ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατώτατος μισθός: Έντονος προβληματισμός ΣΕΚ για ύψος και μη καθορισμό ωριαίας απόδοσης

Η ανακοίνωση της ΣΕΚ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν βελτιώσεις, εντούτοις υπάρχει έντονος προβληματισμός και διαφωνία τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς το μη καθορισμό ωριαίας απόδοσης του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η ΣΕΚ.

Σημειώνει ότι με την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με το Διάταγμα καθορισμού Εθνικού Κατώτατου Μισθού (Ε.Κ.Μ.), ολοκληρώνεται μια επίπονη προσπάθεια ρύθμισης των εισοδημάτων των πιο ευάλωτων εργαζομένων της αγοράς εργασίας.

«Σε όλο αυτό το διάστημα η ΣΕΚ κατέθεσε τις απόψεις της και τεκμηρίωσε τις θέσεις της για την εδραίωση της αξιοπρέπειας και της ποιότητας ζωής στην απασχόληση. Αξιολογώντας το αποτέλεσμα η ΣΕΚ σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι υπήρξαν βελτιώσεις, εντούτοις υπάρχει έντονος προβληματισμός και διαφωνία τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς το μη καθορισμό ωριαίας απόδοσης», προσθέτει.

Σε σχέση με το ύψος, η ΣΕΚ αναφέρει ότι ανέμενε μια πιο βελτιωμένη πρόταση που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος ζωής και τις συνεχώς αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

«Όσον αφορά την απουσία καθορισμού ωριαίας απόδοσης του Ε.Κ.Μ. η ΣΕΚ εκφράζει την έντονη διαφωνία της αλλά και την ανησυχία της γιατί ενδεχομένως να δημιουργηθούν συνθήκες εκμετάλλευσης από μερίδα εργοδοτών. Γι’ αυτό τον λόγο στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος θα καταβληθεί προσπάθεια, μέχρι την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού την 1/1/2023 να μπορέσει να ρυθμιστεί και αυτό το ζήτημα», σημειώνει.

Επιπρόσθετα, η ΣΕΚ καλεί τόσο την εργοδοτική πλευρά να σεβαστεί το περιεχόμενο αλλά και το πνεύμα του Διατάγματος, όσο και το Υπουργείο Εργασίας να αξιοποιήσει την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική του εφαρμογή.

Η ΣΕΚ διασαφηνίζει πως θα συνεχίσει την προσπάθεια στήριξης των ευάλωτων εργαζομένων μέσα από την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους χώρους εργασίας.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι θα αξιοποιήσει τις πρόνοιες που διαλαμβάνονται στον Μηχανισμό Αναθεώρησης του Ε.Κ.Μ. με έμφαση στο κόστος ζωής έτσι ώστε σε ένα χρόνο από την εφαρμογή του να δημιουργηθούν οι προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση του.

Προσθέτει, τέλος, ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του συνόλου των εργαζομένων και παραμένει στη διάθεση τους για οποιεσδήποτε πληροφορίες και στήριξη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση