ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κερδισμένη η Αυστραλία στον «πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας

Πλεόνασμα στο φετινό αυστραλιανό προϋπολογισμό λόγω των θετικών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας έχει επηρεάσει τις περισσότερες από τις ισχυρές οικονομίες του κόσμου, από τη Γερμανία μέχρι την Ιαπωνία. Η Αυστραλία, ωστόσο, όχι μόνο έχει καταφέρει να διαφύγει κάθε κίνδυνο, αλλά οι εξαγωγές της έχουν αναρριχηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι τιμές των σιδηρομεταλλευμάτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, το δολάριο Αυστραλίας κινείται πτωτικά, ενώ η ζήτηση για τα προϊόντα της χώρας από την Κίνα παραμένει ισχυρή. Με άλλα λόγια, τα οφέλη είναι τριπλά για την οικονομία του 1,9 τρισ. δολαρίων Αυστραλίας (ή 1,3 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ).

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από την Αυστραλία ήταν το 2018 κατά 13% υψηλότερες από το 2017. Στο διάστημα του πρώτου πενταμήνου του 2019, όσο εντεινόταν ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% από πέρυσι. Αυτή η ενίσχυση των εξαγωγών δίνει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία στη νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας, σε μια περίοδο που η ανάπτυξη κινείται με τους βραδύτερους ρυθμούς από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ενθαρρυντικές είναι, επίσης, οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, με τον διοικητή Φίλιπ Λοβ να δηλώνει πως «η ανάκαμψη στον κλάδο των πρώτων υλών» τονώνει την οικονομία. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Αυστραλίας.

«Το εμπόριο στηρίζει την αυστραλιανή οικονομία», σχολιάζει ο Ράιαν Φέλσμαν, οικονομολόγος της CommSec. Ο ίδιος εκτιμά πως θα συνεχιστεί η πορεία ανάπτυξης που έχει διαρκέσει εδώ και μία 28ετία. «Υπάρχει αβεβαιότητα για την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά η Αυστραλία έχει καταφέρει να ξεφύγει από την καταιγίδα», συμπληρώνει ο Φέλσμαν. «Η οικονομία έχει χαμηλώσει ταχύτητες, όμως βοηθά η στήριξη από το εμπόριο». Μάλιστα, μια σειρά από εμπορικά πλεονάσματα έχουν χαρίσει στην Αυστραλία το πρώτο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών έπειτα από τέσσερις δεκαετίες.

Ολα αυτά συμβαίνουν στην Αυστραλία ενώ επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία και επιδεινώνεται το διεθνές επιχειρηματικό κλίμα λόγω της παράτασης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Η Αυστραλία έχει επωφεληθεί από τη μεγάλη αύξηση των τιμών στα σιδηρομεταλλεύματα, που είναι το βασικό εξαγωγικό προϊόν της. Λόγω της καταστροφής φράγματος στη Βραζιλία, που ανέκοψε απότομα την παγκόσμια προσφορά, οι τιμές των σιδηρομεταλλευμάτων στη Σαγκάη έφθασαν στο υψηλό των τελευταίων πεντέμισι ετών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

Η Αυστραλία αντιπροσωπεύει το 43% των εισαγωγών σιδηρομεταλλευμάτων στην Κίνα. Αλλά η Κίνα αγοράζει, επίσης, κάρβουνο και τρόφιμα –όπως κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα– από την Αυστραλία. Ο τουρισμός και η εκπαίδευση αποτελούν πόλους έλξης για τους Κινέζους. Σήμερα, οι εξαγωγές στην Κίνα καλύπτουν το 5% του ΑΕΠ της Αυστραλίας, δηλαδή υπερβαίνουν τη συμβολή του λιανικού εμπορίου στην οικονομία, που φθάνει το 4,6%, σύμφωνα με ανάλυση της Commonwealth Bank of Australia. Η ζήτηση αυστραλιανών προϊόντων καλύπτει μια ευρεία βάση της οικονομίας.

Ενας τρίτος παράγοντας που βοηθά την οικονομία της Αυστραλίας είναι το αδύναμο δολάριό της, το οποίο έχει ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εμπορευμάτων της, επειδή ακολουθεί πτωτική πορεία.

Ο συνδυασμός αυτών των θετικών συνθηκών ώθησε τον πρωθυπουργό της χώρας Σκοτ Μόρισον να υποσχεθεί πλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα, έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για τη διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αφού η κεντρική τράπεζα τα μείωσε δύο φορές από τον Ιούνιο.

Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, αναμένουν ότι το κόστος δανεισμού στην οικονομία θα μειωθεί περαιτέρω, μια εξέλιξη που θα ενίσχυε τα έσοδα από τις εξαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Επ. Περιβάλλοντος: Προτρέπει τους επισκέπτες της φύσης να μαζεύουν τα σκουπίδια τους

«Δεν είναι καλύτερα να τους ρίχνουν πρόστιμα παρά να τους προτρέπουν να μαζεύουν τα σκουπίδια τους στο ...»
Leon  |  20:03

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση