ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΤΚ: Προς ετοιμασία εποπτικού πλαισίου για Servicers

Ήδη τα δάνεια που μεταφέρθηκαν στις ΕΕΠ μέσω πωλήσεων πακέτων ΜΕΔ υπερβαίνουν τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται εντός του τραπεζικού τομέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων (ΕΕΠ) προχωρούν οι κυπριακές αρχές, καθώς όλο και περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) μεταφέρονται εκτός τραπεζικού τομέα και στις ΕΕΠ.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ετοιμάζει νέο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο για τις ΕΕΠ, αναγνωρίζοντας πως οι ΕΕΠ κατέχουν ένα αυξανόμενο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ)», αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση που εξέδωσε την Τρίτη για τον έλεγχο της κυπριακής οικονομίας υπό το άρθρο 4.

Ήδη τα δάνεια που μεταφέρθηκαν στις ΕΕΠ μέσω πωλήσεων πακέτων ΜΕΔ υπερβαίνουν τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται εντός του τραπεζικού τομέα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΚΤΚ, τα ΜΕΔ στο σύστημα ανέρχονταν στο τέλος Ιουνίου στα €9.7 δις, ενώ βάσει των συναλλαγών που έγιναν μέχρι τώρα, η λογιστική αξία των ΜΕΔ υπερβαίνει τα €10 δις.

«Με τα ΜΕΔ που βρίσκονται παρκαρισμένα σε ΕΕΠ να ανέρχονται σε περίπου 50% του ΑΕΠ, η συνεχιζόμενη ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου των ΕΕΠ και η στενή παρακολούθηση των στοιχείων είναι σημαντική», αναφέρει το ΔΝΤ.

Η ΚΤΚ είναι η αρχή αδειοδότησης των ΕΕΠ, ενώ με οδηγία που εξέδωσε το 2016, αξιολογεί την ικανότητα και καταλληλότητα των μετόχων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΕΕΠ και θέτει απαιτήσεις για την οργανωτική δομή και διακυβέρνηση των εταιρειών αυτών.

Παράλληλα υπάρχει πρόνοια για συμμόρφωση με τον Κώδικα Συμπεριφοράς για το Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα ήδη δημοσιοποιεί στοιχεία για την πρόοδο της διαχείρισης ΜΕΔ που βρίσκονται εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι αδειοδοτημένες ΕΕΠ ανέρχονται σε επτά η ΣΕΔΙΠΕΣ, ΚΕΔΙΠΕΣ, η Gordian Holdings, η CYMC III, η CAC Coral Ltd, η B2Kapital Cyprus Ltd και η APS Loan Management.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αγορά ΜΕΔ της Κύπρου βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, με την πρώτη σημαντική πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΔ να καταγράφεται το 2018, ενώ οι πωλήσεις ΜΕΔ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν τραπεζική κρίση, όπως την Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία είχαν αρχίσει από το 2014. Σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, μεταξύ 2018 και 2019 πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο επτά συναλλαγές συνολικής αξίας €10 δις, έναντι ολοκληρωμένων συναλλαγών συνολικής αξίας €205 δις στην ευρωπαϊκή αγορά ΜΕΔ.

Η μεγαλύτερη συναλλαγή αφορούσε τη μεταφορά χαρτοφυλακίου ΜΕΔ €6,9 δις στην ΚΕΔΙΠΕΣ, ενώ ακολουθεί η συναλλαγή της Τράπεζας Κύπρου (Helix) με πώληση πακέτου ΜΕΔ €2,6 δις, με τις υπόλοιπες συναλλαγές να γίνονται από μικρότερες θυγατρικές τράπεζες (Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου).

Παράλληλα, τα κόκκινα δάνεια εκτός τραπεζών αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς ο δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, προγραμματίζουν νέες πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΜΕΔ, που σωρρευτικά αναμένεται να ξεπεράσουν τα €4 δις, με στόχο να μειώσουν το δείκτη ΜΕΔ έναντι των συνολικών τους δανείων κάτω του 10%, όπως αναφέρει το ΔΝΤ.

Εξάλλου, επικαλούμενο στοιχεία ειδικών σε θέματα αγορών προβληματικών δανείων, το ΔΝΤ σημειώνει πως η κυπριακή αγορά ΜΕΔ είναι ένας από τους κύριους στόχους των επενδυτών που επικεντρώνονται στη νότια Ευρώπη.

«Η Ιταλία,η Ισπανία και η Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή της προσοχής των επενδυτών σε προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά η Κύπρος ξεκίνησε να ανεβάζει ρυθμούς», λέει το ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X