ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μνήμες panama papers επαναφέρουν οι έλεγχοι στα διαβατήρια

Αναμένει την εντολή της η τριμελής επιτροπή ώστε να αρχίσει το έργο της αναφορικά με τον έλεγχο των πολιτογραφήσεων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη σύσταση τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τη Γενική Λογίστρια και Πρόεδρο της ΑΔΕΕΛΕΠ Ρέας Γεωργίου, της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δήμητρας Καλογήρου και εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας ως μελών, της οποίας έργο θα είναι η εξέταση των πορισμάτων των νέων ελέγχων και η υποβολή έκθεσης για τα πρόσωπα που έχουν λάβει κυπριακό διαβατήριο, όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε περίπτωση που κατά τη νέα έρευνα από την τριμελή επιτροπή διαπιστωθεί το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε πειθαρχικών ή ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο που έχει λάβει κυπριακό διαβατήριο, θα ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες.

Όπως και να έχει, η πρακτική των επανελέγχων θυμίζουν πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε περιπτώσεις ελέγχου για τα panama papers, τα paradise papers και άλλα σκάνδαλα τα οποία κλήθηκαν οι ανεξάρτητες Αρχές όπως αυτή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ελέγξουν.

Μιλώντας στην «Κ» η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου δήλωσε πλήρως θετική στο να δώσει το Τμήμα της βοήθεια στο κράτος με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ερωτηθείσα σχετικά με το σκοπό και τις αρμοδιότητες που θα έχει η τριμελής επιτροπή, αλλά και συγκεκριμένα το τμήμα της, αρκέστηκε να πει πως στο παρόν στάδιο αναμένει να της δοθεί η εντολή (mandate) από την Κυβέρνηση για την ξεκάθαρη δράση θα έχει αυτή η τριμελής επιτροπή.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, θα πρέπει να ελεχθούν όλοι όσοι έχουν λάβει διαβατήρια μέσω του επενδυτικού προγράμματος, παρόλο το μεγάλο φόρτο εργασίας που θα προκύψει σε Υπουργείο Εσωτερικών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΑΔΕΕΛεΠ και Νομική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τόνισε πως υπάρχει η τεχνογνωσία για τους ελέγχους, καθώς διαθέτει ειδικό Τμήμα Αnti-Money Landauring (AML) που ασχολείται με εποπτικούς ελέγχους εταιρειών. Αναφορικά με το δυναμικό του Τμήματος, είπε πως είναι λίγα άτομα και με το συγκεκριμένο "project¨ η δουλειά θα γίνει πολύ περισσότερη. "Τη δεδομένη στιγμή είμαστε εν μέσω ανταλλαγής πληροφοριών με τη Moneyval για την έκθεση που ετοιμάζει για την Κύπρο, αλλά και των συνεχών εποπτικών ελέγχων σε εταιρείες. Παρόλα αυτά, αναμένουμε την εντολή επίσημα και θα δούμε πως θα δράσουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας και ερωτηθείσα σχετικά, η Πρόεδρος της ΕΚΚ εξέφρασε την άποψη πως αν εξαρχής οι πολιτογραφήσεις διενεργούνταν μόνο μέσω αιτητών που είχαν εταιρείες που ήταν στη ρυθμιζόμενη αγορά (regulated companies), τότε τα περιθώρια παραχώρησης διαβατηρίων σε αμφιλεγόμενα πρόσωπα θα ήταν πολύ στενά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ λόγω καθυστέρησης στα εμβόλια της AstraZeneca

«H ipokrisia tis EE se olo tis to megaleio... apo to 2016 katigorousate ton Trump gia protectionism kai ...»
Gq5yc6  |  11:22

Πρόεδρος: Με διάγγελμα ανακοινώνει μέτρα κατά διαφθοράς

«Aν ο Αναστασιάδης παραδεχτεί ότι είναι μέρος της διαφθοράς, θα τον παραδεχτώ! »
ΑΚΑ  |  10:08

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Γιατρέ, αν δεν το αντιλήφθηκες ακόμη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε έχει μέσα στα αναλώσιμα. »
ΑΚΑ  |  10:07

Αρχιεπίσκοπος:Ο Ούγγρος πήρε διαβατήριο-Όταν ήταν ο Βενιαμίν δεν μου χαλούσε χατίρι

«Ό,τι και να πει και να δηλώσει αυτός ο άνθρωπος, δεν γείνεται πιστευτός.»
ΑΚΑ  |  10:02

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση