ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Λάθος» 35 δισ. δολαρίων από την Deutsche Bank

Επικών διαστάσεων «γκάφα» από την εμβληματική τράπεζα της Γερμανίας

Newsroom Κ, Αθήνα

Πρόκειται για επικών διαστάσεων «γκάφα». Η Deutsche Bank μεταβίβασε στον λογαριασμό μεγάλου χρηματιστηρίου με το οποίο συνεργάζεται 35 δισ. δολάρια, ποσό κατά 5 δισ. δολάρια μεγαλύτερο από τη συνολική χρηματιστηριακή αξία της. Μολονότι εντοπίστηκε αμέσως και αποκαταστάθηκε χωρίς να προκληθεί ζημία, το λάθος εκθέτει την εμβληματική τράπεζα της Γερμανίας λίγες μόλις ημέρες μετά την αλλαγή φρουράς και την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους της γερμανικής τράπεζας, το λάθος έγινε κατά τη μεταβίβαση ενός ποσού ως εγγύηση στο χρηματιστήριο Eurex που ειδικεύεται σε ευρωπαϊκά παράγωγα.

Η τράπεζα απέφυγε να επεκταθεί και έτσι παραμένει αδιευκρίνιστο το ύψος του ποσού που έπρεπε να μεταβιβαστεί. Για τους οικονομικούς αναλυτές, το συμβάν καταδεικνύει ότι είναι ανεπαρκείς οι ασφαλιστικές δικλίδες της Deutsche Bank. Επομένως, δεν βοηθάει στο να αποκατασταθούν η εμπιστοσύνη και το τρωθέν γόητρο της τράπεζας, που δεν έχει παρουσιάσει κερδοφορία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ έχει εμπλακεί σε κάθε είδους σκάνδαλα.

Συμβαίνει, άλλωστε, σε μια ευαίσθητη στιγμή, λίγες ημέρες μετά την 8η Απριλίου, οπότε ανέλαβε καθήκοντα ο Κρίστιαν Ζέβινγκ, νέος διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank.

Ο προκάτοχός του Τζον Κράιαν, ο οποίος δεν κατόρθωσε να επαναφέρει την τράπεζα σε κερδοφορία, είχε, πάντως, δρομολογήσει τη βελτίωση των ελέγχων στους μηχανισμούς πληρωμών, καθώς είχαν υπάρξει προβλήματα στο παρελθόν.

«Ο Κράιαν απέτυχε», εκτιμά ο Ντίτερ Χάιν, αναλυτής της Fairesearch, ο οποίος, μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε ότι «όταν μια τράπεζα μεταβιβάζει από λάθος ένα τόσο μεγάλο ποσό, φαίνεται ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της δεν λειτουργούν επαρκώς, και αυτό την εκθέτει».

Ο ίδιος εκτιμά με αρκετή απαισιοδοξία πως «αυτού του είδους τα περιστατικά καταδεικνύουν ότι τα προβλήματα της τράπεζας είναι τόσο σοβαρά, ώστε δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν άμεσα».

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή που μίλησε στο Bloomberg, το λάθος έπρεπε να έχει εντοπιστεί ακαριαία από ένα σύστημα ασφαλείας που είναι γνωστό ως «παγίδα της αρκούδας». Αυτός ο μηχανισμός τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2014, όταν οι εσωτερικοί λογιστικοί έλεγχοι κατέδειξαν ότι είχαν προηγηθεί λογιστικά λάθη αυτού του είδους.

Πράγματι, η Deutsche Bank έχει αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα στο πρόσφατο παρελθόν. Τον Ιούνιο του 2015, νεαρό στέλεχος της ομάδας πωλήσεων που διατηρεί η τράπεζα στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μεταβίβασε από λάθος 6 δισ. δολάρια σε αμερικανικό hedge fund.

Το λάθος εντοπίστηκε μία ημέρα αργότερα. Εν τω μεταξύ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος προσπαθεί να αντιστρέψει την πτωτική πορεία που σημειώνει η μετοχή της τράπεζας – και στη διάρκεια της φετινής χρονιάς είναι η χειρότερη από όλες τις μετοχές του τραπεζικού δείκτη Stoxx 600. Εξάλλου, από τον Ιούλιο του 2015, οπότε ανέλαβε καθήκοντα ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος, οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους. Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο σχέδιο ανόρθωσης της τράπεζας, που προβλέπει ότι θα κλείσουν εκατοντάδες υποκαταστήματά της και θα περικοπούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X