ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καύσιμα από τα κατεχόμενα: Πόσα εκατ. κερδίζουν και πόσα χάνει η ΚΔ

Καταγγέλλουν την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πρατηριούχοι

Της Ιωάννας Κυριάκου

Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το θέμα της προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα αφού ο Σύνδεσμός Πρατηριούχων ετοιμάζεται να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως πληροφορείται η «Κ», το πρόβλημα είναι τεράστιο ενώ χρόνο με το χρόνο ολοένα και περισσότερα οχήματα περνούν από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμα. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο των Πρατηριούχων, κ. Σάββα Προκοπίου, μας αναφέρθηκε ότι πρόθεση του Συνδέσμου δεν είναι να καταγγείλει αλλά να αποταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βρει το δίκιο του.

Τα κέρδη στα κατεχόμενα και η απώλεια για την ΚΔ

Το μέγεθος του προβλήματος αντικατοπτρίζεται από τους αριθμούς που έχει στην κατοχή του ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων. Μιλώντας στην «Κ», o εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι 180 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο περνούν στα κατεχόμενα σε καύσιμα, δηλαδή περίπου 15 εκατομμύρια το μήνα. Ως αποτέλεσμα, η Κυπριακή Δημοκρατία χάνει 80 εκατομμύρια από τους φόρους και το Φ.Π.Α των καυσίμων. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, το συγκεκριμένο ποσό σε ίδια χρονική περίοδο είναι 2,5 φορές πιο μεγάλο από την απώλεια του Φ.Π.Α από τα χρυσά διαβατήρια. Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά στην τιμή των καυσίμων, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι στα κατεχόμενα η βενζίνη κυμαίνεται γύρω στο 1 ευρώ και το πετρέλαιο στο 1,15, ενώ στις ελεύθερες περιοχές στο 1,50 η βενζίνη και στο 1,80 το πετρέλαιο.

Απαιτούν την εφαρμογή του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα, οι πρατηριούχοι θα προσφύγουν στην αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, με καταγγελία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Θέλουμε να σταματήσει αυτή η παρανομία και να εφαρμοστεί ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής», εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου. Σημειώνεται ότι με βάση τον κανονισμό απαγορεύεται να φθάνει στις ελεύθερες περιοχές ότι έρχεται από τα κλειστά λιμάνια, δηλαδή της Αμμοχώστου και της Κερύνειας. Από την άλλη, επιτρέπεται ότι παράγεται ή παραποιείται στα κατεχόμενα μέχρι 260 ευρώ την ημέρα.

Ενημέρωσαν Υπουργεία, δημοσιογραφική διάσκεψη με παρουσία δικηγόρου

Ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή στα Υπουργεία, ενώ αρχές τις μεθεπόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιήσει δημοσιογραφική διάσκεψη για να ενημερώσει τους πολίτες για την πρόθεσή του, μέσω του δικηγόρου του ο οποίος θα είναι παρών στην διάσκεψη. Η ακριβής ημερομηνία της διάσκεψης θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση