ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Ρέγκλινγκ στην «Κ»: Η Κύπρος μπορεί να μεταμορφώσει την οικονομία της

Η κρίση του Covid-19 δίνει την ευκαιρία στις οικονομίες μας, να γίνουν πιο πράσινες, πιο ψηφιακές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ισχυρή πεποίθηση ότι το δημόσιο χρέος είναι επί του παρόντος βιώσιμο σε όλα τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης εκφράζει ο Managing Director του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο ισχυρός άνδρας του ESM μίλησε στην «Κ» στο πλαίσιο του 17ουετήσιου συνεδρίου του «The Economist» στη Λευκωσία για τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν, το δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα διδάγματα της κρίσης που αφήνει ο Covid-19. Στη συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρει πως τα ιδρύματα – θεσμοί που δημιουργήθηκαν κατά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας βοήθησαν πολύ στην αντιμετώπιση της δεύτερης κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία, και δηλώνει σίγουρος ότι θα βοηθήσουν ξανά σε όποια μελλοντική κρίση θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Τέλος, δεν παραλείπει να κάνει αναφορά στην πρόοδο που έχει επιδείξει η Κύπρος σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωστόσο επισημαίνει ότι οι προσπάθειες για περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ θα πρέπει να συνεχιστούν για να «ξεκλειδώσουν» οι τράπεζες τον πραγματικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν στην οικονομία.

- Ποια είναι η εκτίμησή σας για την οικονομική βοήθεια που δόθηκε στην Κύπρο κατά την προηγούμενη κρίση; Χρησιμοποιήθηκε καλά, δεδομένου του συμφωνηθέντος σχεδίου;

- Η Κύπρος υπέστη πολύ σοβαρή κρίση το 2012 και το 2013, όπως και ορισμένες άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Κατά την πρώτη δεκαετία της Νομισματικής Ένωσης, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες συσσωρεύτηκαν σε πολλές χώρες και έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Και, αν και μερικές φορές επώδυνες, οι προσαρμογές οδήγησαν σε θετικά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα βοήθειας στην Κύπρο εφαρμόστηκε καλά. Από το 2015, η κυπριακή οικονομία τα πηγαίνει αρκετά καλά, όσον αφορά τους ρυθμούς απασχόλησης και ανάπτυξης, και στην πραγματικότητα είχε καλύτερες επιδόσεις από ό,τι περίμεναν πολλοί άνθρωποι το 2013. Κοιτάζοντας το 2019, το τελευταίο έτος πριν χτυπήσει ο Covid-19, η κυπριακή οικονομία τα πήγαινε καλύτερα από άλλες οικονομίες στην Ευρώπη. Η χώρα βρισκόταν σε σταθερή οικονομική θέση για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση του Covid-19. Αυτό οφείλεται επίσης, εν μέρει, στις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ.

Διαβάστε την συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση