ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

M. Κεραυνός: Εάν ανατραπεί το σύστημα εκποιήσεων, θα έρθει μία άλλη κρίση

Ο Υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού πακέτου μέτρων για τις εκποιήσεις, υπενθυμίζοντας ότι η οικονομία βρίσκεται ακόμα κάτω από αξιολογήσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε περίπτωση που αποσταθεροποιηθεί ή ανατραπεί το υφιστάμενο σύστημα εκποιήσεων, θα υπάρξουν πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, και υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, και αυτό θα φέρει μία άλλη κρίση, που βεβαίως πάντοτε τα προβλήματα που προκύπτουν, τα πληρώνει ο μέσος πολίτης, ο μέσος εργαζόμενος, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά την παρουσίαση που έκανε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για το ευρύτερο κυβερνητικό πακέτο επτά μέτρων για μια συνολική αντιμετώπιση του θέματος των εκποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα, τα οποία αφορούν κυρίως τις ευάλωτες ομάδες, και έχει φέρει ένα πακέτο μέτρο, για να ανακουφίσει ακριβώς τις ευάλωτες ομάδες και να δώσει διεξόδους σε κάποια από αυτά τα προβλήματα, χωρίς όμως να διαταράσσεται το συνολικό πλαίσιο εκποιήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, η κυβέρνηση υποδεικνύει ότι «σε περίπτωση που αποσταθεροποιηθεί ή ανατραπεί αυτό το υφιστάμενο σύστημα εκποιήσεων, θα υπάρξουν πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, και υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, και αυτό θα φέρει μία άλλη κρίση, που βεβαίως πάντοτε τα προβλήματα που προκύπτουν, τα πληρώνει ο μέσος πολίτης, ο μέσος εργαζόμενος. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι έφερε ένα συνολικό πακέτο μέτρο, το οποίο και δίνει λύσεις και ανακουφίζει. Αλλά λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν σήμερα, όπως είναι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, οι αμφιβολίες κατά πόσο υπάρχουν υπερχρεώσεις ή καταχρηστικές ρήτρες, και όλα αυτά αντιμετωπίζονται μέσα από το νομοσχέδιο που κατάθεσε η κυβέρνηση και από το συνολικό πακέτο μέτρων».

Η σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη όπως αναβάλει την ψηφοφορία και επιστρέψει στην Επιτροπή Οικονομικών την επίμαχη πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, την οποία συνυπογράφουν το ΕΛΑΜ, η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ, οι Οικολόγοι και Βουλευτές του ΔΗΚΟ, που δίδει στον ενυπόθηκο οφειλέτη και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα το δικαίωμα να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών.

Με ανισορροπίες ακόμα η κυπριακή οικονομία

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κεραυνού, η κυπριακή οικονομία βρίσκεται ακόμα κάτω από συνεχείς αξιολογήσεις διεθνών θεσμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Επίσης η Τρόικα έρχεται δύο φορές τον χρόνο και αξιολογεί την κυπριακή οικονομία, στα πλαίσια του μεταμνημονιακού ελέγχου, αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης. «Σε κάθε αξιολόγηση, διαπιστώνονται κάποιες ανισορροπίες. Παρά το γεγονός ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε μία πολύ καλή κατάσταση -και αυτό ήταν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που έγινε πριν τρεις εβδομάδες περίπου, στις Συνόδους των υπουργών Οικονομικών-, εντούτοις παρουσιάζονται κάποιες ανισσοροπίες, που προέρχονται και από την πρόσφατη κρίση του Covid.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών οι ανισορροπίες αυτές αφορούν:

  • Το υψηλό δημόσιο χρέος.
  • Το έλλειμμα.
  • Το εμπορικό ισοζύγιο, που, σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, είναι μεταξύ άλλων αποτέλεσμα του πολέμου που συνεχίζεται σήμερα, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και έχει δημιουργήσει προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς αγαθών.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση