ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μουδιασμένη» η πρώτη μέρα του ΕΣΤΙΑ

Αιτήσεις σε χαμηλό διψήφιο αριθμό υποβλήθηκαν σε καθένα από τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα και ΚΕΔΙΠΕΣ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Παρά το ότι η ύπαρξη του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ βγήκε στην επιφάνεια από το πρώτο τρίμηνο του 2018, η πρώτη επίσημη ημέρα που θα μπορούσαν οι δανειολήπτες να αιτηθούν την ένταξή τους στο κυβερνητικό πρόγραμμα επιχορήγησης της δόσης των προβληματικών τους δανείων, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μουδιασμένη».

Και αυτό, διότι, οι αιτήσεις στους τρεις μεγάλους συμμετέχοντες του προγράμματος ΕΣΤΙΑ έφτασαν μόλις σε χαμηλά διψήφια ποσοστά την πρώτη ημέρα ετοιμασίας και υποβολής αιτήσεων από τις τράπεζες σε συνεννόηση με τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι τρεις μεγάλοι συμμετέχοντες στο κυβερνητικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ που θα έχουν άμεσο συμφέρον αμφότεροι τράπεζες και δανειολήπτες, είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα. Από την Τράπεζα Κύπρου έχουν επιλεγεί προβληματικά δάνεια ύψους 0.9 δισ. ευρώ, από την Ελληνική προβληματικά δάνειας ύψους 298 εκατ. ευρώ και από την ΚΕΔΙΠΕΣ ύψους 1.3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε η «Κ» από τους «τρεις μεγάλους» συμμετέχοντες, στην ΚΕΔΙΠΕΣ αιτήθηκαν την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου συνολικά 10 δανειολήπτες, στην Τράπεζα Κύπρου αιτήθηκαν 17 δανειολήπτες στα κεντρικά τους γραφεία σε Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ στην Ελληνική περί τους 15. Όπως αναφέρθηκε δε, για την περίπτωση της Τρ. Κύπρου, μπορεί οι αιτήσεις στα υποκαταστήματα να είναι περισσότερες, αφού δόθηκαν στοιχεία μόνο για τα κεντρικά τους σημεία που έχουν επιλεγεί για τους «ΕΣΤΙΑ» σκοπούς.

Τα της ΚΕΔΙΠΕΣ

Για τον κρατικό φορέα, οι λογαριασμοί οι οποίοι ικανοποιούν κάποια από τα κριτήρια του σχεδίου ΕΣΤΙΑ ανέρχονται σε περίπου 7.300 λογαριασμούς οι οποίοι αντιστοιχούν σε €1.3δις υπόλοιπα δανείων. Ωστόσο, όπως σχολίασαν πηγές από την ΚΕΔΙΠΕΣ, ο ακριβής αριθμός θα είναι γνωστός με την έναρξη του σχεδίου Εστία όταν οι δανειολήπτες που θα αιτηθούν για ένταξη στο σχέδιο προσκομίσουν τα εισοδηματικά και άλλα στοιχεία προκειμένου να διαφανεί εάν ικανοποιούν τα κριτήρια αλλά και αν θα είναι βιώσιμοι με τη λύση που θα τους παραχωρηθεί.

Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν κατά την πρώτη ημέρα που έχουν τη δυνατότητα οι δανειολήπτες να αιτηθούν ώστε να ενταχθούν στο Σχέδιο ανήλθαν στις 10. Ωστόσο, πηγές από τον Φορέα σχολίασαν στην εφημερίδα πως στην ΚΕΔΙΠΕΣ έφτασαν πέραν των 140 ατόμων τα οποία παραλάβανε τις σχετικές αιτήσεις για να ανακαλύψουν αν πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Εκτίμησαν δε, πως, το ενδιαφέρον θα ενταθεί μέσα στον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Οκτώβριο.

Αισιοδοξεί η Τρ. Κύπρου

Οι αιτήσεις που παραλήφθηκαν σε κεντρικά καταστήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό που εργάζονται οι ειδικοί υπάλληλοι που χειρίζονται τα του ΕΣΤΙΑ από δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, έφτασαν τις 17. Πηγές από την Τράπεζα Κύπρου εξήγησαν πως κατά τον Αύγουστο υπήρξαν αρκετά τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους και ενώ έκλεισαν περί τα 30 - 50 ραντεβού για να συζητήσουν με την τράπεζα, οι αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν έφτασαν τις 17. «Το καλό», όπως είπαν, «είναι ότι έχει γίνει προεργασία και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης της αίτησης για συμμετοχή στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ περί τους 700 δανειολήπτες. Συνολικά, στην Τράπεζα Κύπρου δικαιούχοι στο Σχέδιο είναι 3.000 νοικοκυριά, με δάνεια συνολικής αξίας 0.9 δισ. ευρώ.

Λίγοι και στην Ελληνική

Όσον αφορά στην τράπεζα που έχει δείγμα προβληματικών δανείων που μπορούν να γίνουν επιλέξιμα στο ΕΣΤΙΑ αξίας 298 εκατ. ευρώ, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πρώτη επίσημη ημέρα για το πρόγραμμα, έφτασαν τις 15. Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά πως έχει 1.200 προβληματικούς πελάτες οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ αυτοί έχουν 1.650 προβληματικά δάνεια. Η Ελληνική δε, κατά το προηγούμενο διάστημα είχε τονίσει πως οι δυνητικά επιλέξιμοι του Σχεδίου θα έπρεπε να αρχίσουν να συγκεντρώνουν τις συμπληρωματικές πληροφορίες που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της αίτησης υποψηφιότητας και ότι θα ήταν πολύ απαιτητικές.

Μεγάλη γραφειοκρατία

Αφήνοντας στην άκρη οτιδήποτε άπτεται της προσέλευσης στην πρώτη ημέρα, από κοινού όλοι οι τραπεζικοί τόνισαν πως πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να κινητοποιηθούν και να μαζέψουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα της υποβολής των εντύπων για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Υπογράμμισαν πως τα απαραίτητα έγγραφα – δικαιολογητικά προσεγγίζουν τα 50 και δεν θα ήθελαν γραφειοκρατικά ζητήματα –όπως τα χαρακτήρισαν- να εμποδίσουν δανειολήπτες ώστε να συμμετάσχουν στο Σχέδιο που ναι μεν θα επωφεληθούν οι τράπεζες, αλλά αναπόφευκτα και οι αιτούντες.

Οι συμμετέχοντες του Σχεδίου είναι οι: Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Alpha Bank, Astrobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου), Eurobank, ΚΕΔΙΠΕΣ, Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης και Gordian Holdings.

Τι λέει ο Σύνδεσμος Τραπεζών

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Τραπεζών, έπειτα από πολύμηνη προετοιμασία, τόσο από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων, όσο και από πλευράς τραπεζών το Σχέδιο Εστία εισέρχεται πλέον στο τελικό στάδιο εφαρμογής. Η επιτυχής υλοποίηση του Σχεδίου Εστία κατά τον Σύνδεσμο προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ δανειοληπτών, τραπεζών και κρατικών υπηρεσιών προκειμένου το σχέδιο να επιτύχει τον σκοπό του, που είναι η διασφάλιση της πρώτης κατοικίας χιλιάδων νοικοκυριών στην Κύπρο και ταυτόχρονα η μείωση του ποσοστού των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Για ένταξη στο Σχέδιο Εστία θα πρέπει ο κάθε επιλέξιμος δανειολήπτης πρέπει να πληροί τα πιο κάτω κριτήρια:

•             Το δάνειό του να ήταν μη εξυπηρετούμενα την 30ή Σεπτεμβρίου του 2017 και η αγοραία αξία της ενυπόθηκης, κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις €350 χιλιάδες.

•             Το συνολικό Οικογενειακό Εισόδημα του Αιτητή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα ακόλουθα για κάθε έκαστο ημερολογιακό έτος 2017 και 2018:

o             τις €60.000 για οικογένεια με τουλάχιστον τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

o             τις €55.000 για οικογένεια με τρία εξαρτώμενα τέκνα

o             τις €50.000 για οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

o             τις €45.000 για οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο

o             τις €35.000 για οικογένεια χωρίς εξαρτώμενα τέκνα

o             τις €20.000 για μονήρη νοικοκυριά.

•             Τα Υπόλοιπα Καθαρά Οικογενειακά Περιουσιακά Στοιχεία του Αιτητή δεν θα πρέπει -για κάθε έκαστο ημερολογιακό έτος 2016, 2017 και 2018- να υπερβαίνουν σε τιμές αγοράς το ογδόντα τοις εκατόν (80%) της Αγοραίας Αξίας της Κύριας Κατοικίας, όπως αυτή θα προκύψει από εκτίμηση και δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (€250.000).

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αποτελεί τον Κρατικό Φορέα υλοποίησης του έργου, έχει εκδώσει σε ηλεκτρονική μορφή Οδηγό ορθής συμπλήρωσης της αίτησης για ένταξη στο Σχέδιο Εστία.

Την ίδια ώρα, τόσο ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου όσο και οι τράπεζες μέλη του που συμμετέχουν στο Σχέδιο Εστία έχουν ετοιμάσει ένα χρήσιμο αρχείο με συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις, που λύνει απορίες ή δίνει απαραίτητες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για το Σχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση