ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:20
 

Μ. Τζόνσον: Θα υλοποιήσει το Brexit με ή χωρίς συμφωνία

Οι προθέσεις του επικρατέστερου πρωθυπουργού έχουν θορυβήσει τους βουλευτές που είναι πολέμιοι του σκληρού Brexit

Newsroom Κ, Αθήνα

Το επιτελείο του επικρατέστερου νέου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης από τη βασίλισσα στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Παραδοσιακά ο «λόγος της βασίλισσας» έπεται μιας περιόδου μίας έως δύο εβδομάδων κατά την οποία το κοινοβούλιο δε λειτουργεί. Αν κάτι τέτοιο συμβεί στα τέλη Οκτωβρίου, θα σημαίνει πως οι βουλευτές πιθανότατα δε θα έχουν χρόνο να επεξεργαστούν και να εγκρίνουν μια ενδεχόμενη νέα συμφωνία για το Brexit ή να αποτρέψουν τη χωρίς συμφωνία έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Ο κ. Τζόνσον έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει το Brexit στο τέλος Οκτωβρίου «με ή χωρίς» συμφωνία, λέγοντας πως είναι ζήτημα «ζωής ή θανάτου».

Στη διάρκεια της κούρσας διαδοχής της Τερέζα Μέι ο τέως υπουργός Εξωτερικών έχει επανειλημμένως αρνηθεί να αποκλείσει την πιθανότητα αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου προκειμένου να μην εμποδίσουν οι βουλευτές την υλοποίηση μιας πιθανής απόφασης για ένα ‘no deal’ στο Brexit.

Κέιτ Όσαμορ: «Δεν μπορούμε υπό καμία περίσταση να φύγουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, οπότε αν αυτό σχεδιάζει ο Μπόρις Τζόνσον θα μας βρει απέναντί του».

Οι πληροφορίες για τις προθέσεις του Μπόρις Τζόνσον έχουν θορυβήσει τους βουλευτές που είναι πολέμιοι του σκληρού Brexit.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής ανατολικού Λονδίνου Μάικ Γκέιπς που πρόσφατα παραιτήθηκε από το Εργατικό Κόμμα για να ενταχθεί στην ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που ίδρυσαν το κόμμα ChangeUK, παρατήρησε: «Τα αριθμητικά δεδομένα στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν έχουν αλλάξει. Έχουμε καταψηφίσει αρκετές φορές το no deal με την Τερέζα Μέι ως πρωθυπουργό. Ακόμα και αν ένας πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ή Τζέρεμι Χαντ αποφασίσει να μας βγάλει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που θα μπορούσε να τον σταματήσει».

Ομοίως, η βουλευτής βορείου Λονδίνου των Εργατικών Κέιτ Όσαμορ σχολίασε στο ΚΥΠΕ ότι «δεν μπορούμε υπό καμία περίσταση να φύγουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, οπότε αν αυτό σχεδιάζει ο Μπόρις Τζόνσον θα μας βρει απέναντί του».

Ο Συντηρητικός βουλευτής Γκούτο Μπεμπ κάλεσε μέσω Sky News τους πολέμιους του σκληρού Brexit «να αποφασίσουν επιτέλους με ποιον τρόπο θα μπλοκάρουν το no deal που φαίνεται να εξετάζεται από την ομάδα του Μπόρις Τζόνσον».

Ο κ. Γκέιπς συμφώνησε ότι πρέπει να βρεθεί ένας κοινοβουλευτικός «μηχανισμός» για να εμποδιστεί το Brexit χωρίς συμφωνία. «Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει επαρκής αριθμός Συντηρητικών βουλευτών που θα ψήφιζε υπέρ μίας πιθανής πρότασης μομφής», είπε στο ΚΥΠΕ αναφερόμενος σε ένα πιθανό σενάριο.

Συμπλήρωσε πάντως ότι υπάρχει ήδη κινητικότητα και ότι οι βουλευτές ίσως και εντός της εβδομάδας περάσουν τροπολογία στο νομοσχέδιο περί Υποθέσεων Βόρειας Ιρλανδίας που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να κρατήσει ανοιχτό το κοινοβούλιο κατά τις κρίσιμες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, αποτρέποντας θεωρητικά την υλοποίηση του no deal χωρίς τη δυνατότητα αντίδρασης από τους βουλευτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X