ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπαράζ αποκαλύψεων στην Ερευνητική για Συνεργατισμό

Σωρεία σκανδάλων έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τις καταθέσεις προσώπων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα σκάνδαλα και οι ατασθαλίες στον Συνεργατισμό, κυριάρχησαν στη δημόσια ακρόαση της Ερευνητικής Επιτροπής την Τετάρτη, με τους τρείς μάρτυρες, στελέχη του Συνεργατισμού να επιβεβαιώνουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, την κακή όπως αναδεικνύεται εταιρική διακυβέρνηση που επικρατούσε. Η αρχή έγινε από τον Κωνσταντίνο Λύρα, επί πολλά έτη Έφορο Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών. Η κατάθεση του κ. Λυρά κινήθηκε στο πνεύμα ότι οι όποιες ατασθαλίες ή σκάνδαλα αποκαλύπτονταν και οι υπεύθυνοι δεν παρέμειναν ατιμώρητοι. Ωστόσο ο μάρτυρας προσπάθησε να πείσει την Επιτροπή πως λαμβάνονταν μέτρα ενώ επικαλέσθηκε, ως ελαφρυντικό στοιχείο, το μεγάλο αριθμό ΣΠΙ (360). Παρά ταύτα μετά τις επίμονες ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, ο κ. Λύρας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

O Κωνσταντίνος Λύρας

-Στη ΣΠΙ Κοράκου όπου ο γραμματέας κατηγορήθηκε, καταδικάσθηκε και ανακτήθηκαν τα ποσά.
-Το ταμιευτήριο ΡΙΚ.
-ΣΤΕΛΜΕΚ. Υπάλληλος που χειριζόταν ΑΤΜ καταχράστηκε 450 χιλιάδες ευρώ.
-Δάνεια Χλωρακιώτη. Υπήρχε εξασφάλιση ένα οικόπεδο αξίας 25 εκατ. ευρώ. Το οικόπεδο το πήρε ο Συνεργατισμός με 15 εκατ. ευρώ και το πούλησε σε γνωστό επιχειρηματία για 20 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσή του ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις γνωστές υποθέσεις της ΣΠΕ Παλουριώτισσας και ΣΠΕ Πολεμίου, οι οποίες κατέληξαν στα δικαστήρια. Επίσης ο κ. Λύρας μετά από ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής αναφέρθηκε και στη ΣΠΕ Άχνας λέγοντας ότι είχε εντοπιστεί μια κακή δανειοδότηση.

Οι αποκαλύψεις Χαραλάμπους

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα στο Συνεργατισμό που προκάλεσαν αίσθηση έγιναν από ένα μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα από τον Γιώργο Χαραλάμπους ο οποίος πιεστικά ζητούσε από το μάρτυρα να δώσει στοιχεία για φαινόμενα κακοδιαχείρισης. Σε κάποια στιγμή ο κ. Χαραλάμπους άρχισε τις αποκαλύψεις. «Σε κάποια ΣΠΕ εντοπίσθηκαν 77 λογαριασμοί δανείων ύψους 1,6 εκατ. σε ανύπαρκτα πρόσωπα. Στην ίδια ΣΠΕ πρώην γραμματέας είχε 4 εκατ. σε δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις. Ταμίας βρέθηκε με δάνεια 327 χιλιάδων χωρίς εξασφαλίσεις. Υπήρχαν δάνεια συγγενικών προσώπων γραμματέας ΣΠΕ που δεν χρέωναν τόκους». Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε επίσης πως υπήρχε συνεννόηση για υπερεκτίμηση της αξίας ενυπόθηκων ακινήτων.

Η Τόχνη και η Πάχνα

Σε συγκεκριμένα περιστατικά ατασθαλιών αναφέρθηκε και ο Κωνσταντίνος Κάρμιος, πρώην διευθυντής Ελεγκτικής Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών. Όπως ανέφερε η μία περίπτωση αφορούσε το ΣΠΙ Τόχνης, όπου επενέβη ο Έφορος και παραιτήθηκε ο γραμματέας. Εκεί κάλυπταν τα ελλείμματα από το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων. Η άλλη αφορούσε το ΣΠΙ Πάχνα όπου υπήρχαν ελλείμματα από ακάλυπτες επιταγές. Για την υπόθεση αυτή αποχώρησε ο γραμματέας του ΣΠΙ και τα ελλείμματα καλύφθηκαν με δάνεια του γραμματέα με σημαντικές εξασφαλίσεις.

Ο Κωνσταντίνος Κάρμιος

Τρείς πρώην

Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, ξεχωρίζει η παρουσία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής του Ανδρέα Μουσκάλλη, Προέδρου της Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών. Οι άλλες δυο παρουσίες είναι αυτές των: Σταύρου Ιακώβου πρώην Ανώτερου Διευθυντή ΣΚΤ και Σάββα Πρωτοπαπά πρώην Διευθυντή Ελεγκτικής Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση