ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νομοσχέδιο για επίδομα μονογονιών αναμένεται στη Βουλή μέχρι τέλος Μαΐου

Σκοπός να απαλειφθεί από τον ορισμό η προϋπόθεση ένας γονέας να είναι χωρίς συμβίο και αφετέρου να μην τερματίζεται το δικαίωμα σε επίδομα, όταν ο μονογονιός συμβιώνει με άλλο άτομο.

ΚΥΠΕ

Την κατάθεση νομοσχεδίου από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας που θα ρυθμίζει το θέμα του επιδόματος μονογονιών αναμένει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας μέχρι το τέλος Μαΐου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Αντρέας Καυκαλιάς, σημειώνοντας παράλληλα ότι το θέμα θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής στις αρχές Ιουνίου.

Το θέμα βρέθηκε σήμερα στην ατζέντα της Επιτροπής, καθώς κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, Αντρέα Καυκαλιά, Χρίστο Χριστόφια και Γιώργο Κουκουμά, πρόταση νόμου ώστε αφενός να απαλειφθεί από τον ορισμό του όρου «μονογονεϊκή οικογένεια» η προϋπόθεση ένας γονέας να είναι χωρίς συμβίο και αφετέρου να μην τερματίζεται το δικαίωμα σε επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας, σε περίπτωση κατά την οποία ο μονογονιός συμβιώνει με άλλο άτομο.

Αντίστοιχο περιεχόμενο φαίνεται ότι θα έχει και το νομοσχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση. Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, με το νομοσχέδιο θα γίνει τροποποίηση διατάξεων της νομοθεσίας που αφορούν τη συμβίωση μονογονιών με άλλα πρόσωπα, με τα οποία δεν έχουν από κοινού τέκνα, ώστε να μη συνιστά η συμβίωση αυτή παράγοντα για διακοπή του επιδόματος μονογονιού, αλλά και για να μη λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του συμβίου για την παραχώρηση επιδόματος.

«Η Επιτροπή στις αρχές του Ιούνη θα έχει στην ημερήσια διάταξη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και την πρόταση νόμου, με ζητούμενο το νομοσχέδιο ή η πρόταση νόμου ή και τα δύο να οδηγηθούν στην Ολομέλεια πριν το τέλος του Ιούνη για τελική ρύθμιση αυτού του ζητήματος», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς.

Σε ερώτηση αν διαφοροποιείται το νομοσχέδιο από την πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό ακόμα το ακριβές περιεχόμενο του νομοσχεδίου και πρόσθεσε ότι, επειδή τώρα ξεκινά η διαβούλευση, είναι ωφέλιμο να δοθεί χώρος και χρόνος για να εξελιχθεί αυτή, σημειώνοντας ότι και ο χρόνος που θα δοθεί είναι συγκεκριμένος, αφού το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί πριν το τέλος του ερχόμενου Μαΐου.

Ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε, εξάλλου, ότι «το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει τερματισμό του επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε περίπτωση συμβίωσης, παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού και για αυτό πρέπει να αλλάξει», προσθέτοντας ότι «η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ ακριβώς σκοπεύει στο να αρθεί αυτή η αναχρονιστική πρόνοια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση