ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κομισιόν: Ενέκρινε 280 εκατ. για επιδότηση επιτοκίου και εφάπαξ χορηγιών

Στόχος είναι η αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας των επιλέξιμων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων

ΚΥΠΕ

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε βάσει των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων τα δύο κυπριακά προγράμματα που παρέχουν άμεσες επιχορηγήσεις και επιδοτούμενα επιτόκια σε εταιρείες και αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους που πλήττονται από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, συνολικού ύψους 280 εκ. Ευρώ.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι τα συστήματα που κοινοποίησε η Κύπρος πληρούν τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η προβλεπόμενη ενίσχυση και στα δύο καθεστώτα δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, 120.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 800.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πρώτο καθεστώς, με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ, θα είναι ανοικτό σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με έως 50 υπαλλήλους (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων) και θα τους παρέχει εφάπαξ επιχορηγήσεις έως και 6.000 ευρώ ανά εταιρεία. Το μέτρο αναμένεται να υποστηρίξει περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις.

Το δεύτερο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 180 εκατομμυρίων ευρώ, θα είναι ανοιχτό σε όλες τις εταιρείες και τους αυτοαπασχολούμενους. Θα παρέχει επιδοτούμενα ευνοϊκά επιτόκια για νέα δάνεια που υπογράφονται μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 31 Δεκεμβρίου 2020, για δάνεια με μέγιστη διάρκεια τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στόχος και των δύο συστημάτων είναι η αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας των επιλέξιμων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων, για να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και μετά το ξέσπασμα.

Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα, κατάλληλα και αναλογικά για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση