ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:44
 

Ο Εισαγγελέας δεν θα αναστείλει την 3η υπόθεση της Τρ. Κύπρου

Εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να ενημερώσει ως προς τα γεγονότα που μεσολάβησαν από την τελευταία ακροαματική

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ενέκρινε σήμερα το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για νέα αναβολή στην εκδίκαση της 3ης ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Η εκδίκαση της υπόθεσης οδηγείται από αναβολή σε αναβολή εκκρεμούσης της εκδίκασης της έφεσης που καταχώρησε στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου να απαλλάξει τους Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει, κατά την τελευταία δικάσιμο, τη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του Κώστα Κληρίδη και του δικηγόρου Πόλυ Πολυβίου, μετά που ο τελευταίος επέρριψε εξ ολοκλήρου την ευθύνη της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εκδίκαση της υπόθεσης στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο κ. Κληρίδης εμφανίστηκε και σήμερα αυτοπροσώπως ενώπιον του Κακουργιοδικείου για να ενημερώσει το δικαστήριο ως προς τα γεγονότα που μεσολάβησαν από την τελευταία ακροαματική διαδικασία αναφορικά με την εκδίκαση της έφεσης στο Ανώτατο.

Όπως είπε, το Ανώτατο όρισε την έφεση για ακρόαση στις 28 Φεβρουαρίου ενώπιον τριμελούς Ποινικού Εφετείου υπό τη σύνθεση του Πρόεδρου του Ανωτάτου Μ. Νικολάτου και τους Δικαστές Λ. Παρπαρίνου και Μ. Χριστοδούλου.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι την ίδια ημέρα είχε οριστεί για ακρόαση αίτηση που καταχώρησε ο δικηγόρος του εφεσίβλητου Ανδρέα Ηλιάδη, Κρις Τριανταφυλλίδης, με την οποία ζητά, όπως είπε, την έκδοση διατάγματος του Δικαστηρίου για αναστολή της εκδίκασης της έφεσης μέχρι που η εφεσείουσα (Κυπριακή Δημοκρατία) αποκαταστήσει το κύρος, την ακεραιότητα, την αμεροληψία και την τιμιότητα του Δικαστηρίου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι υποβλήθηκε και αίτημα προς το Εφετείο για παραπομπή της εκδίκασης της έφεσης ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο κ. Κληρίδης ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι κατά την ημέρα ακρόασης της έφεσης, ο ίδιος ζήτησε όπως ο Πρόεδρος του Ανωτάτου εξαιρεθεί από τη σύνθεση του Εφετείου λόγω της συμμετοχής του στην εκδίκαση των εφέσεων του Ανδρέα Ηλιάδη και της Τράπεζας Κύπρου κατά της καταδικαστικής απόφασης εναντίον τους στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κληρίδης ήγειρε δημόσια θέμα αντικειμενικής αμεροληψίας για τον κ. Νικολάτο, η ψήφος του οποίου έκρινε την επιτυχή έκβαση των εφέσεων του κ. Ηλιάδη και της Τράπεζας Κύπρου, μετά την αποκάλυψη ότι οι αγωγές της θυγατέρας και της αδελφής του εναντίον της Τράπεζας Κύπρου, σχετικά με διεκδικήσεις τους από την μετατροπή καταθέσεων τους σε αξιόγραφα, έτυχαν συμβιβαστικής εξώδικης διευθέτησης.

Ο κ. Κληρίδης είχε ζητήσει την εξαίρεση του κ. Νικολάτου από τη σύνθεση του Εφετείου που θα εκδικάσει την παρούσα έφεση, εγείροντας και πάλι, όπως είχε μεταδώσει την περασμένη Πέμπτη το ΚΥΠΕ, θέμα αντικειμενικής αμεροληψίας για τον Πρόεδρο του Ανωτάτου σε περίπτωση που συμμετέχει και σ’ αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Κληρίδης ενημέρωσε σήμερα το Κακουργιοδικείο ότι με αιτιολογημένη απόφαση του, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου εξαιρέθηκε από τη διαδικασία και δόθηκαν οδηγίες όπως αντικατασταθεί από άλλο δικαστή του Ανωτάτου προκειμένου να προχωρήσει η εκδίκαση της έφεσης.

Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί η νέα σύνθεση του Εφετείου που θα εκδικάσει την έφεση, υποβάλλοντας εκ νέου αίτημα για περαιτέρω αναβολή της υπόθεσης για ακόμη δεκαπέντε μέρες. Είπε, επίσης, ότι η Νομική Υπηρεσία εμφανίστηκε την περασμένη Πέμπτη στο Εφετείο έτοιμη για την εκδίκαση της έφεσης.

Πλην του δικηγόρου Δημήτρη Αραούζου, κανένας άλλος δικηγόρος δεν έφερε ένσταση στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για περαιτέρω αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να πει κατά πόσον ανάμεσα στις επιλογές του, σε περίπτωση που καθυστερήσει η εκδίκαση της έφεσης στο Ανώτατο, είναι και η επανεξέταση του αιτήματος που υποβλήθηκε προς τον ίδιο για αναστολή της υπόθεσης, το οποίο αποτελεί, όπως είπε, συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενη δικάσιμο, οι δικηγόροι Πόλυς Πολυβίου και Αλέκος Μαρκίδης απέστειλαν επιστολές προς τον Γενικό Εισαγγελέα με τις οποίες ζητούσαν την αναστολή της υπόθεσης. Ο κ. Πολυβίου είχε, επίσης, εκφράσει τη θέση ότι «η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει κατακερματισμένη γιατί ο κατακερματισμός θα είναι εις βάρος της δικαιοσύνης».

Απαντώντας στον κ. Πολυβίου, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λ. Καλογήρου είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε δηλώσει κατά την προηγούμενη δικάσιμο ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν επιλογή του και πως αν είχε τέτοια σκέψη «θα μας το έλεγε», με τον κ. Πολυβίου να επιμένει όπως ο κ. Κληρίδης ξεκαθαρίσει κατά πόσον αυτό ήταν ή όχι στις επιλογές του.

Κληθείς από το δικαστήριο να τοποθετηθεί, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «έχω ήδη τοποθετηθεί κ. Πρόεδρε ζητώντας χρόνο. Αν είχα πρόθεση για αναστολή θα το δήλωνα».

Λαμβάνοντας και πάλι το λόγο, ο κ. Πολυβίου είπε ότι υπό τις περιστάσεις δεν ενίσταται στο αίτημα για αναβολή, προσθέτοντας ότι «θα δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία στον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει το θέμα αλλά δεν μπορεί αυτή η υπόθεση να αναβάλλεται κάθε 15 μέρες». Επιφύλαξε ταυτόχρονα όλα τα δικαιώματα της πελάτιδας του και κατηγορούμενης στην υπόθεση Ελίζας Λειβαδιώτου.

Από την πλευρά του, ο κ. Αραούζος αιτιολόγησε την ένσταση του στο αίτημα του Γ. Εισαγγελέα για αναβολή, λέγοντας ότι η εκδίκαση της έφεσης στο Ανώτατο θα πάρει πολύ χρόνο, κάνοντας παράλληλα λόγο για κατάχρηση της διαδικασίας.

Αφού άκουσε όλες τις πλευρές, το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για αναβολή, ορίζοντας την υπόθεση για ακρόαση στις 18 και 19 Απριλίου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.

Κατηγορούμενοι ήταν και οι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή οι οποίοι απαλλάχθηκαν και αθωώθηκαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας το οποίο έκανε αποδεκτή την προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας λόγω κοινού θεμέλιου γεγονότων αυτής της υπόθεσης με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Το τριμελές Κακουργιοδικείο αποτελούμενο από τους Λ. Καλογήρου, Στ. Σταύρου και Ε. Γεωργίου-Αντωνίου, έκρινε ότι οι τρεις υποθέσεις, έχουν την ίδια ή ουσιαστικά την ίδια βάση γεγονότων η οποία δεν είναι άλλη από τα ελληνικά ομόλογα.

O κ. Ηλιάδης είχε κριθεί, μαζί με την Τράπεζα Κύπρου, ένοχος από το Κακουργιοδικείο στην πρώτη υπόθεση της τράπεζας και στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 2,5 ετών. Στις 12/09/2018, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, αθωώνοντας τον κ. Ηλιάδη και την Τράπεζα Κύπρου. Κατηγορούμενος στην πρώτη υπόθεση ήταν και ο Γιάννης Κυπρή, ο οποίος αθωώθηκε ως επίσης και οι άλλοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση.

Ο Ανδρέας Ηλιάδης και ο Γιάννης Κυπρή ήταν κατηγορούμενοι και στη δεύτερη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, που αφορούσε την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης.

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έχει απαλλάξει όλους τους κατηγορούμενους από αυτή την υπόθεση μετά από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε τη διακοπή της δίκης με το αιτιολογικό ότι το κατηγορητήριο της υπόθεσης δεν αποκάλυπτε ποινικό αδίκημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X