ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μειωμένος κατά 10,9 εκατ. ο Προϋπολογισμός του Υπ. Ενέργειας για το 2021

Προτεραιότητα αποτελεί το ερευνητικό και επιβεβαιωτικό πρόγραμμα γεωτρήσεων των αδειούχων εταιρειών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οι συνολικές προϋπολογισθείσες δαπάνες του Υπουργείου Ενέργειας του Προϋπολογισμού του 2021 ανέρχονται στα 91,1 εκατομμύρια ευρώ και είναι μειωμένες σε σχέση με το 2020 κατά 10,9 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της Υπουργού Ενέργειας, Νατάσας Πηλείδου στην Επιτροπή Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου, η κυριότερη μείωση αφορά το ποσό για τα έργα υποδομής για έλευση του LNG. Κατά το 2020 περιλήφθηκε πρόνοια ύψους 40 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2021 η πρόνοια ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ. Συνολικά, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, το κράτος θα συνεισφέρει 101 εκατ. έναντι του έργου, ποσό το οποίο θα ανακτηθεί από την ΕΕ.

Προτεραιότητα του Υπουργείου για την Υπηρεσία Υδρογονανθράκων βάσει της παρουσίασης για το 2021 αποτελεί το ερευνητικό και επιβεβαιωτικό πρόγραμμα γεωτρήσεων των αδειούχων εταιρειών / κοινοπραξιών εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Δημοκρατίας. Οι κυριότερες δαπάνες αφορούν εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων στα 3,36 εκατ. ευρώ, η διαχείριση υδρογονανθράκων στα 3 εκατ. ευρώ και η επαναφορά περιβάλλοντος στα 52 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια χορηγιών 2021 – 2017 που παρουσιάστηκαν, έχουν υποβληθεί στην Γενική Διεύθυνση ΕΠΣΑ για εξασφάλιση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία 95 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ και ΕΞ.Ε. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης το Υπουργείο έχει υποβάλει αίτημα για αύξηση των πιστώσεων. Τα σχέδια είναι τα εξής: α) Σχέδιο εξοικονομώ – αναβαθμίζω στις κατοικίες και στις επιχειρήσεις, β) Πρόγραμμα αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων, γ) Σχέδιο για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης σε δήμους και κοινότητες, δ) Σχέδιο χορηγιών για την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων ή και σημείων φόρτισης έξυπνων μετρητών σε οικίες, για τη φόρτιση ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος plug-in με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Μείωσε τις εξαγωγές η Πανδημία

Σύμφωνα με την παρουσίαση της Υπουργού, η πανδημική κρίση διατάραξε τις οικονομικές δραστηριότητες και το διεθνές εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να προβλέπει μείωση πέραν του 30% κατά το 2020. Στον προϋπολογισμό του Υπ. Εμπορίου για το 2021 βάσει της παρουσίασης, αποτυπώνεται η προσπάθεια για ανάπτυξη και ώθηση του εμπορίου με στόχο την αναστροφή της αρνητικής εικόνας της οικονομίας.

Νέα σχέδια χορηγιών

Στην παρουσίαση του Υπ. Ενέργειας και Εμπορίου που ανέγνωσε η κ. Πηλείδου, το Υπουργείο στόχευσε στην άντληση ποσού 400 εκατ. ευρώ για τη νέα προγραμματική περίοδο, για τη διαμόρφωση σχεδίων χορηγιών και τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από τις αρχές του 2021. Είναι τα εξής: α) ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, β) ενίσχυση εξωστρέφειας επιχειρήσεων, γ) εξοικονομώ – αναβαθμίζω σε κατοικίες και επιχειρήσεις, δ) ενίσχυση της νεανικής/γυναικείας επιχειρηματικότητας ε)ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, ζ) ενίσχυση οικοποιητικού κλάδου και μονάδων μεταποίησης γεωργικών προιόντων, η) σχέδιο προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση