ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:44
 

Λακκοτρύπης: Κυμαινόμενο το μερίδιο της Δημοκρατίας επί του «Αφροδίτη»

Επιβεβαίωση «Κ» για διασύνδεση των ποσοστών του κοιτάσματος με την τιμή του πετρελαίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε πλήρη επιβεβαίωση ρεπορτάζ της «Κ» για το τι έχει συμφωνηθεί με την κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» αναφορικά με τα μερίδια των δικαιούχων προχώρησε ο υπουργός Ενέργειας. Μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου ο Γιώργος Λακκοτρύπης ερωτηθεί για τη συμφωνία με την κοινοπραξία είπε πως αυτή περιλαμβάνει τρία σενάρια ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.«Έχουμε εξετάσει ένα χαμηλό σενάριο των 60 δολαρίων, ένα μεσαίο σενάριο, το επικρατέστερο, των 70 δολαρίων, και ένα ψηλό σενάριο των 80».

Τα όσα είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για έσοδα 9,4 δισ. ευρώ για χρονική διάρκεια 18 ετών, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, αφορούν το μεσαίο σενάριο το οποίο όπως επισήμανε είναι το επικρατέστερο. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας η προσπάθεια τώρα είναι «να εξαχθεί, αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος του Αφροδίτη, για να μπορέσει να γίνει βιώσιμη και η εκμετάλλευσή του, δηλαδή η αξιοποίησή του και η ανάπτυξη των υποδομών».

Εσωτερική αγορά

Ο κ. Λακκοτρύπης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένα μέρος της παραγωγής του «Αφροδίτη» να χρησιμοποιηθεί για την εσωτερική αγορά ωστόσο η προτεραιότητα όπως τόνισε είναι η εξαγωγή. Με βάση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που συζητάμε τώρα βλέπουμε το πρώτο φυσικό αέριο να είναι 2020-2024, 2020-2025».

Σύνδεση ποσοστών «Αφροδίτη» με τιμή πετρελαίου

Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» σε ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης στις 19 Μαΐου 2019 πηγές από τον χώρο της βιομηχανίας υδρογονανθράκων θέλουν τις δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν περιλαμβάνει σταθερά ποσοστά, αλλά μια κλίμακα υπολογισμού, η οποία έχει ως βάση, την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Τιμή η οποία επηρεάζει το εμπορικό κομμάτι του Φ.Α. στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές υποστήριζαν στην «Κ» πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια κλιμακωτή μέθοδο καθορισμού του ποσοστού μεριδίων, ορίζοντας κατώτατο και ανώτατο όριο διακύμανσης. Όπως εξηγούν τεχνοκράτες σε μια τέτοια περίπτωση όταν οι τιμές του πετρελαίου θα μειώνονται, συμπαρασύροντας τις τιμές του Φ.Α. προς τα κάτω, το ποσοστό μεριδίου της Δημοκρατίας θα μειώνεται με παράλληλα ισόποση αύξηση του ποσοστού των εταιρειών. Το ίδιο θα συμβαίνει, αντίστροφα, όταν οι τιμές του Φ.Α. θα ανεβαίνουν.

Με βάση τα όσα είχαν αφεθεί να διαρρεύσουν από τον Αύγουστο του 2018 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για αναπροσαρμογή όρων του συμβολαίου, η κυβερνητική πλευρά απέρριπτε κάθε σκέψη να αποδεχθεί υποχώρηση του ποσοστού της Δημοκρατίας κάτω από το 50%. Να υπενθυμίσουμε πως με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί, το ποσοστό μεριδίου της Δημοκρατίας ήταν στο 60% και της κοινοπραξίας στο 40%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X