ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος - Διατηρήθηκε η δυναμική στην οικονομία το α’ τρίμηνο

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφηκαν σημάδια επιβράδυνσης

ΚΥΠΕ

Η κυπριακή οικονομία συνέχισε την ισχυρή δυναμική το πρώτο τρίμηνο του 2023, με το κυπριακό ΑΕΠ να παρουσιάζει ρυθμό μεγέθυνσης 3,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας ωστόσο σημάδια επιβράδυνσης, εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον και την περιοριστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τον υψηλό πληθωρισμό.

Με βάση προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση με το ποσοστό να παραμένει το ίδιο και μετά τη διόρθωση ως προς τις εποχιακές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς "Ξενοδοχεία και Εστιατόρια", "Μεταφορές και Αποθήκευση", "Ενημέρωση και Επικοινωνίες", "Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων", "Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία", "Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών" και "Χρηματοπιστωτικές Δραστηριότητες".

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (εποχικά διορθωμένα στοιχεία) ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,8%.

Ο δεύτερος ψηλότερος ετήσιος ρυθμός στην ΕΕ

Εξάλλου, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat κατατάσσουν την Κύπρο στη δεύτερη θέση μεταξύ της ΕΕ και της Ευρωζώνης πίσω από την Ισπανία (3,8%) όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί φέτος στο 2,8% από 5,6% το 2022, ενώ στις χθεσινές εαρινές της προβλέψεις, η Κομισιόν εκτιμά πως το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,3%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση