ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κόκκινος: Αργό ίντερνετ στην Κύπρο με αδιανόητες τιμές

Επιχορήγηση με κουπόνια ώστε να αντικατασταθεί ο χαλκός με οπτική ίνα - Έργα 72,5 εκατ. ευρώ για να γίνει γρήγορο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

«Η Κύπρος είναι από τις χώρες με το ακριβότερο και πιο αργό διαδίκτυο». Τάδε έφη ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στο πλαίσιο παρουσίασης του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου του για το 2022.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Καινοτομίας, υπάρχει εντούτοις πλάνο αντεπίθεσης, ώστε μέχρι το 2024 το 80% και βάσει του πλάνου το ίντερνετ να παρέχεται μέσω οπτικής ίνας και όχι μέσω χαλκού. Τη δεδομένη στιγμή, όπως είπε, το διαδίκτυο παρέχεται στην Κύπρο μέσω οπτικής ίνας μόνο σε ποσοστό 20%.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών, ο Υφυπουργός χαρακτήρισε τις τιμές του διαδικτύου στην Κύπρο «αδιανόητες», παρόλο που μέσω των πιέσεων – παρεμβάσεων του Υφυπουργείου υπάρχει μια μικρή βελτίωση κατά τους τελευταίους 8 μήνες.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κόκκινος σημείωσε ότι αναμένεται να προχωρήσει σε επιχορήγηση με κουπόνια για αντικατάσταση του χαλκού με οπτικές ίνες, ώστε η ταχύτητα του διαδικτύου να βελτιωθεί. Όπως εξήγησε, θα υπάρξουν κουπόνια 100 ευρώ, 200 ευρώ, 500 ευρώ τα οποία θα επιχορηγηθούν για όσους πολίτες θελήσουν να αλλάξουν τις γραμμές τους σε οπτικές ίνες. Το έργο αυτό θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις 72,5 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο παρουσίασης του προϋπολογισμού του 2022 που ανέγνωσε στη Βουλή ο Υφυπουργός, θα γίνουν παρεμβάσεις 72,5 εκατ. ευρώ για ένα νέο ευρυζωνικό πλάνο. Σύμφωνα με τα λεχθέντα, για επέκταση δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές θα γίνει δημόσια επένδυση 35 εκατ. ευρώ, για υποθαλλάσιο καλωδιακό σύστημα προς Ελλάδα θα γίνει επένδυση 7,5 εκατ. ευρώ, για βελτίωση οικονομικής προσβασιμότητας υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων με τα κουπόνια 20 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση καλωδίωσης κτιρίων και προώθηση διείσδυσης υπηρεσιών συνδεσιμότητας επίσης με κουπόνια 10 εκατ. ευρώ και τέλος, θα γίνει διευκόλυνση της εγκατάστασης υποδομών Data Center.

Τα βαρίδια

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, τα βαρίδια του προυπολογισμού του 2022 έχουν να κάνουν πρώτον με την πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού και δεύτερον με την αντίσταση στην αλλαγή. Στο πρώτο ζήτημα, αυτό με την πρόσληψη του προσωπικού στο Υφυπουργείο και στις κατάλληλες υπηρεσίες, σημείωσε πως γίνεται αργά και με καμία εστίαση στις τεχνολογικές ικανότητες των προσληφθέντων, σχολιάζοντας πως για το Υφουπουργείο του ειδικά, θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος των προσλήψεων.

Δεύτερον ο κ. Κόκκινος κατέδειξε ως βαρίδι την αντίσταση στην αλλαγή. Όπως σχολίασε, «δεν θέλουμε ως κοινωνία να αλλάξουμε και να «ψηφιοποιηθούμε». Χαρακτηριστικό παράδειγμα έδωσε την εφαρμογή της ψηφιοποίησης στους δικηγόρους, όπου, εδώ και 2 μήνες, οι καταχωρήσεις τους ηλεκτρονικά είναι μόνο 700 που αντιστοιχεί στο 10 – 15% όλων των καταχωρήσεων. Ίσως, όπως είπε, να συμπεριφέρονται έτσι διότι δεν έχει γίνει υποχρεωτικό να γίνονται οι καταχωρήσεις ηλεκτρονικά και τους δίδεται ακόμα η δυνατότητα να γίνονται καταχωρήσεις παραδοσιακά.

Πρόκληση το Ταμείο

Τέλος, ο κ. Κόκκινος σημείωσε για τα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πως, έχει μεγάλο φόβο αν μέχρι το 2026 θα γίνει κατορθωτό να υλοποιηθούν τόσα πράγματα σε τόσα λίγα χρόνια και με τις διαδικασίες που υπάρχουν στην Κύπρο. «Είναι μια πρόκληση που μας βαραίνει όλους», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση