ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο μαζικός τουρισμός επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή στην Ισπανία

O μαζικός τουρισμός επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή, την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των υδάτων

Kathimerini.gr

Ο τουρισμός είναι σημαντικός αιμοδότης για την οικονομία της Ισπανίας, συμβάλλοντας σε ποσοστό 11,8% στο ΑΕΠ με στοιχεία του 2018, αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα και ένα σοβαρό πρόβλημα. Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, ειδικά ο μαζικός τουρισμός επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή, την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των υδάτων – και αυτό με τη σειρά του πιθανώς να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είναι αποφασισμένος να ενισχύσει τη χρήση ήπιων μορφών ενέργειας συνολικά, πόσο μάλλον όταν η ανεργία στη χώρα είναι υψηλή και ο τουριστικός κλάδος απορροφά εκατομμύρια εργαζομένους.

Το 2018, περίπου 82 εκατομμύρια άνθρωποι από το εξωτερικό επισκέφθηκαν τη χώρα, σχεδόν όσοι και το 2017. Η Ισπανία είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός, εξοστρακίζοντας τις ΗΠΑ από τη θέση αυτή, ενώ σταθερά τα πρωτεία κατέχει η Γαλλία σε διεθνή κλίμακα. Αρκεί να σκεφθούμε ότι συνολικά το 1950 είχαν κάνει τουρισμό σε όλον τον κόσμο 25 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ το 2017 έφθασαν το 1,3 δισεκατομμύριο, όπως αναφέρει η ισπανική οικονομική ιστοσελίδα www.thecorner.eu. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης στο 1,8 δισ. έως το 2030.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, στην πρόσφατη σύνοδο χωρών της Μεσογείου, δήλωσε ότι η Ισπανία πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας κατά της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους επηρεάζει άμεσα την πιο σταθερή πηγή εσόδων της ισπανικής οικονομίας, δηλαδή τον τουρισμό. «Πρέπει να είμαστε σοβαροί στην εκπλήρωση των στόχων για την κλιματική αλλαγή», τόνισε, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος Τερέσα Ριμπέρ προωθεί νέα ενεργειακή πολιτική. Προς το παρόν, η χώρα κάνει εισαγωγές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο 40 δισ. ευρώ από την Αλγερία και τη Σ. Αραβία. «Με 3.000 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως και πολλές ανεκμετάλλευτες περιοχές, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους παραγωγής ηλιακής ενέργειας, έχει επιλογές η Ισπανία», εκτιμά ο Χοσέ Κάρλος Ντίες από το Πανεπιστήμιο Αλκαλά κοντά στη Μαδρίτη. 

Ο κλάδος του τουρισμού έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις γκολφ, αναφέρει η DW. Η διαχείριση υδάτινων πόρων είναι ένα ακόμη μείζον πρόβλημα. Στη Μαγιόρκα ή στα Κανάρια Νησιά το νερό φιλτράρεται, πριν καταλήξει στο ποτήρι. Επίσης, τεράστια είναι η κατανάλωση πόρων που απαιτούνται για την αφαλάτωση νερού σε περιοχές με μαζικό τουρισμό. Προβληματισμό δημιουργεί και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, δεδομένου ότι απειλούνται θέρετρα, παραλίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ειδικά στο βόρειο παράκτιο τμήμα της χώρας, που προσελκύει επίσης πολλούς τουρίστες, παρατηρείται έντονη διάβρωση του εδάφους. Τέλος, μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι στην Ισπανία όπως οι Melia, Barcelo, Iberostar και Riu έχουν ξεκινήσει έρευνες  για το πώς τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία θα θωρακιστούν αποτελεσματικά έναντι μελλοντικών περιβαλλοντικών αλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση