ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την ετήσια έκθεση της ΡΑΕΚ

Ο Euro-Αfrica και o Euro-Asia Interconnectors αναμένεται να άρουν την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και να την καταστήσουν ενεργειακό κόμβο

Newsroom K

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για το 2018.

Παραδίδοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ κ. Ανδρέας Πουλλικκάς είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το 2018 έχουμε συνεχίσει το έργο της ΡΑΕΚ για την ενεργειακή μεταρρύθμιση της χώρας στα ευρωπαϊκά πλαίσια της ενεργειακής ένωσης».

Πρόσθεσε ότι το 2018 η ΡΑΕΚ εξέδωσε κομβικές ρυθμιστικές αποφάσεις, όπως, μεταξύ άλλων, για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, για τις διατιμήσεις του φυσικού αερίου στην Κύπρο και για την εισαγωγή εγκαταστάσεων μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρισμού.

Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται ότι από το 2022 μέχρι το 2024 αναμένεται έλλειμα στη συμβατική παραγωγή λόγω αύξησης στη ζήτηση. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό το έλλειμμα αναμένεται να καλυφθεί από συμβατικούς παραγωγούς.

Είπε ακόμα ότι ο Euro-Αfrica και o Euro-Asia Interconnectors αναμένεται να άρουν την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και να την καταστήσουν ενεργειακό κόμβο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι για πρώτη φορά η ΡΑΕΚ έχει αδειοδοτήσει 13 προμηθευτές ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά και έτσι οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεση τους εναλλακτικούς προμηθευτές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη ΡΑΕΚ για το έργο που επιτελεί εκφράζοντας παράλληλα τη βαθύτατη ικανοποίησή του για το έργο αυτό.

Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε πορεία υλοποίησης του σημαντικού στόχου ελευθεροποίησης της αγοράς, έλευσης του φυσικού αερίου, δημιουργίας των συνθηκών έτσι ώστε να έχουμε περισσότερη εξάρτηση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι από τις κοστοβόρες ή και ρυπογόνες τεχνολογίες. Κάτι για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω, ιδιαίτερα όσον αφορά στην έλευση του φυσικού αερίου, είναι ότι βρισκόμαστε πλέον οριστικά προς την υλοποίηση απόφασης που θα επιτρέπει ώστε μέχρι το 2021, με βάση τουλάχιστον τις προσφορές που είναι ενώπιόν μας, να επιτύχουμε τον στόχο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι πάντοτε και σε εγρήγορση και στο πλευρό σας, ώστε να παραδώσουμε μια χώρα πλήρως απεξαρτημένη από ρυπογόνες τεχνολογίες, από μονοπώλια, από καταστάσεις οι οποίες δυστυχώς επιβαρύνουν και την οικονομία και τα νοικοκυριά και γενικότερα την ανάπτυξη.

Και πάλι σας ευχαριστώ και θέλω να σας συγχαρώ γιατί πραγματικά μέσα από τη στενή συνεργασία και τον επαγγελματισμό έχετε παράξει έργο που καθυστερούσε για δεκαετίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση