ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:52
 

Ναί από την Βουλη στον προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων

Προβλέπει έσοδα ύψους €32.218.000 και δαπάνες ύψους €32.213.253

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής με 36 ψήφους υπέρ, 1 εναντίον και 2 αποχές ψήφισε σε νόμο τον προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων Κύπρου για το έτος 2019, ο οποίος προβλέπει έσοδα ύψους €32.218.000 και δαπάνες ύψους €32.213.253.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης αναφέρθηκε στην απόφαση της Κυβέρνησης για θαλάσσια σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Κύπρος να συνεχίσει να είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη και ανέφερε πως η σχετική μελέτη βρίσκεται προς το τέλος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε την αποφασιστικότητα της Λάρνακας για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να δεχθεί τα συμφέροντα άλλης πόλης να ματαιώσουν τα έργα. Πρέπει να γίνει ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας και να κατασκευαστεί η μαρίνα και αυτό είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πρόσθεσε. Η Βουλευτής του ίδιου κόμματος Αννίτα Δημητρίου είπε πως φαίνεται ότι η ανάπτυξη της Λάρνακας ενοχλεί και ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε στασιμότητα καθώς η Λάρνακα δικαιούται ίσων ευκαιριών στην ανάπτυξη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως με την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων στο λιμάνι Λεμεσού προκλήθηκαν πολλά προβλήματα αν και έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια. Πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός της Αρχής παρουσιάζεται ισοσκελισμένος και προς τούτο υποχρεώθηκε να κόψει κονδύλια από την επένδυση για να δημιουργηθεί το βιομηχανικό λιμάνι Βασιλικού. Οι κυβερνώντες αποφάσισαν να το δώσουν σε ιδιώτες, συνέχισε. Είπε ακόμα πως το ΚΕΒΕ διαμαρτύρεται για ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού και άλλοι εμπλεκόμενοι λένε ότι παρουσιάζεται από τους διαχειριστές άρνηση να εξυπηρετήσουν πλοία. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμα πως ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού παρουσιάζεται μείωση της κίνησης στο λιμάνι Λεμεσού και αύξηση στο λιμάνι Λάρνακας. Ανέφερε επίσης πως η Κυβέρνηση πραξικοπηματικά περιόρισε τις υπερωρίας και της βάρδιες στην Αρχή για να μην μπορεί η ΑΛΚ να εξυπηρετήσει το λιμάνι Λάρνακας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως οι αλλαγές με την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού ταλανίζουν την ΑΛΚ. Πρόσθεσε ότι οι ψηλές ταρίφες από τις διαχειριστικές εταιρείες, η έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού προσθέτουν προβλήματα και ανέφερε πως τα ραντάρ λειτουργούν μόνο με 3 χειριστές. Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εξετάσει την ετεροβαρή συμφωνία, συνέχισε προσθέτοντας ότι έχει χαθεί και το λίγο διαμετακομιστικό εμπόριο που υπήρχε. Ο κ. Λεωνίδου είπε επίσης ότι το λιμάνι είναι σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια του κράτους και παρατήρησε ότι η ΑΛΚ από κερδοφόρος οργανισμός κατέστη ζημιογόνος. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λάρνακας πρέπει να επανεξεταστεί υπό το πρίσμα των λαθών που έγιναν στη Λεμεσό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Σήμερα στην «Κ»: Ποια η νέα κίνηση του γενικού γραμματέα στο Κυπριακό

«προσφέρουμε 2% αξιόπιστο δάνειο για επιχειρηματικές επενδύσεις, αγορά διαμερίσματος, αυτοκινήτου και ...»
matto gregio  |  04:56

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Η απόφαση του Σολτς να μην εκδώσει καθαρό νέο χρέος έχει επικριθεί τόσο από τους Συντηρητικούς της Μέρκελ όσο και από τους δικούς του Σοσιαλδημοκράτες

Γερμανική εμμονή

Ο Ολαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αυξήσει το χρέος της ώστε να ενισχύσει την επιβραδυνόμενη γερμανική οικονομία. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
X