ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια ανάσα πριν από νέο ρεκόρ ο τουρισμός

Μόλις 87 χιλιάδες περισσότερες οι τουριστικές αφίξεις μέχρι τον Αύγουστο του 2019 σε σύγκριση με φέτος, αναμένεται καλός και ο Σεπτέμβριος

Ο καλύτερος μήνας όλων των εποχών από πλευράς αεροπορικής κίνησης ήταν ο Αύγουστος σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Hermes Airports, κλείνοντας στα 1,516 εκατομμύρια επιβάτες. Ξεκαθαρίζοντας αυτόν τον αριθμό σε αφικνούμενους επιβάτες και σε τουριστικές αφίξεις, πρόκειται για 511.387. Επιπλέον, 200 χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι Κύπρου που ταξίδεψαν κατά τον μήνα Αύγουστο. Συγκριτικά με το 2019 τώρα, τα στοιχεία δείχνουν μείωση 7,7% στις αφίξεις Αυγούστου φέτος, και μόλις 3,2% πιο κάτω σε επίπεδο Ιανουαρίου-Αυγούστου σε σύγκριση με το 2019.

Πρόκειται για μια διαφορά 87.044 αφίξεων, η οποία είναι σαφές ότι μπορεί εύκολα να υπερκαλυφθεί, με μικρές αυξήσεις από τις τουριστικές αγορές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Hermes Airports και ο Σεπτέμβριος κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, με την επιβατική κίνηση να υπολογίζεται ότι θα κλείσει γύρω στα 1,4 εκατ. Αυτό σε τουριστικές αφίξεις υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί γύρω στις 490 χιλιάδες.

Κατά 3,2% πιο κάτω από το 2019 είναι οι αφίξεις τουριστών για την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου και 7,7% για τον Αύγουστο

Οι μειώσεις

Μόλις τρεις αγορές κατέγραψαν μείωση σε σχέση με το 2019 (χωρίς να υπολογίζεται η απώλεια της Ρωσίας και της Πολωνίας) σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου-ΣΤΕΚ. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε μείωση 2,5% (23.157 τουρίστες), αν και παραμένει η αγορά με τις περισσότερες αφίξεις που ανέρχονται μέχρι τον Αύγουστο του έτους λίγο πιο πάνω από 910 χιλιάδες. Κατά 1,8% ή 1.911 τουρίστες ήταν η μείωση από την αγορά της Σουηδίας και κατά 5,9% ή 2.646 τουρίστες ήταν η μείωση από την αγορά της Νορβηγίας.

Πολωνία και Ισραήλ

Την μεγαλύτερη διαφορά στους αριθμούς των τουριστών έκαναν οι αγορές της Πολωνίας και του Ισραήλ. Η Πολωνία η οποία ανέβασε στροφές με επιπλέον 127.462 χιλιάδες αφίξεις για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Συνολικά 311,7 χιλιάδες τουρίστες από το Ισραήλ έφτασαν το πρώτο οκτάμηνο του έτους φέτος, καταγράφοντας αύξηση 53,6% και σε πραγματικούς αριθμούς 108.755 περισσότερους επιβάτες από το 2019. Πολύ καλά τα πήγε και η γαλλική αγορά, αν και το αποτύπωμά της είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις δύο προαναφερθείσες αγορές. Εντούτοις, πρόκειται για αγορά η οποία από το 2019 σημείωσε αύξηση 153,6% –56.560 χιλιάδες Γάλλοι τουρίστες έφτασαν φέτος, κατά 34.258 περισσότεροι από τη χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης από Ουγγαρία (+120%), από Αυστρία (+85,2%), από Δανία (+54%), Τσεχία (+71,5%) και Γερμανία (+33,8%). Σίγουρα δεν αναμένονταν αφίξεις από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ωστόσο καταγράφηκαν μέχρι τέλος Αυγούστου συνολικά 56.818 χιλιάδες που έφτασαν μέσω ενδιάμεσων σταθμών, κυρίως από το αεροδρόμιο του Γερεβάν της Αρμενίας προς το αεροδρόμιο Λάρνακας, με 20 πτήσεις/εβδομάδα να προσφέρονται για τον μήνα Αύγουστο. Η Ρωσία είναι επίσης στις πέντε βασικές αγορές στις οποίες ταξίδεψαν τον Αύγουστο οι κάτοικοι Κύπρου. Συνολικά πρόκειται για περίπου 6,5 χιλιάδες κατοίκους Κύπρου.

Φθινοπωρινός τουρισμός

Ενδεικτικό του πόσο δυνατός τουριστικά είναι ένας μήνας είναι ο αριθμός των προσφερόμενων πτήσεων. Έτσι, σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσεων της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων Hermes Airports, τον Αύγουστο έγιναν στο αεροδρόμιο Λάρνακας 697 πτήσεις την εβδομάδα, ενώ δυνατός μήνας αναμένεται και ο Σεπτέμβριος με 662 πτήσεις την εβδομάδα, αλλά και ο Οκτώβριος με 629. Αντίστοιχα, στο αεροδρόμιο Πάφου, τον Αύγουστο έγιναν βάσει του πτητικού προγράμματος, 269 πτήσεις/εβδομάδα, ενώ μικρή απόκλιση έχει ο Σεπτέμβριος με 266 πτήσεις/εβδομάδα και ο Οκτώβριος με 254 πτήσεις/εβδομάδα.
Με τον Σεπτέμβριο να αναμένεται ότι θα είναι καλός τουριστικά μήνας, το πώς θα κλείσει η χρονιά στον τουρισμό, εξαρτάται από τους μήνες που έπονται. Μένει λοιπόν να δούμε κατά πόσο θα είναι πιο ενισχυμένοι τουριστικά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές οι μήνες Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος. Πάντως, το γεγονός ότι φέτος την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου αναμένεται ότι θα προσφερθούν 400 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις επιπλέον από πέρσι είναι ενθαρρυντικό και ανεβάζει το μερίδιο της χειμερινής επιβατικής κίνησης και κατ’ επέκταση και του χειμερινού τουρισμού. Βάσει του πτητικού προγράμματος για τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου η συχνότητα των πτήσεων διαμορφώνεται ως εξής: 379 πτήσεις/εβδομάδα προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο και 349 για τον Δεκέμβριο στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Για το αεροδρόμιο Πάφου προγραμματίζονται 147 πτήσεις/εβδομάδα για τον Νοέμβριο και 134 για τον μήνα Δεκέμβριο. Πρόκειται συνολικά για 526 πτήσεις/εβδομάδα τον Νοέμβριο και 483/εβδομάδα για τον Δεκέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση