ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λακκοτρύπης: Γέφυρα για τις ΑΠΕ το φυσικό αέριο

Στόχος να δημιουργήσουμε διάδρομο με το Ισραήλ για μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ, ανέφερε ο Υπουργός.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να τις αξιοποιήσουμε, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ο οποίος τόνισε ότι το Φυσικό Αέριο είναι η γέφυρα που θα μας οδηγήσει από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές. Παραδέκτηκε ότι η συμβολή τους είναι μικρή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο ανέφερε ότι αυτό δεν είναι εύκολο από την στιγμή που δεν υπάρχουν οι εγκαταστάσεις για κάτι τέτοιο. Μιλώντας στο  πλαίσιο του συνεδρίου Economic Ideas Forum που διοργανώνεται από το Wilfried Martens Centre, σε συνεργασία με το ίδρυμα Γλαύκος Κληρίδης, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι αυτός είναι ο λόγος που η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο απολαμβάνουμε 90% ηλιοφάνεια.

«Μπορούμε να την αξιοποιήσουμε αλλά τα συστήματα μας είναι σχεδιασμένα για χρήση ορυκτών καυσίμων, ανέφερε, και η μετατροπή είναι δαπανηρή», σημείωσε. Πρόσφατα έχει εξαγγελθεί το έργο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ σε χορηγίες για οικιακή χρήση της ηλιακής ενέργειας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες. Υπάρχουν επίσης σχέδια για εμπορική χρήση ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης. Ωστόσο μέχρι να υπάρξουν συστήματα αποθήκευσης της, το Φυσικό Αέριο είναι η γέφυρα, τόνισε.

Να κτίσουμε διάδρομο με το Ισραήλ

Σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί είναι μεγάλη και αρκετή για να καλύψει όχι μόνο τις εγχώριες ανάγκες. «Θέλουμε να κτίσουμε διάδρομο με το Ισραήλ ώστε να διοχετευτεί φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Δεν αποφασίσαμε το πώς αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα διάδρομο», ανέφερε. Αναφέρθηκε στο φόρουμ το οποίο προχωρεί για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου το οποίο όπως ανέφερε, φέρνει τις ανατολικές χώρες που έχουν κοινούς σχεδιασμούς ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση