ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κωνσταντίνος Ηροδότου στην «Κ»: Αποφεύχθηκαν τρία «κουρέματα» καταθέσεων

Λάβαμε έγκαιρα μέτρα για την RCB, τα εννέα λιβανέζικα υποκαταστήματα και για ακόμα μία περίπτωση για την οποία δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Αποφεύχθηκαν τρία “κουρέματα” καταθέσεων, διότι λάβαμε έγκαιρα μέτρα», δηλώνει σε συνέντευξη στην «Κ» ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου. Η μία περίπτωση ήταν η RCB, η άλλη τα εννέα λιβανέζικα υποκαταστήματα, και υπήρξε ακόμη μία για την οποία τονίζει πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος. Εκτιμά ότι η μείωση των δανειστικών επιτοκίων θα αρχίσει τον Ιούνιο, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις σχετικά με τα στοιχεία που θα δοθούν από τη Eurostat τον Μάιο για τους μισθούς στην Ευρωζώνη. Υποστηρίζει ότι η ψαλίδα μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων θα αρχίσει να μειώνεται, όταν θα αρχίσει η ΕΚΤ να μειώνει τα δανειστικά, και όχι λόγω αύξησης των καταθετικών. Δηλώνει ότι επιθυμούσε να παραμείνει στη θέση του και ότι ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε συνάντηση που είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς, όπως λέει, επιτεύχθηκαν πολλά στην πενταετία 2019- 2024 και υπήρχε σχεδιασμός και για την επόμενη.

–Ήταν έκπληξη ο μη επαναδιορισμός σας;

–Προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα και δη του εξωτερικού, καθώς εργάστηκα σε Λονδίνο και Παρίσι. Για έναν επαγγελματία τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, και στην περίπτωση της θέσης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται για συγκεκριμένη θητεία πέντε ετών.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Αντρέα Κημήτρη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση