουργείο παραχώρησε υπό τη μορφή χορηγίας στο Κοινοτικό Συμβούλιο Μενοίκου €10.000 εντός του 2020 και €5.000 εντός του 2021 για κατασκευή πεζοδρομίων.

«Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη αποδεικνύει στην πράξη ότι βαδίζει δίπλα από τις κοινότητες του νησιού μας και υλοποιεί έργα για τις ανάγκες των πολιτών αυτών. Είμαστε σίγουροι ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη των κοινοτήτων και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής του κόσμου της υπαίθρου θα αποτρέψουμε την εγκατάλειψή τους και θα αναδείξουμε τις περιοχές αυτές ως κέντρα πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης», κατέληξε ο Υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση