ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μειώθηκαν οι τιμές σε πολλά βασικά καταναλωτικά αγαθά - Ακριβότερο το ψωμί

Αναλυτικά οι τιμές

ΚΥΠΕ

Μειώσεις καταγράφουν οι τιμές μεγάλου αριθμού βασικών καταναλωτικών αγαθών που περιλαμβάνονται στο αναβαθμισμένο Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για τον Δεκέμβριο του 2022, που καταρτίζει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή με την μεγαλύτερη μείωση που ανέρχεται στο 23% να παρουσιάζει η τιμή κατεψυγμένου ψαριού και την μεγαλύτερη αύξηση που αγγίζει το 77% να καταγράφεται στην τιμή φρέσκου ψαριού (Λαβράκι μεγάλο).

Την αύξηση συνέχισαν οι τιμές του ψωμιού, αγγίζοντας και το 5,8%, τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ μεγάλες μειώσεις που ανέρχονται μέχρι και 97% σημειώνουν οι τιμές κάποιων χόρτων (αγγουράκια, ντομάτες) που φαίνεται να οφείλεται στον ήπιο καιρό. Σημαντική μείωση καταγράφηκε τον Δεκέμβριο και στην μέση σταθμική τιμή όλων των προϊόντων αλευριού που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο Τιμών και η οποία ανήλθε μέχρι και το 18,3%. Μειώσεις μέχρι 5,8% καταγράφηκαν και στις τιμές ζυμαρικών.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σε εξέλιξη της προηγούμενης μεθοδολογίας που ακολουθείτο το αναβαθμισμένο παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα), με βάση καθημερινές τιμές και ποσότητες που διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης Παγκύπρια για περίοδο ενός μηνός.

Αναφέρει πως σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορών, αρτοποιείων, περιπτέρων κ.α.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς υποβοήθησης/γενικής πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές.

«Τα Παρατηρητήρια Τιμών, δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα», σημειώνει.

Ιδιαίτερα η Υπηρεσία σημειώνει ότι, κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν.

Για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν στις αγορές τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

Μέση σταθμισμένη τιμή

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση σταθμισμένη τιμή πώλησης, μεταξύ άλλων, για το φρέσκο γάλα κυμαίνονταν τον Δεκέμβριο του 2022 από €1,54 μέχρι €3,02, παραμένοντας σταθερές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η μέση σταθμισμένη τιμή των αλλαντικών κυμαίνονταν τον Δεκέμβριο του 2022 από €2,36 μέχρι €4,19, παρουσιάζοντας σε κάποια προϊόντα αύξηση μέχρι και 5,3% και σε κάποια άλλα μείωση μέχρι και 4,7%.

Επίσης, η μέση τιμή του γιαουρτιού κυμαινόταν από €2,78 μέχρι €4,15, παρουσιάζοντας σε όλα μείωση που άγγιζε και το 5,6%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε σχέση με τη μέση σταθμισμένη τιμή ντοματοχυμών, αυτή κυμαινόταν από €1,18 μέχρι €2,06, παρουσιάζοντας σε κάποια προϊόντα αύξηση 11,4% και σε κάποια άλλα μείωση μέχρι και 3,6%.

Η μέση σταθμισμένη τιμή τυριού ανερχόταν από €1,67 μέχρι €14,28, παρουσιάζοντας σε κάποιες των περιπτώσεων αύξηση μέχρι και 4,2% και μείωση 4,4%, σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2022.

Η μέση σταθμισμένη τιμή του λαδιού τον Δεκέμβριο του 2022 ανερχόταν από €7,04 μέχρι €12,92, με τις τιμές να καταγράφουν κυρίως μείωση που ανερχόταν μέχρι και 18,1%, αλλά και αμελητέες αυξήσεις.

Στα όσπρια, η τιμή κυμαίνονταν από €2,18 μέχρι €3,47. Σε κάποια προϊόντα η τιμή τους μειώθηκε μέχρι και 3,1%, ενώ σε κάποια άλλα αυξήθηκε μέχρι και το 3,6%.

Η μέση σταθμισμένη τιμή του κατεψυγμένου ψαριού ανερχόταν από €7,84 μέχρι €15,40, παρουσιάζοντας μειώσεις μέχρι και 23,1%, ενώ σε ένα προϊόν σημείωσε αύξηση 2%.

Η τιμή στα κατεψυγμένο κρέας πανέ/προψημένο κυμαινόταν από €3,99 μέχρι €7,81, παρουσιάζοντας μειώσεις μέχρι 7% και αυξήσεις μέχρι 2,1%.

Η τιμή στα δημητριακά προγεύματος ανερχόταν από €2,23 μέχρι €3,61, παρουσιάζοντας σε κάποια προϊόντα μείωση μέχρι και 8,4% και σε άλλα αύξηση μέχρι 3,9%.

Στο φρέσκο κρέας/πουλερικά/κουνέλι η μέση σταθμισμένη τιμή ανερχόταν από €3,91 μέχρι €12,60, παρουσιάζοντας κυρίως μειώσεις μέχρι και 3,9%.

Στο φρέσκο ψάρι/μαλάκια η τιμή κυμαινόταν από €7,83 μέχρι €17,41 με τις αυξήσεις σε κάποια είδη να είναι μεταξύ 4% και 77,7%. Μειώσεις τιμών μέχρι και 17,2% σημειώθηκε σε δύο προϊόντα.

Αύξηση μέχρι και 8,4% σημείωσαν οι τιμές απορρυπαντικών ρούχων που κυμαινόταν από €5,87 μέχρι €11,42, με τις μειώσεις να ανέρχονται μέχρι 3,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση