ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νομοσχέδιο αλλαγών στη κατάσχεση κινητής περιουσίας συζητά η Επ. Νομικών

Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία ποινικού αδικήματος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Νομοσχέδιο για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων σε αστικές διαδικασίες για κινητή περιουσία, δηλαδή, παράδοσης ή και κατάσχεσης και πώλησης κινητής ιδιοκτησίας, άρχισε να συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών κατά την έκτακτη συνεδρία της την Παρασκευή. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατ΄άρθρον σε προσεχή της συνεδρία Επιτροπής Νομικών

Όπως εξήγησε στην Επιτροπή εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης οι νέες ρυθμίσεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν τη δημιουργία ποινικού αδικήματος σε περίπτωση μετακίνησης σεσημασμένου προς εκτέλεση από τον δικαστικό επιδότη αντικειμένου.

Πρόσθεσε ότι παρέχονται πρόσθετες εξουσίες στους δικαστικούς επιδότες, με σκοπό τη δυνατότητα αποτελεσματικού εντοπισμού περιουσίας του οφειλέτη που να μπορεί να διατεθεί για εκτέλεση.

Είπε ακόμα ότι απλουστεύει τη διαδικασία εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης με την κατάργηση αχρείαστων ενδιάμεσων αιτήσεων.

Ακόμα με τον προτεινόμενο νόμο επέρχεται μετατόπιση του βάρους απόδειξης στον εξ αποφάσεως οφειλέτη στην περίπτωση που ισχυρίζεται ότι δεν διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό, με τη δημιουργία υποχρέωσης του να προσκομίσει σχετικές βεβαιώσεις και, τέλος, τη δυνατότητα του εξ αποφάσεως πιστωτή για πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τον εξ αποφάσεως οφειλέτη.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το κείμενο του προτεινόμενου νόμου, η ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση στα πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος και στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων.

Προστίθεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ετοίμασε νομοσχέδιο περιλαμβάνοντας σε αυτό ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν να προωθηθούν μετά από διαβούλευση με το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση