ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κέρδισε η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της FBME

Γενικός Εισαγγελέας στην «Κ»: Μεγάλη νίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία δύσκολη υπόθεση

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιώθηκε έναντι της FBME Bank στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στο Παρίσι, μία υπόθεση που εάν κέρδιζε η FBME Bank θα έπρεπε η Κυπριακή Δημοκρατία να καταβάλει ποσό 1.44 δισ. δολαρίων.

Επί της ουσίας, η Κύπρος κέρδισε τις προσφυγές των ιδιοκτητών της FBME, κυρίων Saab, εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούσε την παραβίαση της συνθήκης για αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων μεταξύ της Δημοκρατίας του Λιβάνου και της Δημοκρατίας της Κύπρου όταν λήφθηκε η απόφαση από την Κεντρική να κλείσει την τράπεζα.

Μιλώντας στην «Κ» ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία κέρδισε την υπόθεση με την FBME Bank, όντας μια μεγάλη επιτυχία σε Διεθνή Διαιτησία. Σχολίασε πως δεν υπάρχουν λεπτομέρειες διότι ακόμα δεν έχει λάβει στα «χέρια» της η Νομική Υπηρεσία το πλήρες κείμενο της απόφασης. Συμπλήρωσε πως ποσοτικά οι διεκδικήσεις ήταν εφάμιλλες με αυτές της υπόθεσης Βγενόπουλου και της MIG, ενώ ως υπόθεση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, γι αυτό και την χαρακτηρίζει ως «μεγάλη επιτυχία». Κατέληξε πως «με αυτή τη νίκη η Κύπρος απέφυγε τον κίνδυνο επιβολής αποζημιώσεων 1.44 δισ. δολαρίων».

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκης Στυλιανού, «η Κεντρική Τράπεζα εκφράζει την πλήρη ικανοποίηση της για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι για την υπόθεση της FBME, η οποία δεικνύει οτι ήταν ορθές και αποτελεσματικές οι αποφάσεις και ενέργειες της Διοίκησης και του προσωπικού της Κεντρικής Τράπεζας».

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σχετικά με την υπόθεση της FBME, είχε εκφράσει την πεποίθηση πως δεν θα κερδίσει στη νομική διαμάχη η FBME και δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί οποιοδήποτε ποσό σε αυτήν. Είχε προσθέσει σε σχετικό ερώτημα πως, όταν έλαβε την ειδοποίηση από τη Fincen ότι η FBME εμπλέκεται με παράνομες ενέργειες και διακίνηση μαύρου χρήματος, τότε ενήργησε όπως πρότεινε η Fincen, διότι κινδύνευαν όλες οι συναλλαγές με δολάριο στο νησί, εάν συνέχιζε να λειτουργεί η τανζανική τράπεζα. «Οι συνέπειες εάν συνέχιζε τη λειτουργία της η FBME, θα ήταν καταστροφικές για όλη την οικονομία του νησιού και προτιμήσαμε να δράσουμε όπως δράσαμε. Κρίναμε ότι η μη λήψη μέτρων θα έφερνε περισσότερα δεινά.», είχε καταλήξει.

Ιστορικό

Τη μήνυση είχαν καταθέσει οι Ayoub - Farid Saab και Fadi Michael Saab κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στο Παρίσι (Διεθνής Διαιτησία υπ’ αριθμόν. ICC 20588/ZF). Η προσφυγή της FBME Bank στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού, εκτός από την απόσυρση του Διατάγματος Κ.Δ.Π. 356/2014, ζητούσε και αποζημιώσεις αναφορικά με τη ζημιά που υπέστη η Τράπεζα την περίοδο 2014 - 2017, που ανέρχονταν στα 1.44 δισ. αμερικανικά δολάρια, ήτοι 1.2 δισ. ευρώ. Τραπεζικές πηγές δήλωναν στην «Κ» ότι το ποσό αυτό δεν θα δινόταν ακόμα και να κέρδιζε στο Παρίσι η FBME. Όπως είχαν πει, θα ήταν περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, στην Τελική Απόφαση που είχε εκδοθεί στις 29 Ιουλίου 2015 η FinCEN είχε χαρακτηρίσει την FBME Bank Ltd ως ίδρυμα «πρωτίστης ανησυχίας για ξέπλυμα παράνομου χρήματος», παραπέμποντας σε ανησυχίες τόσο για ξέπλυμα παράνομου χρήματος όσο και σε χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση