ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυριακίδου: Το Σχέδιο Ανάκαμψης θα καταστήσει σταθερά βιώσιμη την κυπριακή οικονομία

Σημείωσε κάθε ευρώ που διατίθεται έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία και στην ευημερία

ΚΥΠΕ

Ως «ιστορική» ημέρα για την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτήρισε, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, την συμπλήρωση του πρώτου αιτήματος πληρωμής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) και της εκταμίευσης την Παρασκευή €85 εκατομμυρίων, σημειώνοντας πως, κάθε ευρώ που διατίθεται έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία και στην ευημερία.

Στον χαιρετισμό της στην 1η ετήσια εκδήλωση για το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου στη Λευκωσία, η κ. Κυριακίδου είπε ότι η εκταμίευση έρχεται ως συνέχεια ενός «ολοκληρωμένου και φιλόδοξου» σχέδιου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. «Εκτίμησης, μας, είναι ότι το σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές επενδύσεις θα διευρύνει σημαντικά την παραγωγική βάση της κυπριακής οικονομίας. Θα δημιουργήσει νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας με ψηλή προστιθέμενη αξία. Θα την καταστήσει σταθερά βιώσιμη αλλά και πιο ανθεκτική σε κρίσεις με πολλαπλές οικονομικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα την πανδημία του κορωνοϊού», πρόσθεσε η Επίτροπος.

Η κ. Κυριακίδου μετέφερε τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ειδικά στον Προέδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στους Υπουργούς και στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) για την επίτευξη των πρώτων 14 οροσήμων του Σχεδίου που συνδέονται, όπως είπε, με την υλοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Σημείωσε πως μεταρρυθμίσεις όπως τα νέα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και το Σχέδιο Δράσης με στόχο την προώθησή της κυκλικής οικονομίας της χώρας, έχουν καταστεί σήμερα «πιο απαραίτητα από ποτέ», ενώ, αποτελούν «σημαντικότατη συνεισφορά στον κοινό μας στόχο για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και μετασχηματισμού της χώρας μας αλλά και της ΕΕ στο σύνολό της».

Οι σκληρές προσπάθειες όλων, πρόσθεσε, έκαναν πραγματικότητα την εκταμίευση €85 εκ. στο πλαίσιο του ΜΑΑ, μετά τα πρώτα €157 εκ. που η χώρα έλαβε ως προχρηματοδότηση τον Σεπτέμβριο του 2021. «Αυτό το πρώτο σημαντικό βήμα αντανακλά τόσο στην ποιότητα του κυπριακού σχεδίου όσο και την κοινή δέσμευση της Κύπρου όσο και της Επιτροπής να καταστήσουν το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας», σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

Ανέφερε ότι στην ΚΔ αναλογούν από τον ΜΑΑ €1,2 δις. για την περίοδο 2021-2026.

«Κάθε ευρώ που διατίθεται έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία και την ευημερία και ενδυναμώνεται από το γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή είναι πανευρωπαϊκή, συντονισμένη, αειφόρος, πράσινη και ψηφιακή», πρόσθεσε.

Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι, ως αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ, είναι «ιδιαίτερα χαρούμενη» που το σημερινό εθνικό πακέτο περιλαμβάνει επενδύσεις για την βελτίωση του ελέγχου ταυτότητας των παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων. Συγκεκριμένα, είπε, υποστηρίζουν την ανάπτυξη ενός μηχανισμού για την επικύρωση τριών κατηγοριών παραδοσιακών προϊόντων που πλήττονται ιδιαίτερα από τη νοθεία και την απάτη.

Είπε ακόμη, ότι τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλει να οικοδομήσει μια ασφαλέστερη και υγιέστερη ΕΕ για να είναι καλύτερα προετοιμασμένα τα κράτη-μέλη για κάθε μελλοντική κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση