ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μένουν από καύσιμα οι Βρετανοί

Έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα έως και στο 90% των πρατηρίων

Kathimerini.gr

Κατάσταση γενικευμένου συναγερμού έχει προκαλέσει στη Βρετανία η έλλειψη καυσίμων στα πρατήρια των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, εξωθώντας την κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον στη λήψη έκτακτων μέτρων όπως η εξαίρεση του κλάδου από τις ρυθμίσεις για τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο υπουργός Επιχειρήσεων, Κβάσι Κβάρτενγκ, ενεργοποίησε νόμο γνωστό ως «πρωτόκολλο διανομής πετρελαίου» που διευκολύνει τη συνεργασία της κυβέρνησης με τους παραγωγούς, προμηθευτές, μεταφορές και εμπόρους λιανικής για να διευκολύνει την κάλυψη των αναγκών. Το μέτρο στοχεύει παράλληλα να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εταιρειών, ώστε να θέσουν σε προτεραιότητα τη μεταφορά καυσίμων στα πρατήρια και στις περιοχές με μεγαλύτερη ανάγκη.

Στο μεταξύ, ουρές πανικόβλητων καταναλωτών παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στα βενζινάδικα και αφήνουν έως και το 90% από αυτά με εξαντλημένα τα αποθέματα βενζίνης, αναγκάζοντάς τα να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Τα στοιχεία αυτά έδωσε η Ένωση Λιανικής Πετρελαίου Κίνησης (PRA), που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 65% των εμπόρων βενζίνης στη Βρετανία, και ανέφερε πως ανάλογα με την περιοχή το ποσοστό των πρατηρίων που έχουν μείνει χωρίς καύσιμα κυμαίνεται από 50% έως 90%. Ανάμεσα στις εταιρείες που αναφέρουν ότι έκλεισαν ορισμένα από τα πρατήριά τους συγκαταλέγεται και ο πετρελαϊκός κολοσσός ΒΡ, εκπρόσωπος του οποίου τόνισε πως «όλα αυτά οφείλονται σε καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει στην εφοδιαστική αλυσίδα η έλλειψη οδηγών φορτηγών σε όλη τη Βρετανία, όμως λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή της».

Το πρόβλημα κορυφώνεται λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση Τζόνσον δαπάνησε εκατομμύρια για να αποτρέψει μια έλλειψη τροφίμων στη χώρα, συνεπακόλουθο των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, που κατέστησαν εξαιρετικά ακριβή την παραγωγή λιπασμάτων. Οι υπουργοί σπεύδουν και πάλι να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη ότι η χώρα διαθέτει επάρκεια καυσίμων και να αποθαρρύνουν τους Βρετανούς από τις φρενήρεις αγορές. Ανάμεσά τους ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τζορτζ Γιούστιτς, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμων παρά μόνον προβλήματα στη διανομή και κάλεσε τον κόσμο να μην αγοράζει μανιωδώς. Την ίδια στιγμή ενώνουν τη φωνή τους με την κυβέρνηση και οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων, ζητώντας από τους καταναλωτές να παραμείνουν ψύχραιμοι για να μην προκαλέσουν αυτό ακριβώς που φοβούνται. Μιλώντας στο Reuters ο Γκόρντον Μπάλμερ, γενικός διευθυντής της PRA, που εργαζόταν επί 30 χρόνια στην ΒΡ, τονίζει πως «δυστυχώς, βλέπουμε τον κόσμο να επιδίδεται σε φρενήρεις αγορές καυσίμων σε όλη τη χώρα» και προειδοποιεί ότι «αν ο κόσμος εξαντλήσει τα αποθέματα, θα προκαλέσει την αυτοεκπληρούμενη προφητεία αφού με τη στάση του θα οδηγήσει σε ελλείψεις». Στην ίδια προειδοποίηση προβαίνουν μεταφορικές εταιρείες, πρατήρια προμήθειας φυσικού αερίου και έμποροι λιανικής, που τονίζουν πως δεν υπάρχει μαγική λύση για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Αιτία των ελλείψεων είναι πράγματι η ραγδαία μείωση των οδηγών φορτηγών, συνεπακόλουθο της πανδημίας, που προκάλεσε ρωγμές κυριολεκτικά σε όλες τις εφοδιαστικές αλυσίδες από τα τρόφιμα μέχρι τα καύσιμα. Η συγκυρία υπήρξε εξαιρετικά αρνητική δεδομένου ότι η πανδημία συνέπεσε χρονικά με το Brexit, που προκάλεσε μαζική έξοδο ξένων από τη Γηραιά Αλβιώνα. Περίπου 25.000 οδηγοί φορτηγών επέστρεψαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης από τις οποίες κατάγονταν, ενώ η Βρετανία δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει τεστ για κορωνοϊό σε 40.000 οδηγούς στη διάρκεια των lockdowns. Με ορισμένους υπολογισμούς αναλυτών του κλάδου, εκτιμάται, έτσι, πως το έλλειμμα οδηγών φορτηγών έχει φτάσει τελικά σε 100.000 άτομα και η κάλυψη των κενών είναι χρονοβόρα, καθώς η μεταφορά καυσίμων προϋποθέτει ειδική εκπαίδευση και ειδική άδεια. Σε μια προσπάθεια να καλύψει τα κενά, η κυβέρνηση εκδίδει εσπευσμένα 5.500 προσωρινές βίζες για να εισέλθουν στη χώρα οδηγοί και εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας προκειμένου να περιορίσουν τις ελλείψεις ενόψει της περιόδου των εκτεταμένων αγορών πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σχολιάζοντας την κίνηση της κυβέρνησης, ο Γκόρντον Μπάλμερ τόνισε πως οι προσωρινές βίζες θα αμβλύνουν το πρόβλημα ώς ένα βαθμό, αλλά δεν αποτελούν λύση. Σχετικά ρεπορτάζ των Financial Times και του αμερικανικού δικτύου Cnbc αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρατεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για να μεταφέρουν τα καύσιμα στα πρατήρια στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που ονομάστηκε «Operation Escalin». Σημειωτέον ότι εδώ και μήνες τα σούπερ μάρκετ, οι μονάδες επεξεργασίας τροφίμων και οι αγρότες προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι αν δεν αντιμετωπισθεί η έλλειψη οδηγών βαρέων οχημάτων θα διαρραγούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες και δεν θα φτάνουν τα προϊόντα στα καταστήματα. Ανάμεσά τους και η γερμανική αλυσίδα εκπτωτικών Aldi.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση