ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ντεμπούτο της Uber στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

H εισαγωγή της Uber ήταν κάτι που ανέμεναν επί μακρόν, ενώ προηγήθηκε η αρχική δημόσια εγγραφή για αρχική διάθεση μετοχών

Newsroom Κ, Αθήνα

Δέκα χρόνια μετά την εμφάνισή της στην αγορά, η Uber, η μεγαλύτερη πλατφόρμα διασύνδεσης ιδιωτών οδηγών με πελάτες στη Δύση, εισάγεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Οπως επισημαίνουν αναλυτές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η εισαγωγή της ήταν κάτι που ανέμεναν επί μακρόν, ενώ προηγήθηκε η αρχική δημόσια εγγραφή για αρχική διάθεση μετοχών. Μέσω αυτής ο αμερικανικός κολοσσός της ψηφιακής οικονομίας συγκέντρωσε 8,1 δισ. δολάρια με τιμή μετοχής στα 45 δολάρια, όταν οι αναλυτές την είχαν τοποθετήσει στη ζώνη από 44 έως 50 δολάρια. Αν και υπερκαλύφθηκε η προσφορά των μετοχών της, η Uber αποφάσισε την τιμή κοντά στα κατώτερα επίπεδα της διακύμανσης, ώστε να αποτρέψει την επανάληψη του σεναρίου της Lyft. H ανταγωνίστριά της εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Μάρτιο με υψηλή τιμή της μετοχής της και συνέχισε να ενισχύεται τις πρώτες ημέρες, αλλά μετά υποχώρησε δραστικά.

Αμφιβολίες

Κι αυτό επειδή οι επενδυτές αμφιβάλλουν για τη δυνατότητά της να εμφανίσει κέρδη, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχει μόνον ζημίες. Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Ντάρα Κοσροβσάχι, σε συνέντευξή του στο CNBC, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης της μετοχής: «Η περίπτωση της Lyft μάς έκανε πιο συντηρητικούς». Η εταιρεία αποτιμάται σε 82,4 δισ. δολάρια και το ντεμπούτο της στη Νέα Υόρκη είναι το πλέον πολυαναμενόμενο μετά το αντίστοιχο της Facebook πριν από επτά χρόνια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κοσροβσάχι, η τιμή των 45 δολαρίων ανά μετοχή είναι μια ένδειξη της αβεβαιότητας που επικρατεί στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον. Συν τοις άλλοις, η αρχική δημόσια εγγραφή για αρχική δημόσια διάθεση μετοχών της Uber συνέπεσε με τη σοβαρή κλιμάκωση των σινοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων, γεγονός το οποίο επανέφερε τον φόβο σε επενδυτές και αγορές για επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία.

Οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων τις τελευταίες ημέρες σημείωσαν απώλειες εξαιτίας αυτού του λόγου. «Η τιμή των 45 δολαρίων της Uber πιθανώς να φανερώνει κάποια επιφύλαξη εκ μέρους των επενδυτών, οι οποίοι θέλουν χειροπιαστά πράγματα, δηλαδή ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εμφανίσει κέρδη η εταιρεία», παρατηρεί ο Τομ Γουάιτ, αναλυτής της D.A. Davidson & Co. Ως μη εισηγμένη η Uber είχε εξασφαλίσει κεφάλαια 15 δισ. δολαρίων για επέκταση δραστηριοτήτων στην παράδοση έτοιμου φαγητού και τη μεταφορά φορτίων, αλλά δεν έδινε έμφαση στα κέρδη (το 2018 εμφάνισε ζημίες 3,03 δισ. δολαρίων). Με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο θα έχει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις επενδυτών και μετόχων, οι οποίοι θα της ζητούν να αποδείξει εμπράκτως τη βούλησή της να παρουσιάσει έσοδα. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Ντάρα Κοσροβσάχι ανέλαβε το πηδάλιο της Uber μετά την απομάκρυνση του αμφιλεγόμενου συνιδρυτή της, Τράβις Καλάνικ, και αφού η εταιρεία είχε περάσει μια μακρά περίοδο κρίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση