ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:46
 

Ο λόγος στον Γ. Εισαγγελέα για τον Συνεργατισμό

Ο πρόεδρος της Επιτροπής θα προβεί σε μια εκτενή δήλωση η οποία θα αγγίξει την ουσία.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με μια εκτενή δήλωση του προέδρου της, θα πέσει η αυλαία του των ερευνών για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος. Την Παρασκευή στις 9 η ώρα το πρωί, η τριμελής Επιτροπή θα μεταβεί στη Νομική Υπηρεσία, προκειμένου να παραδώσει στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, το πόρισμα των ερευνών που πραγματοποίησε. Κατά την παράδοση της έκθεσης της Επιτροπής, ο πρόεδρος της, Γιώργος Αρέστη θα διαβάσει μια δήλωση στην οποία θα συνοψίζονται, σε γενικές γραμμές, τα ευρήματα της Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν η Επιτροπή έχει αποφασίσει πως η έκθεσή της, θα δημοσιοποιηθεί το πότε θα αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Ευθύνες

Ένα κομμάτι της έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι αυτό των ενδεχόμενων ευθυνών. Όπως είχε πει αρκετές φορές ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά την διάρκεια δημοσίων ακροάσεων, στην έκθεση δεν θα επιρρίπτονται ευθύνες σε πρόσωπα. Η Επιτροπή όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί στη λογική καταγραφής γεγονότων που έχουν προκύψει από τις καταθέσεις που έλαβε και που οδήγησαν τον Συνεργατισμό στην κατάρρευση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η Επιτροπή έχει εντοπίσει στοιχεία πριν και μετά το 2013 που δείχνουν πως οδήγησαν στη κατάρρευση του Συνεργατισμού. Το έργο της Επιτροπής θα μελετηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Το έργο της επιτροπής

Οι δημόσιες ακροάσεις της επιτροπής Αρέστη ξεκίνησαν στις 3 Αυγούστου 2018 και η αυλαία έπεσε στις 12 Δεκεμβρίου, του ιδίου έτους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 40 ανοικτές δημόσιες ακροάσεις, στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» και από την επιτροπή πέρασαν 75 μάρτυρες, πρώην και νυν στελέχη του Συνεργατισμού άλλοι αξιωματούχοι καθώς και πολιτικά πρόσωπα πριν και μετά το 2013. Η ερευνητική Επιτροπή έκανε πρεμιέρα με τους Γιώργο Στροβολίδη (πρώην μέλος Εποπτείας ΣΚΤ) και Μάριο Κληρίδη (πρώην Γενικός Διευθυντής ΣΚΤ) και ολοκλήρωσε το έργο της με τους Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη (πρώην Γενικός Διευθυντής ΣΚΤ), Τάκη Ταουσιάνη (πρώην πρόεδρο Επιτροπείας ΣΚΤ) και Μάριο Κληρίδη. Η επιτροπή είχε δεσμεύσει την 17 Δεκεμβρίου ως τελευταία μέρα εργασιών της, με την εκ νέου παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Ωστόσο, η εν λόγω συνεδρία ακυρώθηκε αφού η επιτροπή έκρινε πως δεν είναι τελικά απαραίτητη μια δεύτερη εμφάνιση του Υπουργού Οικονομικών. Στις 22 Δεκεμβρίου 2018 η επιτροπή πήρε τελικά στα χέρια της, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας έγγραφα από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X