ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κάθε χρόνο και περισσότεροι για πασχαλινά ταξίδια

Αγαπημένος προορισμός η Ελλάδα και το ελληνικό Πάσχα για τους ταξιδιώτες από την Κύπρο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η εορταστική περίοδος του Πάσχα στην ουσία μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως η εμπροσθοφυλακή των καλοκαιρινών διακοπών για τους Κύπριους που επιλέγουν διακοπές εκτός Κύπρου. Η ικανοποιητική περίοδος αργιών θεωρείται μια πρώτη τάξεως ευκαιρία για ολιγοήμερες διακοπές οι οποίες συνδυάζονται με την πασχαλινή ατμόσφαιρα των ημερών και όπως φαίνεται από τα στοιχεία που υπάρχουν αρκετοί είναι αυτοί που έφυγαν ή θα ταξιδέψουν τις επόμενες μέρες για κάποιο κοντινό ή πιο μακρινό προορισμό, κυρίως ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα αποτελεί πλέον για τους ταξιδιώτες του Πάσχα αγαπημένη συνήθεια, μιας και το μεγαλύτερο κομμάτι του εξερχόμενου τουρισμού την περίοδο αυτή έχει ως προορισμό τη νησιωτική ή ηπειρωτική Ελλάδα. Με βάση στοιχεία και εκτιμήσεις ταξιδιωτικών πρακτόρων, η φετινή περίοδος του Πάσχα αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα ή ακόμη και να ξεπεράσει την επιβατική κίνηση της περσινής χρονιάς. Όπως εκτιμούν οι επαγγελματίες διοργανωτές ταξιδιών, ποσοστό πέραν του 50% όσων επιλέξουν Πάσχα εκτός Κύπρου θα κινηθούν προς κάποιο ελληνικό προορισμό. Τα ποσοστά όσων επιλέγουν κάποιον προορισμό στην κεντρική Ευρώπη είναι χαμηλά και τα ταξίδια συνδυάζονται με κοινωνικές υποχρεώσεις. Από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι η Μεγάλη Βρετανία.

Κριτήρια επιλογής

Οι πασχαλινοί προορισμοί για τους Κύπριους ταξιδιώτες είναι στενά συνδεδεμένοι με την ατμόσφαιρα των ημερών –έθιμα, συνήθειες, θρησκευτικό συναίσθημα. Στη λογική αυτή η Ελλάδα όλο τον χρόνο αλλά και ειδικότερα κατά την πασχαλινή περίοδο αποτελεί την πρώτη επιλογή. Από εκεί και πέρα υπάρχει και ένα μικρότερο κομμάτι το οποίο με βάση τις κρατήσεις από γραφεία ταξιδιών δεν το ενδιαφέρει η πασχαλινή ατμόσφαιρα και κινείται προς κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Με βάση επίσημες μετρήσεις, οι πασχαλινές διακοπές κινούνται από 3 έως 8 ημέρες με μέσο όρο τις 5. Τις πασχαλινές διακοπές υποστηρίζει το εορταστικό πρόγραμμα εργασίας αλλά και η περίοδος των σχολικών διακοπών.

Προς Ελλάδα θα κινηθεί το 50% των Kυπρίων οι οποίοι θα περάσουν το Πάσχα εκτός Κύπρου. Αράχοβα, Βόλος, Ναύπλιο είναι μόνο μερικοί προορισμοί που επιλέγονται.

Ελλάδα

Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρόεδρος του Actta Χάρης Παπαχαραλάμπους στην «Κ», ήταν πάντοτε ο αγαπημένος προορισμός και για την περίοδο του Πάσχα. Ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των ταξιδιωτών που θα περάσουν το Πάσχα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, τονίζει ο πρόεδρος του Actta, ωστόσο εκτιμά πως η κίνηση προς ελληνικούς προορισμούς θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα που ήταν ικανοποιητικά. Παράγοντες της αγοράς διοργάνωσης ταξιδιών εκτιμούν πως πέραν του 50% όσων ταξιδεύουν εκτός Κύπρου αυτή την περίοδο έχουν ως προορισμό την Ελλάδα. Υπολογίζοντας τις κρατήσεις που έχουν γίνει από ταξιδιωτικά γραφεία, οι Κύπριοι ταξιδιώτες επιλέγουν περιφέρεια και όχι αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η Αράχοβα, ο Βόλος, το Ναύπλιο, η Κατερίνη είναι προορισμοί επιλογής των Κυπρίων ταξιδιωτών.

Ευρώπη-Ντουμπάι

Το υπόλοιπο 50% της εξερχόμενης τουριστικής κίνησης αφορά προορισμούς της κεντρικής Ευρώπης όπως το Παρίσι, Βουδαπέστη και Πράγα. Μετά την Ελλάδα, η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί τον δεύτερο αγαπημένο προορισμό Κυπρίων για το Πάσχα, επιλογή που έχει να κάνει όμως με κοινωνικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις. Τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση παρουσιάζουν προορισμοί προς χώρες του αραβικού κόλπου. Μία από αυτές είναι και το Ντουμπάι, το οποίο φέτος φαίνεται να καταγράφει ικανοποιητικές επιδόσεις. Ο συγκεκριμένος προορισμός όπως και η κεντρική Ευρώπη αποτελεί επιλογή από ταξιδιώτες οι οποίοι δεν έχουν ως κριτήριο να βιώσουν το θρησκευτικό συναίσθημα αλλά και την πασχαλινή ατμόσφαιρα.

Εσωτερικός τουρισμός

Την περίοδο της πασχαλινής αργίας έντονη αναμένεται να είναι και η τουριστική κίνηση σε προορισμούς στο εσωτερικό. Ένα μεγάλο κομμάτι όσων κινηθούν εκτός αστικών κέντρων έχουν καθιερώσει να συνδυάζουν πρόωρες καλοκαιρινές διακοπές και πασχαλινή ατμόσφαιρα. Όπως μας εξήγησε ο Αντώνης Ορθοδόξου, ταξιδιωτικός πράκτορας, τουριστικές μονάδες της ελεύθερης Αμμοχώστου ετοιμάζονται να προσαρμοστούν στο πνεύμα των ημερών τόσο με δραστηριότητες όσο και με πασχαλινά γαστρονομικά έθιμα προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο ο οποίος δεν θα παραμείνει στις οικίες του και θα κινηθεί για ολιγοήμερες διακοπές στο εσωτερικό.

Τα αεροδρόμια ανεβάζουν στροφές

Η εικόνα που παρουσιάζει η τουριστική πασχαλινή κίνηση συνάδει απόλυτα και με τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου. Με βάση επίσημα στοιχεία από την διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes, ο Απρίλιος παρουσιάζει αυξημένη επιβατική κίνηση. Αυτή την περίοδο σε εβδομαδιαία βάση από το αεροδρόμιο της Λάρνακας πραγματοποιούνται 547 πτήσεις με δείκτη πληρότητας 81%. Από το αεροδρόμιο της Πάφου οι πτήσεις ανέρχονται σε 228 την εβδομάδα, ενώ ο δείκτης πληρότητας της κάθε πτήσης ανέρχεται σε 88%. Η δραστηριότητα για τον μήνα Απρίλιο θεωρείται πολύ καλή. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Λάρνακας αφορούν το 20%, δηλαδή 109 πτήσεις, και από την Πάφο το 10%, δηλαδή 57 πτήσεις. Και για Ελλάδα ο δείκτης πληρότητας κινείται σε υψηλά ποσοστά. Από τη Λάρνακα είναι στο 80%, ενώ από την Πάφο στο 86%. Εκτός από την Ελλάδα, προορισμοί με έντονη δραστηριότητα είναι η Αγγλία, το Ισραήλ, η Πολωνία και η Γερμανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση