ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέσω ΕΤΕπ το «Πλάνο Βήτα» για την οικονομία

Ο ρόλος της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων εξάλλου είναι να δανειοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Με την υπογραφή της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα υλοποιηθεί το «Πλάνο Βήτα» της Κυβέρνησης, αναζητώντας νέους τρόπους παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη μετά το «ναυάγιο» του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων.

Η Κυβέρνηση κρατά κρυφά τα χαρτιά της αναφορικά με το ύψος και το προφίλ της βοήθειας που θα λάβει από την ΕΤΕπ, ωστόσο οι σχέσεις της με την Ευρωπαική Τράπεζα υπάρχουν από το 1981. Σημαντικό δε, πως, χρησιμοποιώντας την ΕΤΕπ, ενδεχομένως και να μην χρειαστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τη Βουλή, όπως δηλαδή χρειαζόταν για το νομοσχέδιο που απέτυχε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Οι εγκρίσεις της Βουλής εντούτοις, ενδεχομένως να χρειαστούν για τις άλλες δύο πτυχές του «Πλάνου Βήτα» της Κυβέρνησης.

Ο ρόλος της ΕΤΕπ εξάλλου είναι να δανειοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε αυτό αποσκοπεί και η Κυβέρνηση τη δεδομένη στιγμή. Να εξεύρει τρόπους να στηρίξει με ρευστότητα τις επιχειρήσεις της Κύπρου για να συνεχίσουν της λειτουργία τους μετά το σοκ του lockdown. Οι συμφωνίες πάντως θα είναι μεταξύ Κυβέρνησης, ΕΤΕπ και κυπριακών τραπεζών, στο ίδιο ύφος με το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων που αποσύρθηκε.

Οι άλλες δύο πτυχές που θα περιλαμβάνει το «Πλάνο Βήτα» της Κυβέρνησης και που θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Τετάρτη, είναι η επιχορήγηση των τόκων των δανείων, αλλά και η παροχή επιδομάτων 100 – 150 εκατ. ευρώ σε μικρούς επιχειρηματίες που εργοδοτούν κάτω των 9 ατόμων.

Συνολικά, στα 1.6 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση που έχει λάβει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατά την περίοδο 2014 – 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X