ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ηροδότου: Διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέλαβε καθήκοντα Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Newsroom K

Tη διαρκή αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπρέπειας της Κεντρικής Τράπεζας και τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα έθεσε ως προταιρεότητες του ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Στη διάρκεια της τελετής διορισμού του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Ηροδότου διαβεβαίωσε πως θα καταβάλει όλες του τις δυνάμεις σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Κυβέρνηση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και όλους τους συναφείς οργανισμούς, τεχνοκρατικούς και πολιτικούς και με τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους και μαζί με το καθόλα άξιο προσωπικό της ΚΤ.

«Θα ενεργώ πάντοτε στα πλαίσια των νόμων κανονισμών και διαδικασιών της ΚΤ καθώς και της χρηστής διοίκησης ώστε το κύρος και η αξιοπρέπεια της να αναβαθμίζονται διαρκώς και να διατηρούνται πάντοτε σε υψηλά επίπεδα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Όσο αφορά τη συμμετοχή μας στα διάφορα σχετικά ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα θέλω να σας βεβαιώσω και πάλι ότι αυτή θα γίνεται κατόπιν ορθής και προσεκτικής προετοιμασίας ώστε να πετυχαίνουμε έγκυρη και αξιοπρεπή εκπροσώπηση κερδίζοντας έτσι την εκτίμηση των διεθνών και Eυρωπαίων εταίρων και συναδέλφων αλλά και μια αξιοπρεπή θέση για τη χώρα μας στα εν λόγω σώματα με τις ανάλογες συνεργασίες.

Βασικό μέλημα σε όλες αυτές τις επαφές θα είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας μας καθώς και η συνεισφορά στη διαμόρφωση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σκοπός και στόχος μου πάντοτε να προσδίδω κύρος αξία και τιμή στη θέση που με διορίσατε και όχι να αντλώ από αυτήν», κατέληξε.

Αναστασιάδης: «Επιφορτίζεστε με μια τεράστια ευθύνη»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού αναφέρθηκε σε όλες τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας καθώς επίσης και την προσπάθεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνεχίζεται ανέφερε πως σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Κεντρική Τράπεζα.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, η προώθηση της μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση της Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί βασική επιδίωξη για το αμέσως επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, μέσα από διάφορα μέτρα, τόσο από πλευράς Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας όσο και από πλευράς των Τραπεζών, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, έχει μειωθεί σημαντικά, αν και εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αποτελώντας σημαντική πρόκληση την οποία οφείλουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε».

Εξήρε τον Κωνσταντίνο Ηροδότου για την ακαδημαϊκή και επιστημονική του επάρκεια καθώς επίσης και για το ήθος και την ακεραιότητα του.

«Αναλαμβάνοντας το ιδιαίτερα τιμητικό αυτό αξίωμα, ενός από τους κορυφαίους θεσμούς της χώρας, επιφορτίζεστε με μια τεράστια ευθύνη. Υπό το πρίσμα αυτό, είμαι βέβαιος ότι, βασιζόμενος στην άριστη συνεργασία με τους λειτουργούς και το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας, θα επιτελέσετε τα νέα καθήκοντά σας με ζήλο, αφοσίωση και, πάνω από όλα, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα αλλά και στους νόμους και κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τον κ. Ηροδότου διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη θέση του Διοικητή σε διαδοχή της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η θητεία της οποίας λήγει στις 11 Απριλίου.

Ποιος είναι

Ο κ. Ηροδότου υπηρετεί από τον Μάρτιο του 2017 ως Εκτελεστικός Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. «Με ευρύτατη πείρα σε θέσεις υψηλής ευθύνης στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα στο εξωτερικό, στο Λονδίνο και το Παρίσι, υπήρξε σύμβουλος Κυβερνήσεων και διεθνών Ομίλων σε ζητήματα χρηματοοικονομικών συναλλαγών και στρατηγικής, ενώ τον Ιούνιο του 2014 επιλέγηκε μέσα από διεθνή διαγωνισμό ως Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων στην Κύπρο, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Μάρτιο του 2017», αναφέρεται.

Ο κ. Ηροδότου έχει πανεπιστημιακές σπουδές Οικονομικών και τίτλους με διακρίσεις και βράβευση από το Πανεπιστήμιο University College London (UCL) και μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), στο London Business School.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X