ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάτω των προσδοκιών των καταστηματαρχών η κίνηση της αγοράς

Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ ζητά στήριξη

ΚΥΠΕ

Η κίνηση της αγοράς την περίοδο των γιορτών δεν ήταν η αναμενόμενη, ήταν πιο κάτω από τις προσδοκίες των καταστηματαρχών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣ ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, κάνοντας έκκληση προς το κράτος να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Ίσως να επηρέασε ο καιρός κατά κάποιο βαθμό. Ο κόσμος ήταν συγκρατημένος. Υπάρχει μια γενική αβεβαιότητα, γι’ αυτό ο κόσμος ίσως περιορίστηκε στα αναγκαία, στα απαραίτητα», είπε ο κ. Κουρσάρης απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την αγοραστική κίνηση κατά την εορταστική περίοδο. Ανέφερε ότι ο κόσμος ξόδεψε για τα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με άλλες περιόδους. «Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το πρωτοχρονιάτικο, ξόδεψε ο κόσμος», σημείωσε.

Στα υπόλοιπα είδη, υπήρχε μεν αυξημένη κίνηση κατά τη διάρκεια των γιορτών και καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκέμβρη, αυτή ωστόσο κυμαινόταν κάτω από τα επίπεδα που περίμεναν οι καταστηματάρχες, είπε ο κ. Κουρσάρης.

«Τώρα οι καταστηματάρχες θα προχωρήσουν να δώσουν εκπτώσεις για να μπορέσουν να καλύψουν κάποιο χαμένο έδαφος. Ήδη κάποιοι ξεκίνησαν. Αναμένω ότι μετά την Πρωτοχρονιά θα μπουν όλοι στον χορό των εκπτώσεων και των προσφορών», είπε, προσθέτοντας ότι παραμένουν, όμως, βασικά προβλήματα στην οικονομία και το κλίμα της αβεβαιότητας.

«Όταν έχουμε έναν πληθωρισμό τους τελευταίους 6-8 μήνες γύρω στο 10% και σε κάποια είδη αυτές οι πληθωριστικές αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, επηρέασαν αρνητικά και την ψυχολογία του καταναλωτή», ανέφερε.

Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ είπε ότι είναι απόλυτη ανάγκη το κράτος να δει ξανά πώς μεταχειρίζεται τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. «Από τη μια ξέρουμε ότι υπάρχει η πραγματικότητα ότι οι μεγάλες εταιρείες, οι αλυσίδες υπεραγορών, τα πολυκαταστήματα έχουν αρκετά αυξημένους τζίρους και κέρδη και έχουμε τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση, που λόγω και διαφόρων πολιτικών που εφαρμόστηκαν, δυσκολεύονται πάρα πολύ σε αυτόν τον πολύ οξύ αθέμιτο ανταγωνισμό», είπε.

Ο μικρός καταστηματάρχης, πρόσθεσε, «δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις συνθήκες, δεν έχει τα κεφάλαια για τη διαφήμιση. Οπότε το κράτος θα πρέπει να έρθει και να σταθεί αρωγός σε αυτές τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να αποτελέσουν ξανά τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας».

Ερωτηθείς για τις προτάσεις της ΠΟΒΕΚ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ο κ. Κουρσάρης είπε ότι μία από τις πολιτικές που επηρέασαν περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το θέμα του ωραρίου.

«Θα θέλαμε να υπάρχουν νομικά ρυθμισμένα ωράρια», είπε, σημειώνοντας ότι στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν θεσπισμένα ωράρια. Από την άλλη, πρόσθεσε, «θα πρέπει το Υπουργείο να επεξεργαστεί κάποια συγκεκριμένα προγράμματα που να απευθύνονται αποκλειστικά στις πολύ μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, ούτως ώστε να μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους».

«Πρέπει να δούμε και κάποιες φορολογικές απαλλαγές και διευκολύνσεις προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοεργαζόμενους», κατέληξε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση