ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρυπτονομίσματα: Επενδυτές έχασαν 1 δισ. δολ. στο FTX - Ζητούν ρύθμιση στον κλάδο

Αλλαγή πλεύσης από τις εταιρείες του χώρου μετά τη χρεοκοπία της FTΧ

Kathimerini.gr

Η αναταραχή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων μετά τη χρεοκοπία της πλατφόρμας FTX, η οποία προσγείωσε ανώμαλα σχεδόν εν μια νυκτί τον ιδρυτή της, Σαμ Μπάνκμαν – Φράιντ. Εν τω μεταξύ, έχουν χαθεί από τις τοποθετήσεις των πελατών του τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια, ενώ η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, θεωρεί αναγκαία τη ρύθμιση του κλάδου των ψηφιακών νομισμάτων. Ακόμη δε και άνθρωποι που δυσφορούσαν με την προοπτική αυτή, όπως ο επικεφαλής του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων Binance, τώρα αλλάζουν γραμμή πλεύσης. Πολλές εταιρείες στον χώρο, από την Binance και την Coinbase, που μεταδίδει ειδήσεις για τον κλάδο, μέχρι μικρότερες πλατφόρμες, όπως οι Crypto.com., OKX και Deribit σπεύδουν να καθησυχάσουν την πελατεία τους μετά την κατάρρευση της FTX – πλέον ζητούν εντόνως να υπαχθούν οι δραστηριότητες των κρυπτονομισμάτων σε ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η αυτοκρατορία του Σαμ Μπάνκμαν – Φράιντ διαλύθηκε και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αμερικανικές αρχές, όπως τον Λευκό Οίκο, το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες κάνουν έρευνες για την περίπτωσή του. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες αυτός ο ευφυής 30χρονος ήταν ο πρωταθλητής του κλάδου, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, αν και τα οικονομικά της εταιρείας τους ήταν αδιαφανή.

Έχει χαθεί τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια από τις τοποθετήσεις των πελατών της πλατφόρμας FTX.

Ωστόσο, η συνεχής έκθεσή του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter τον έκαναν να φαίνεται ανοιχτό βιβλίο, ενώ έδινε σωρεία συνεντεύξεων, στο πλαίσιο των οποίων εξηγούσε το όραμά του ενός περίτεχνου χρηματοπιστωτικού συστήματος με βάση τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Μεταξύ άλλων είχε οργανώσει διεθνές συνέδριο στις Μπαχάμες, όπου και η έδρα της εταιρείας του, με προσκεκλημένους πολιτικούς παράγοντες, όπως τον Μπιλ Κλίντον και διασημότητες όπως ο ποδοσφαιριστής Τομ Μπρέιντι και η τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι. Πολύ πρόσφατα αναφέρθηκε στον στόχο του να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος παγκοσμίως αλλά και στον ζήλο του να είναι ενεργός φιλάνθρωπος, ενθαρρύνοντας νέους ανθρώπους να βγάλουν χρήματα και να κάνουν δωρεές για καλό σκοπό.

Πέραν τούτου υπήρξε και η σκοτεινή πλευρά του, μια και, όπως έγινε γνωστό, στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις του με εκπροσώπους ρυθμιστικών αρχών εκτός ΗΠΑ και άλλους παράγοντες, ήταν προσβλητικός και άκομψος στους τρόπους. Εδειχνε αναλγησία στις επαφές για εξαγορά προβληματικών εταιρειών κρυπτονομισμάτων και εξευμένιζε κρατικούς παράγοντες, εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως εξέταζαν ενδελεχώς τις δραστηριότητες των αντιπάλων του. Και τελικώς, προς μεγάλη απογοήτευση των θαυμαστών του, αλλά και των υπαλλήλων του, αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία του FΤX χρησιμοποιούσε δισεκατομμύρια από τα κεφάλαια των πελατών της για να στηρίξει παρακινδυνευμένες συναλλαγές στην εταιρεία ψηφιακών νομισμάτων Alameda Research, την οποία είχε ιδρύσει ο ίδιος.

Τα εν λόγω δάνεια, των οποίων το ύψος δεν γνωστοποιήθηκε ακόμη, δημιούργησαν τρύπα στα οικονομικά της FTX και προξένησαν την κατάρρευσή της. Εν κατακλείδι, θα πρέπει να επισημανθεί πως ενδεχομένως το σοβαρότερο και μοιραίο ατόπημα του Μπάνκμαν – Φράιντ ήταν ότι ανταγωνιζόταν τις άλλες μονάδες του κόσμου των ψηφιακών νομισμάτων, τασσόμενος υπέρ της ρύθμισής του και ειδικότερα εχθρευόταν τον Τσανγκπένγκ Ζάο, ιδρυτή του χρηματιστηρίου Binance, ο οποίος σε αρχικά στάδια είχε στηρίξει οικονομικά την FTX.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση