ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:31
 

Κυπριακό ενδιαφέρον για την ανοικοδόμηση του Ιράκ

Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βαγδάτη αναμένεται να επαναρχίσουν οι συζητήσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Κυπριακό επιχειρηματικό ενδιαφέρον φαίνεται πως υπάρχει για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον κατασκευαστικό τομέα, όσον αφορά την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Το πλάνο ανοικοδόμησης του Ιράκ έρχεται ξανά στο προσκήνιο με αφορμή τη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος, διά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη. Στο περιθώριο, λοιπόν, της διάσκεψης του Μονάχου έγινε ενεργοποίηση του μνημονίου συμφωνίας για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ιράκ και Κύπρου και υπεγράφησαν διάφορα διμερή μνημόνια συμφωνίας. Μεταξύ του Κύπριου ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΞ του Ιράκ Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, αναγνωρίστηκε πως πρέπει να γίνει επίσπευση της διεθνούς διάσκεψης για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη στο Ιράκ, όπως είχε δηλωθεί τον Απρίλιο του 2019 στην Τετραμερή του Αμμάν.

Τον Απρίλιο στο Αμμάν της Ιορδανίας είχε πραγματοποιηθεί η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιορδανίας και του Ιράκ. Στο φόρουμ της Τετραμερούς του Αμμάν είχαν συμμετάσχει 90 επιχειρηματίες από την Ιορδανία, κυπριακές επιχειρήσεις και ελληνικές.

Οι κυπριακές εταιρίες είναι έτοιμες

Στη συνάντηση Ν. Χριστοδουλίδη και Αλί Αλχακίμ κατέστη σαφές πως η Βαγδάτη φιλοδοξεί να επιτύχει οικονομική συνεργασία με τις εταιρείες επενδύσεων της Κύπρου, ωστόσο τροχοπέδη σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να είναι η μη ύπαρξη κυβέρνησης στη χώρα. Ωστόσο, η Κύπρος μοιάζει να είναι έτοιμη, και μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στο Ιράκ – οι διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι βρίσκονται σε τελικό στάδιο–, οι Κύπριοι επιχειρηματίες θα προχωρήσουν με ποιο εντατικούς ρυθμούς στους σχεδιασμούς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» επιχειρηματίες του τομέα των κατασκευών από την Κύπρο επισκέφτηκαν το Ιράκ τον Δεκέμβριο του 2019 για να διερευνήσουν το περιθώριο συνεργασιών.

Όπως τονίστηκε στην «Κ» από επιχειρηματικούς κύκλους που σχετίζονται με το πρότζεκτ της ανοικοδόμησης εξαιτίας του ασταθούς πολιτικού περιβάλλοντος στη χώρα πρέπει να γίνουν συντονισμένες και συγκροτημένες κινήσεις πάντοτε σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις και των δύο κρατών. Υποστηρίζεται δε πως η Κύπρος θα έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη από τη δραστηριοποίηση κυπριακών εταιριών στο έργο ανοικοδόμησης της χώρας αν αυτό προχωρήσει όπως σχεδιάζεται.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται στο Μόναχο από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιούσε αριθμό διμερών επαφών και συναντήσεων με ομολόγους του, καθώς και με αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X