ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπλόκο στα τεστ Βρετανών τουριστών στην Κύπρο

Αρνητικοί οι Υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, τελικό όχι στο Υπουργικό της Τετάρτης

Της Μαρίας Ηρακλέους

Τελεσίδικο «όχι» αποφάσισε η Κυβέρνηση στα τεστ για τους Βρετανούς τουρίστες εντός Κύπρου. Η πρόταση προήλθε αρχικά από τους ξενοδόχους οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να καλύπτουν το 50% του κόστους των τεστ. Υιοθετήθηκε στη συνέχεια από τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο. Όπως είχε διαμηνύσει εξάλλου σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, η διενέργεια του τεστ στην Κύπρο θα ήταν το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για την ζωτικής σημασίας βρετανική αγορά.

Η πρόταση αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων τις τελευταίες μέρες, μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων ενώ η τελική απόφαση λήφθηκε κατά την τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα όποια επιχειρήματα ακούστηκαν υπέρ της πρότασης, τόσο από το Υφυπουργείο Τουρισμού όσο και το Υπουργείο Μεταφορών, προσέκρουσαν στην αρνητική στάση των Υπουργών Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, λόγω ανησυχιών για αλματώδη αύξηση κρουσμάτων και επιπτώσεων στην καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, και στην θετική εικόνα της Κύπρου ως προς την διαχείριση της πανδημίας.

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι η διενέργεια τεστ στην Κύπρο θα ανοίξει τις πόρτες για τουρισμό από την βρετανική αγορά, εντούτοις εξίσου βέβαιο θεωρείται ότι σε διάστημα μερικών μηνών θα υπάρξει δραματική αύξηση κρουσμάτων από Βρετανία στα κυπριακά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, υπό την σκιά των εξελίξεων, το Υφυπουργείο Τουρισμού μείωσε τις εκτιμήσεις του για τις τουριστικές αφίξεις Αυγούστου κατά 50%, δηλαδή από 200 χιλιάδες, στις 100 χιλιάδες αφίξεις.

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί στις τάξεις των ξενοδόχων αυτή η εξέλιξη, οι οποίοι θεωρούν πλέον δεδομένο ότι ο Αύγουστος θα καταγράψει τις χαμηλές επιδόσεις Ιουλίου σε τουριστικές αφίξεις. Επικαλούνται δε στοιχεία του European CDC και του πανεπιστημίου Johns Hopkins σύμφωνα με τα οποία τα επιδημιολογικά δεδομένα της Βρετανίας είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την Ελβετία και καλύτερα από την Γερμανία, χώρες οι οποίες βρίσκονται στην κατηγορία Α.

Πιάνουν ξανά τους εργαζόμενους

Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, μετά και από αυτή την εξέλιξη, και ο Αύγουστος θεωρείται χαμένος μήνας. Επισημαίνουν ότι το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να αναθεωρήσει το σχέδιο επιδότησης εργατικού κόστους για τον Αύγουστο, αφού φαίνεται ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να λειτουργήσει το αρχικό πλάνο. Πρόκειται για εισήγηση η οποία όπως πληροφορείται η «Κ» ήδη έχει συζητηθεί και αντιμετωπίζεται θετικά από το Υπουργείο Εργασίας. Το κατά πόσο αυτό θα προχωρήσει εναπόκειται φυσικά στο Υπουργείο Οικονομικών. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις για αλλαγές στο πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων για το μήνα Αύγουστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση