ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μάτσης: Πισωγύρισμα η αλλαγή του νόμου των εκποιήσεων

Θα πληγούν οι τράπεζες αν περάσουν οι τροποποιήσεις στον νόμο, προειδοποιεί ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την προωθούμενη τροποποίηση του νόμου των εκποιήσεων έκρουσε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, τονίζοντας ότι σε περίπτωση έγκρισης των τροποποιήσεων θα πισωγυρίσουν την οικονομία.

Σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του έτους, ο κ. Μάτσης υπενθύμισε τα θετικά σχόλια των οίκων αξιολόγησης, της ΕΚΤ και των δανειστών μας για την βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) το περασμένο καλοκαίρι, βελτιώσεις που ήταν ευεργετικές για όλο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

«Οι κινήσεις που γίνονται να πάμε πίσω (στο παλαιότερο καθεστώς) δίνουν εργαλεία στους δανειολήπτες να καθυστερούν τις εκποιήσεις, θα πάρουν πίσω το τραπεζικό σύστημα, θα πάρουν πίσω την οικονομία, θα έχουν ως αποτέλεσμα να αθετήσουμε τις υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Μάτσης, προσθέτοντας πως τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε και ενδεχομένως αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες αφού μια αλλαγή στο πλαίσιο εγγυήσεων θα είχε ως αποτέλεσμα τη επιδείνωση της αποτίμησης της αξίας των εμπράγματων εξασφαλίσεων που έχουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους.

«Αν περάσουν οι τροποποιήσεις στον νόμο που εισηγούνται οι διάφοροι βουλευτές τότε θα πληγούν οι τράπεζες», είπε, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη έγκριση των νομοθετικών αλλαγών θα επιδεινώσει την παραχώρηση νέων δανείων.

«Αν περάσουν αυτά που θέλουν να περάσουν δεν θα ξαναδώσουμε στεγαστικό δάνειο ή θα δίνουμε μόνο με εξασφάλιση ρευστών», είπε και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει «πως το οραματίστηκαν, δεν γνωρίζω αν είναι κινήσεις τακτικής αλλά πρέπει να σοβαρευτούμε».

Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει ένα ισοζύγιο μεταξύ προστασίας του δανειολήπτη και της τράπεζας στο νόμο, ο κ. Μάτσης είπε ότι ενδεχομένως αυτό μπορεί να γίνει, σημειώνοντας πως η τράπεζα δεν ενεργεί κακόβουλα.

«Δεν εκποιούμε κακόβουλα, το αντίθετο είναι ευσυνείδητοι, αλλά πρέπει να προστατέψουμε και τον καταθέτη», είπε.

Δεν άνοιξε χαρτιά για πώληση ΜΕΔ

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη πώληση πακέτου ΜΕΔ, ο κ. Μάτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό, διευκρινίζοντας πως η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου μείωσης των ΜΕΔ κάτω του 20% δεν εξαρτάται από μια πώληση πακέτου κόκκινων δανείων. Σε απόλυτους αριθμούς, η μείωση των ΜΕΔ κάτω του 20% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου ισοδυναμεί με €305 εκατομμύρια.

Η τράπεζα ανακοίνωσε πως προτίθεται να διορίσει διεθνείς συμβούλους, περιλαμβανομένων επενδυτικών τραπεζών και χρηματοοικονομικών επενδυτών, «για να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα διαφόρων μεθόδων μείωσης ΜΕΧ με στόχο τον εντοπισμό της επιλογής που ανταποκρίνεται καλύτερα στους στρατηγικούς της στόχους».

«Εξετάζουμε τρόπους να προχωρήσουμε σε ταχύτερη μείωση (των ΜΕΔ)», είπε ο κ. Μάτσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σημείωσε πως η τράπεζα επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το παράθυρο που έχει ανοίξει με διεθνείς επενδυτές σε ΜΕΔ, αλλά έσπευσε να σημειώσει πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια προσδοκία γύρω από αυτό το θέμα.

Λέγοντας ότι οι επιλογές είναι μια ταχύτερη μείωση μέσω πώλησης είτε σταδιακή οργανική μείωση, ο κ. Μάτσης σημείωσε πως «υπάρχει πίεση αλλά δεν είναι αφόρητη ότι πρέπει να πουλήσουμε φέτος».

«Το ρίσκο στον ισολογισμό μας δεν είναι τόσο μεγάλο. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε €700 καθαρή αξία ΜΕΔ, ενώ η αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων είναι €1,2 δις», είπε.

Εξάλλου τόσο ο κ. Μάτσης όσο και ο Οικονομικός Διευθυντής της τράπεζας Λαρς Κρέιμερ είπε πως η μικρή επιδείνωση στα ΜΕΔ οφείλεται στην επιδείνωση των κόκκινων δανείων που αποκτήθηκαν από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και όχι στα ΜΕΔ της Ελληνικής. Σημείωσε πως δεν υπάρχει απόφαση τα ΜΕΔ της ΣΚΤ να υπαχθούν στη διαχείριση της APS.

Διοχέτευση ρευστότητας σε ομόλογα

Παράλληλα, στο πλαίσιο εξέτασης επιλογών διοχέτευσης της ρευστότητας, που αγγίζει τα €4,6 δις, ο κ. Μάτσης είπε πως πέραν των νέων δανείων τον τελευταίο μήνα επενδύθηκαν €600 εκ σε ομόλογα του εξωτερικού.

«Θέλουμε να την επενδύσουμε σε ρευστές επενδύσεις», είπε.

Για τα κυπριακά κρατικά ομόλογα, ο κ. Μάτσης είπε πως αν και δεν υπάρχει δέσμευση να διατηρηθούν στα βιβλία της τράπεζας, εντούτοις είναι δύσκολο να πωληθούν αφού είναι εγχώριου δικαίου, διαθέτουν μέση διάρκεια λήξης 2,5 έτη, ενώ δίνουν και επιτοκιακά έσοδα.

Δεν προβλέπεται εγγύς μέλλον σχέδιο εθελούσιας

Τέλος, ο κ. Μάτσης ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η τράπεζα έχει καλέσει την ΕΤΥΚ για διάλογο για το θέμα των προσαυξήσεων αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Είπε ότι η τράπεζα πιστεύει στην παραχώρηση αυξήσεων αλλά στη βάση της παραγωγικότητας.
Απατώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάτσης είπε πως δεν υπάρχει στο εγγύς μέλλον σχεδιασμός για εκπόνηση σχεδίου εθελούσιας εξόδου. «Στο εγγύς μέλλον δεν υπάρχει VRS. Δεν έχουμε επιπλέον προσωπικό», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

#PoliticsBlog Το νέο εύρημα του Οδυσσέα και οι σαμπάνιες του Νικόλα

«Αυτά συμβαίνουν στον πολιτικό μικρόκοσμο της ημικατεχόμενης Κύπρου εν έτει 2021.»
Leon  |  13:09

Τέσσερις νεαροί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον Αγρό

«Αντί οι κυπραίοι να εκτιμούν τον τόπο τους τον εκτιμούν οι ξένοι»
Leon  |  12:57

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση