ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόκκινος για ψηφιακό μετασχηματισμό: Η αντίσταση στην αλλαγή το μεγαλύτερο πρόβλημα

Είπε ότι οι νέοι της Κύπρου δεν επιλέγουν τα επαγγέλματα της τεχνολογίας, και χρειάζεται σχέδιο δράσης

ΚΥΠΕ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται όσον αφορά στην προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι η αντίσταση στην αλλαγή και εσωτερικά και από την κοινωνία, είπε τη Δευτέρα ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου του για το 2023. Είπε ακόμη ότι οι νέοι της Κύπρου δεν επιλέγουν τα επαγγέλματα της τεχνολογίας, και χρειάζεται σχέδιο δράσης.

Κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, στην παρουσίαση του έργου του Υφυπουργείου αναφέρθηκε ότι μέσα σε δύο χρόνια, μεταξύ άλλων, υλοποίησαν ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα διαχείρισης της πανδημίας, δημιούργησαν και εξελίσσουν το gov.cy στο ένα και μοναδικό σημείο επαφής με το δημόσιο, αύξησαν τις ψηφιακές υπηρεσίες, και αναβάθμισαν τις τηλεπικοινωνίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Κόκκινος στην Βουλή, η Κύπρος, μέσα σε δύο χρόνια σημείωσε άνοδο τεσσάρων θέσεων στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), που αξιολογεί την πρόοδο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ως προς τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή, και θα χρησιμοποιείται πλέον ως εργαλείο παρακολούθησης της προόδου των χωρών για την εφαρμογή του προγράμματος πολιτικής «Πορεία προς την Ψηφιακή Δεκαετία 2030». Η Κύπρος κατατάσσεται 20η μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, «σημειώνοντας ραγδαίο ρυθμό προόδου, ενώ μέχρι πρότινος βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, γεγονός που αναγνωρίζεται και επικροτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ υποδηλώνει σύγκλιση με τον μέσο όρο της ΕΕ», αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι συνολικές προϋπολογισθείσες δαπάνες του Υφυπουργείου του για το 2023, είναι €113.016.672 εκατομμύρια, που συμπεριλαμβάνουν €72.540.471 εκατομ. για αναπτυξιακές δαπάνες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου του, ο οποίος, όπως είπε, είναι αναπτυξιακός για το 2023 αλλά ήταν και μία ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να μοιραστεί με τους Βουλευτές το έργο που επιτελεί το Υφυπουργείο και το πρόγραμμά του για τα επόμενα χρόνια. «Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που από όλα τα κόμματα, όλοι οι Βουλευτές ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη δουλειά που γίνεται στο Υφυπουργείο», είπε ο κ. Κόκκινος.

Πρόσθεσε ότι αυτή η επιτυχία αυτή δεν είναι μόνο του Υφυπουργείου του, αλλά «είναι η συλλογική προσπάθεια της Πολιτείας, της Βουλής, όλων των Υπουργείων και των πολιτών στο να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Κράτος, ψηφιακά ώριμο που θα δίνει ανταγωνιστικότητα στην οικονομία και κοινωνική ευημερία».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι σήμερα γενικότερα υπάρχει μια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα που είναι τα επαγγέλματα που ασχολούνται με την τεχνολογία.

«Αυτό είναι ένα δομικό πρόβλημα της Κυπριακής κοινωνίας, δηλαδή οι νέοι σήμερα δεν ενθαρρύνονται είτε από τους παιδαγωγούς, το σύστημα της παιδείας μας, τους γονείς, για να ακολουθήσουν αυτά τα επαγγέλματα», είπε. Πρόσθεσε ότι κατά μέσο όρο, οι απόφοιτοι μέσο όρο σε πληροφορική στην ΕΕ είναι περίπου 4%, ενώ στην Κύπρο είναι στο 2.7%, προσθέτοντας ότι στις προηγμένες γεωγραφίες είναι στο 6%-7%.

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δει η Πολιτεία, «διότι υπάρχουν προοπτικές καριέρας και ενασχόλησης με θετικές επιστήμες και τεχνολογία το οποίο όμως οι νέοι μας δεν το ακολουθούν στο βαθμό που θα θέλαμε να το ακολουθήσουν».

Επίσης, πρόσθεσε, «το άλλο μεγάλο θέμα» που συζητήθηκε στην Επιτροπή είναι το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού που μένει στο εξωτερικό γιατί δεν βρίσκει ευκαιρίες εργοδότησης στην Κύπρο. «Οι ευκαιρίες υπάρχουν, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι πως συγκρίνονται οι απολαβές, οι όροι εργοδότησης και οι ευκαιρίες μάθησης, καριέρας δηλαδή, στην Κύπρο να είναι εφάμιλλες αυτών του εξωτερικού».

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι είναι ήδη κάτι που ξεκίνησε να γίνεται, ίσως γιατί η Κύπρος έγινε πλέον ένα κέντρο τεχνολογίας, όπως είπε, και υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και απασχολούν, μόνο στο κομμάτι της πληροφορικής γύρω στις 15.000 επαγγελματίες. Αυτό, είπε, έδωσε κίνητρα και ώθηση σε αρκετούς νέους να επιστρέψουν, ενώ όπως είπε, ο ίδιος έχει επισκέψεις στο Υφυπουργείο από Κύπριους, που έχουν έρθει από το εξωτερικό, και οι οποίοι στελεχώνουν αυτές τις εταιρείες.

Κατά τη συζήτηση, και απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο κ. Κόκκινος είπε για το θέμα αυτό ότι χρειάζεται σχέδιο δράσης και ότι για άμεση λύση του προβλήματος, χρειάζεται να δοθούν μαθήματα reorientation, δηλαδή άτομα που σπούδασαν άλλα επαγγέλματα, να τους δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσουν ικανότητες σε επαγγέλματα πληροφορικής.

Όσον αφορά στο θέμα εργαζομένων στη Λεμεσό, ο ίδιος είπε ότι η πόλη «έχει πλέον φτάσει στα όριά της» και ότι η ενθάρρυνση που δίνουν σε εταιρείες που ενδιαφέρονται να ανοίξουν γραφεία στην Κύπρο είναι να εγκατασταθούν σε άλλες πόλεις. Ανέφερε ότι αναμένεται ότι η Λάρνακα θα είναι η επόμενη ανερχόμενη πόλη σε αυτόν τον τομέα.

Υπάρχει πρόβλημα στη Λεμεσό, είπε και αναφέρθηκε σε επιβάρυνση περιβαλλοντική, στην αύξηση της τροχαίας κίνησης, και στην οικονομική επιβάρυνση, δίνοντας ως παράδειγμα τα ενοίκια. Είπε ότι έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια επικοινωνίας, ενώ τρία φιλμάκια που έχουν κάνει γι’ αυτό τον σκοπό θα κυκλοφορήσουν αυτή την εβδομάδα.

Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ακόμη ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα ταξίδι που έχει αρχίσει και ότι είναι ένα ταξίδι συνεχούς αναβάθμισης, χωρίς τελικό προορισμό.

Είπε ακόμη, ότι τρία μεγάλα έργα που αφορούν στην κοινωνία, και συγκεκριμένα η ψηφιακή μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης βρίσκεται στο 60% με 70%, ενώ προχωρούν και στον τομέα της υγείας και παιδείας.

Όσον αφορά τομείς που αφορούν στις επιχειρήσεις, είπε ότι προχωρούν οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις της πολεοδομίας, κτηματολογίου και εφόρου εταιρειών. Για το θέμα του συστήματος εφόρου εταιρειών, είπε ότι «θα φέρει επανάσταση και πολύ μεγάλα οφέλη προς την εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου».

Ο κ. Κόκκινος είπε ακόμη ότι για το ‘Κόκκινο Κουμπί’, υπήρξε μια καθυστέρηση τριών μηνών γιατί ήθελαν οι αρμόδιες υπηρεσίες να καθορίσουν τις ομάδες που θα μπορούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία και ότι τώρα είναι έτοιμοι για την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Εκλογές

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι ηλικιών 18 μέχρι 25, είναι 70.000 εκ των οποίων οι 35.000 είναι εγγεγραμμένοι. Είπε ότι από τότε που ανέβασαν την πύλη για πρώτη εγγραφή στους καταλόγους, μόνο περίπου 150 άτομα έχουν εγγραφεί.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε και στο θέμα «αντίστασης στην αλλαγή» όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είπε ότι το να αλλάξουν συστήματα «είναι το εύκολο κομμάτι», αλλά αν δεν αγγίξουν δομές και διαδικασίες, τότε δεν θα είναι επιτυχημένος ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Γι’ αυτό, είπε, καταβάλλουν «τεράστια προσπάθεια» στο να αγγίξουν δομές και διαδικασίες, σε συνεργασία, τόσο με το εκάστοτε αρμόδιο τμήμα η Υπουργείο του οποίου κάνουν την μηχανοργάνωση αλλά και πολιτών, ως επηρεαζόμενους, για να πουν την άποψή τους.

Είπε ότι εκτός από τη δομή, διαδικασία, και το σύστημα, υπάρχει ένας τέταρτος πυλώνας, η κουλτούρα, δηλαδή η ετοιμότητα του κόσμου να αλλάξει. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και εσωτερικά, και από την κοινωνία», είπε. Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, ακόμη και μέσα στο Υφυπουργείο του.

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Σε ερώτηση κατά πόσον θα μπορέσει η Κύπρος να απορροφήσει πλήρως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Κόκκινος είπε ότι δεν μπορεί να ξέρει γιατί έχει ορίζοντα ως το 2026, που είναι, όπως είπε, μακριά. Εξέφρασε την άποψη ότι βλέπει κινδύνους λόγω έλλειψης κουλτούρας στην Κύπρο, να προσεγγιστεί στο σύνολο του το Σχέδιο ως ένα πρόγραμμα κάτω από το οποίο τρέχουν τέσσερις ενότητες, που η κάθε ενότητα έχει πολλά έργα και τόνισε τη σημασία θεσμοθέτησης του επαγγελματία διαχειριστή έργου (project manager) για τη διαχείριση όλων των έργων του δημοσίου, όχι μόνο για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Οπτικές ίνες στο Σπίτι

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, είναι ένα πρόγραμμα μερικής επιχορήγησης από την Κυβέρνηση το οποίο θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο, στα πλαίσια του οποίου, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών θα δώσει κουπόνια σε όποιους θέλουν να το αξιοποιήσουν για συνδεσιμότητα 1 Gigabyte, για οικιακή χρήση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση