ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέση Ανατολή: Ποιο σενάριο θα πρέπει να ανησυχήσει την κυπριακή οικονομία

Γιατί τη Δευτέρα και την Τρίτη δε σημειώθηκαν αυξητικές τάσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου;

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση από το Ισραήλ κατά του Ιράν, απαντά ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης στο ερώτημα εάν οι πρόσφατες ιρανικές επιθέσεις δημιουργούν νέα προβλήματα και ανησυχίες για τις αγορές και την οικονομία, και ειδικά για τα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου.

Όπως δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, τη Δευτέρα και την Τρίτη, δηλαδή μετά τις επιθέσεις, δε σημειώθηκαν αυξητικές τάσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, διότι οι αγορές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει το τι έχει συμβεί το περασμένο Σάββατο.

Το αρνητικό σενάριο

«Όμως εάν υπάρξει μία αντίδραση από το Ισραήλ και μία περιφεριακή σύρραξη, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά, διότι το Ιράν και γενικότερα η περιοχή του Περσικού Κόλπου είναι αυτή που ουσιαστικά προμηθεύει περίπου το 30% του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές», ανάφερε.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, όπως και το γεγονός ότι το Ιράν μέσω των Χούθι και άλλων παραστρατιωτικών οργανώσεων ενδεχομένως να ελέγξει κάποια στενά στην ευρύτερη περιοχή, όπως τα στενά του Ορμούζ, τότε ενδεχομένως να επηρεαστούν οι τιμές του πετρελαίου. Κάτι που θα προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες και στα υπόλοιπα προϊόντα, διότι μία αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10% μπορεί να οδηγήσει σε μία αύξηση του πληθωρισμού 0,2 – 0,25%, οπότε θα αρχίσουν πάλι οι συζητήσεις για μείωση του πληθωρισμού, ενδεχομένως να προκύψει αναβολή στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για μείωση των επιτοκίων», σημείωσε ο κ. Γιασεμίδης.

Όπως τόνισε, σε περίπτωση που δεν προκύψουν τα πιο πάνω, τότε η κυπριακή οικονομία δεν έχει λόγους να ανησυχεί, λάμβάνοντας κανείς υπόψη τα δεδομένα της σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση