ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ντράγκι: Το Ευρώ η πιο απτή εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Το ευρώ έχει παράγει δύο δεκαετίες σταθερότητας τιμών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

«Το Ευρώ είναι η πιο απτή εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης την οποία συναντούν οι πολίτες μας σε καθημερινή βάση», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι κατά τον επίσημο εορτασμό των 20 πρώτων ετών από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος της ΕΕ, του Ευρώ, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε στην ομιλία του ότι ηγέτες, κοινοβούλια και πολίτες έχουν «δικαίως αναγνωρίσει ότι η εξασφάλιση οικονομικής ευημερίας και σταθερότητας μακροπρόθεσμα είναι μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζει καλύτερα συλλογικά - είμαστε ισχυρότεροι μαζί».

«Με την Ενιαία Αγορά, έχουμε έναν ισχυρό κινητήρα βιώσιμης ανάπτυξης για να στηρίξουμε το βιοτικό μας επίπεδο και το ευρώ διαφύλαξε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς», επεσήμανε. «Σήμερα, οι οικονομίες μας ενσωματώνονται σε ένα σημείο που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς όταν σχεδιάστηκε το ευρώ και οι εξαγωγές εντός της ΕΕ αυξήθηκαν από 13% του ΑΕγχΠ της ΕΕ το 1992 σε 20% σήμερα», υπενθύμισε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Το ευρώ έχει παράγει δύο δεκαετίες σταθερότητας τιμών» και «οι σταθερές τιμές έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην αξία των αποταμιεύσεών τους, η οποία αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις ευημερίας, ενώ με βάση αυτή την εμπιστοσύνη, οι επιχειρήσεις επενδύουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας», επεσήμανε ο Μ.Ντράγκι.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι «σήμερα οι περισσότερες προκλήσεις είναι παγκόσμιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί».

«Είναι αυτή η συνύπαρξη που μεγεθύνει την ικανότητα των μεμονωμένων χωρών να διατηρούν την κυριαρχία επί των σχετικών θεμάτων, την κυριαρχία που διαφορετικά θα χάνονταν σε αυτόν τον παγκόσμιο κόσμο», προειδοποίησε ο Μ.Ντράγκι. «Ακριβώς με αυτή την έννοια το ενιαίο νόμισμα έχει δώσει σε όλα τα μέλη της ζώνης του ευρώ την κυριαρχία της νομισματικής πολιτικής τους, σε σύγκριση με τις προϋπάρχουσες νομισματικές ρυθμίσεις», εξήγησε.

«Είναι από κοινού ότι έχουμε μια φωνή στη ρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. μια φωνή, η οποία ήταν θεμελιώδης για την αναμόρφωση του παγκόσμιου δημοσιονομικού κανονισμού μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση», σημείωσε.

Ωστόσο, προειδοποίησε εκ νέου ότι «σε ορισμένες χώρες, δεν έχουν δρέψει πλήρως όλα τα οφέλη του ευρώ» κάτι που εν μέρει, αυτό οφείλεται «στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο είναι απαραίτητες και θα ήταν έτσι κάτω από οποιοδήποτε νομισματικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη» και εν μέρει, «επειδή η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) παραμένει ελλιπής».

«Από την κρίση επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά χρειάζεται ακόμη να γίνουν περισσότερα», δήλωσε και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από ένα μέλλον στο οποίο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να καταστήσουμε την ΟΝΕ μας ακόμη πιο ισχυρή μηχανή ευημερίας για όλα τα κράτη μέλη της».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην καθοδήγηση και το σχεδιασμό του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος», είπε. «Στο παρελθόν, μαζί με τους ηγέτες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε τις θεμελιώδεις αποφάσεις για τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς, και μετά το ευρώ», υπενθύμισε.

«Σήμερα όλοι αποκομίζουμε τα οφέλη της δέσμευσής μας και θέλουμε οι μελλοντικές γενιές των Ευρωπαίων να επωφεληθούν εξίσου», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X