ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:48
 

Νέο σύμφωνο ανάπτυξης της Ευρωζώνης παρουσίασε η Γαλλία

Oι πλούσιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης που έχουν δημοσιονομικό πλεόνασμα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις τους.

Newsroom Κ, Αθήνα

Νέο σχέδιο για την αναζωογόνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης και τον περιορισμό του κινδύνου να σημειωθεί πάλι οικονομική κρίση παρουσίασε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, καλώντας Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία να αυξήσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες τους.

Σε συνέντευξη που παρουσίασε στους Financial Times ο Μπρινό Λε Μερ είπε πως οι πλούσιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης που έχουν δημοσιονομικό πλεόνασμα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις τους, ενώ τα λιγότερο ανταγωνιστικά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, θα εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχύσουν τα δημόσια οικονομικά τους. «Υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρωζώνη που έχουν τα μέσα ώστε να επενδύσουν περισσότερο», είπε ο Λε Μερ στους FT, κατονομάζοντας τις Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία. Ωστόσο, το «νέο σύμφωνο ανάπτυξης της Ευρωζώνης» που παρουσίασε ο Λε Μερ είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει έντονη αντίδραση στο Βερολίνο και στη Χάγη.

«Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν λάβει όλες τις αποφάσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια νέα οικονομική ή χρηματοπιστωτική κρίση, και προς το παρόν δεν λαμβάνουν αποφάσεις που χρειάζονται ώστε η ανάπτυξη να είναι η μέγιστη δυνατή», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Ο Λε Μερ τόνισε πως τα μέτρα που θα αποφασίζουν οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να πλαισιώνονται από χαλαρή νομισματική πολιτική εκ μέρους της ΕΚΤ και την ολοκλήρωση ζωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, περιλαμβανομένων του κοινού προϋπολογισμού, της κοινής αγοράς κεφαλαίων και της τραπεζικής ένωσης. «Ανησυχώ για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Βλέπουμε σήμερα πως φτάνουν στο τέλος τους τα μέτρα δημοσιονομικής ενίσχυσης που έχουν πάρει οι ΗΠΑ, βλέπουμε την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στην Κίνα και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, βλέπουμε έντονη επιβράδυνση στη Γερμανία και ύφεση στην Ιταλία», είπε ο Λε Μερ.

Το νέο γαλλικό σχέδιο αποκαλύπτεται ενώ έχει ήδη αποδυναμωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για δημιουργία κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ύψους δεκάδων δισ. τον χρόνο, που να χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση οικονομιών που βρίσκονται σε κρίση. Οι συζητήσεις στο Eurogroup για τον νέο προϋπολογισμό ελπίζεται να ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο, ωστόσο το νέο εργαλείο θα διαθέτει πολύ λίγους πόρους και δεν θα χρησιμοποιείται παρά μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η Ολλανδία απείλησε προ ημερών να αποχωρήσει από τον προϋπολογισμό εάν οι εθνικές κυβερνήσεις δεν έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο επί των αποφάσεων για δαπάνες.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X