ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κενό 60 δισ. στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. λόγω Brexit

Το εν λόγω ποσό διαμορφώνεται μετά από την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, με έκτακτη σύνοδο για το θέμα να ορίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου

Newsroom Κ, Αθήνα

Μαζί με τη Βρετανία που φεύγει από την Ε.Ε. φεύγουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία και τα 60 δισ. ευρώ που συνεισέφεραν οι Βρετανοί στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ενόψει της έκτακτης συνόδου για το θέμα στις 20 Φεβρουαρίου, οι απόψεις διίστανται.

Δύο εβδομάδες πριν από την ειδική σύνοδο της Ε.Ε. για τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο) που συγκαλεί ο Βέλγος πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σύννεφα μεταξύ των κρατών-μελών στη μετα-Βrexit εποχή. Ο Σαρλ Μισέλ βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές με τους ηγέτες καθενός από τα κράτη-μέλη ενόψει της κρίσιμης συνόδου, αναζητώντας τη μέση οδό, που για άλλη μία φορά είναι δύσκολο να βρεθεί.

Πρώτες αντιδράσεις έχουν ήδη έρθει από τη Δανία, με την πρωθυπουργό της χώρας, Μέτε Φρεντερίκσεν, να δηλώνει ότι ακόμη κι αν οι χώρες της Ε.Ε. συνεισέφεραν μόνο το 1% του ΑΕΠ τους μελλοντικά, η Δανία θα έπρεπε να δίνει είκοσι φορές περισσότερα από ό,τι σήμερα.

«Πολλά από τα χρήματα της συνεισφοράς μας είναι παράλογα, για παράδειγμα, όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή ή τα κύματα προσφύγων. Θα συνεισφέρουμε με περισσότερα χρήματα, αλλά δεν θέλω να συνεισφέρουμε με πολύ περισσότερα χρήματα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας.

Καθαροί χορηγοί

Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένει νέα πρόταση από τον Σαρλ Μισέλ. «Η Αυστρία συγκαταλέγεται στους καθαρούς χορηγούς της Ε.Ε.» είπε σχετικά με το θέμα, συμπληρώνοντας: «Ακριβώς όπως και η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία, είμαστε της άποψης ότι οι εισφορές μας δεν πρέπει να αυξάνονται απεριόριστα».

Εκτιμάται ότι χωρίς τη Βρετανία τα ευρωπαϊκά ταμεία θα χάσουν 60 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό η γερμανική συνεισφορά θα πρέπει να αυξηθεί από 12 έως 40 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σημαντικές αυξήσεις αναμένονται ιδίως για τη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Σουηδία. Αναφορικά με την επικείμενη σύνοδο της 20ής Φεβρουαρίου, διπλωμάτης από τις Βρυξέλλες εκτιμά ότι δεν πρέπει να αναμένεται συμφωνία, εάν δεν γίνουν παραχωρήσεις. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε, μάλιστα, ήδη ότι «οι εκπτώσεις είναι απαραίτητες».

Βάσει υπολογισμών, περί το τέλος της επόμενης δημοσιονομικής περιόδου το 2027, πέντε χώρες θα είναι εκείνες που θα εισφέρουν το 75% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Μεταξύ των κρατών-μελών επικρατεί διχογνωμία. Ο Σαρλ Μισέλ, πάντως, θεωρεί ότι ένας συμβιβασμός είναι εφικτός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X