ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ικανοποιητικό ενδιαφέρον για το «mortgage to rent»

Διψήφιος αριθμός αιτήσεων από συμμετέχοντες για τις πρώτες δύο ημέρες έναρξης του Σχεδίου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Με το δεξί άρχισε το Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης». Πολύ θετικό σημάδι πως, μέσα στις δύο πρώτες ημέρες ύπαρξης του Σχεδίου έχει υποβάλει διψήφιος αριθμός ατόμων αιτήσεις για να συμμετάσχει. Από τη Δευτέρα δε, τα τηλεφωνήματα στο κέντρο ήταν αρκετά, με το ενδιαφέρον του κόσμου για να μάθει λεπτομέρειες επί του Σχεδίου να είναι μεγάλο. Όλα τα παραπάνω εν μέσω μιας περιόδου που υπάρχει η αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας αξίας έως 350 χιλιάδων ευρώ και εν μέσω συζητήσεων για τροποποιήσεις σε νομοσχέδια όπως είναι αυτό των αρμοδιοτήτων του θεσμού του χρηματοοικονομικού επιτρόπου και του ειδικού δικαστηρίου. Σίγουρα το κλίμα πιθανώς να μη βοηθά, και να δημιουργούνται εκ νέου δειλά-δειλά οι προσδοκίες για μία νέα παράταση στην αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας αξίας έως 350 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο είναι σαφές πως είναι δύσκολο να γίνει ξανά αναστολή. Η μερίδα του κόσμου που μπορεί να ενταχθεί στο Σχέδιο –βάσει του ενδιαφέροντος– φαίνεται να το έχει αντιληφθεί, γεγονός που πιθανώς να χαροποιεί κράτος και θεσμούς για τη σοβαρότητα που επιδεικνύουν. Πάντως, βρίσκεται σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης όπου το κοινό μπορεί να καλεί και να λαμβάνει πληροφόρηση για τις λεπτομέρειες του Σχεδίου. Οι αιτήσεις γίνονται στα Επαρχιακά Γραφεία της ΚΕΔΙΠΕΣ σε κάθε πόλη, ενώ στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΙΠΕΣ βρίσκεται όλη η πληροφόρηση που αφορά το Σχέδιο, με αναρτημένα όλα τα έντυπα.

Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ, κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος, είπε πως, «αν και είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, είναι θετικό ότι το σημαντικό ενδιαφέρον που είδαμε τις τελευταίες μέρες άρχισε ήδη να διατυπώνεται και σε αιτήσεις από τις πρώτες μέρες». Συμπλήρωσε δε, στη μικρή του δήλωση πως, «είναι θετική η ΚΕΔΙΠΕΣ στην όλη ανταπόκριση του κόσμου». Κατά την επίσημη ανακοίνωση του Σχεδίου ο κ. Παπαδόπουλος είχε τονίσει πως «πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό Σχέδιο για τις συγκεκριμένες ομάδες ευάλωτων δανειοληπτών, το οποίο συγκριτικά με άλλα παρόμοια Σχέδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τους δανειολήπτες». Τέλος, είχε καλέσει τους επιλέξιμους δανειολήπτες να αξιολογήσουν προσεκτικά και με θετική αντιμετώπιση την σημαντική αυτή ευκαιρία –όπως είχε χαρακτηρίσει– που δίδεται μέσω του Σχεδίου για διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

«Είναι θετικό ότι το σημαντικό ενδιαφέρον που είδαμε τις τελευταίες μέρες άρχισε ήδη να διατυπώνεται και σε αιτήσεις από τις πρώτες μέρες» δήλωσε ο κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως, η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι ο φορέας υλοποίησης του Σχεδίου, ενώ παράλληλα έχει συσταθεί ειδικό ταμειακό απόθεμα για τη χρηματοδότησή του. Το Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» αφορά περίπου 2.500 νοικοκυριά. Ο βασικός σκοπός του Σχεδίου είναι ο πλήρης διακανονισμός του δανείου των ευάλωτων νοικοκυριών το οποίο εξασφαλίζεται με την κύρια κατοικία τους. Το Σχέδιο προσφέρει την οριστική διαγραφή του στεγαστικού τους δανείου, την παραμονή τους στην κύρια κατοικία τους και τη δυνατότητα επαναγοράς της κατοικίας τους μετά από 5 χρόνια σε προνομιακή τιμή.

Οι Οροι συμμετοχής

Σύμφωνα με τους βασικούς όρους του Σχεδίου, αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση κύριας κατοικία με αγοραία αξία μέχρι 250 χιλ. ευρώ. Οι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα λήπτες συγκεκριμένων επιδομάτων, αλλά και επιλέξιμοι μη βιώσιμοι δανειολήπτες των Σχεδίων ΕΣΤΙΑ και ΟΙΚΙΑ που αφορά κύριες κατοικίες με αγοραία αξία μέχρι 350 χιλ. ευρώ, καθώς και πρόσωπα των οποίων η συμμετοχή στα Σχέδια ΕΣΤΙΑ και ΟΙΚΙΑ έχει τερματιστεί. Θα διενεργείται έλεγχος καταλληλότητας και εκτίμηση της αξίας του ακινήτου. Στη συνέχεια, η ΚΕΔΙΠΕΣ αποκτά την κύρια κατοικία καταβάλλοντας στην Συμμετέχουσα (Τράπεζα, Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων) το 65% της αγοραίας αξίας της. Η Συμμετέχουσα διαγράφει την πιστωτική διευκόλυνση που παραμένει μετά την αφαίρεση της τιμής απόκτησης του ακινήτου στον βαθμό που δεν καλύπτεται από άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις. Ταυτόχρονα, εξαλείφονται οι επιβαρύνσεις επί της κύριας κατοικίας εντός προκαθορισμένων ποσοστών (μέχρι 10% της αξίας της κύριας κατοικίας) και η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλει το ενοίκιο (65% του αγοραίου). Ο ιδιοκτήτης, όπως προαναφέρθηκε πιο πάνω, γίνεται ενοικιαστής με διάρκεια ενοικίασης 14 έτη, ή εφ’ όρου ζωής όταν είναι άνω των 65 ετών. Ο ενοικιαστής θα έχει δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας μετά από πάροδο 5 ετών και πριν από τη λήξη των 14 ετών σε προκαθορισμένη τιμή η οποία θα αναγράφεται στη σύμβαση ενοικίασης. Η τιμή επαναγοράς η οποία θα είναι ιδιαίτερα ελκυστική, λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους όπως μεταβολές στις τιμές των ακινήτων, έξοδα και πληρωμές ενοικίων).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση