ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Τραμπ βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό με τις απαγορεύσεις

Ρίχνουν τιμές τα ξενοδοχεία στις ΗΠΑ για να προσελκύσουν επισκέπτες

Kathimerini.gr

Οι ΗΠΑ ως διεθνής ταξιδιωτικός προορισμός χάνουν τη γοητεία τους κατά την εποχή Τραμπ, λόγω κυρίως της μεταναστευτικής πολιτικής του. Για να αναπληρώσουν το κενό από την πτώση της τουριστικής κίνησης, ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες ρίχνουν τις τιμές, ώστε να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Τα σημάδια από την πτώση του τουριστικού ενδιαφέροντος ήταν ορατά από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου των πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Μπορεί να αναστάλθηκε η εφαρμογή του, αλλά πλέον οι ΗΠΑ θεωρούνται αφιλόξενος προορισμός.

Ειδήμονες της αγοράς προειδοποιούν ότι το 2017 θα είναι δύσκολο έτος για τον τουριστικό και τον αεροπορικό κλάδο στις ΗΠΑ, που συνολικά συνεισφέρουν στην οικονομία 1,5 τρισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 8,1% του ΑΕΠ. To Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) εκτιμά πως η δραστηριότητα στον τουριστικό και στον αεροπορικό κλάδο των ΗΠΑ θα ενισχυθεί κατά 2,3% το 2017, δηλαδή χαμηλότερα κατά 0,5% σε σχέση με πέρυσι.

«Οι ΗΠΑ ως ταξιδιωτικός προορισμός είναι λιγότερο ελκυστικός», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Expedia Ντάρα Kοσροσάχι στους Financial Times. Οπότε «ή θα μειωθούν οι τιμές για να διατηρηθεί ο όγκος των συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα ή θα υποχωρήσει ο τζίρος. Οι τιμές έχουν ήδη πέσει», προσθέτει ο ιρανικής καταγωγής κ. Κοσροσάχι.

Πλήρης εικόνα των αλλαγών στην τιμολόγηση του αεροπορικού και του τουριστικού κλάδου των ΗΠΑ αναμένεται να δοθεί αυτήν την εβδομάδα, όταν η Expedia, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο στο Διαδίκτυο, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Τα μηνύματα

Τα πρώτα σημάδια, πάντως, είναι δυσοίωνα. Τον Φεβρουάριο, οι United, Delta και American Airlines, οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, σημειώσαν πτώση εσόδων από ταξιδιωτικά μίλια κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Χαβάης παρέτεινε στις αρχές Μαρτίου το «πάγωμα» του διατάγματος, επικαλούμενο, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις του στον τουριστικό κλάδο. Οι συνέπειες από το αρχικό εκτελεστικό διάταγμα ήταν αναμφισβήτητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας πληροφορικής ForwardKeys, οι κρατήσεις των αεροπορικών εταιρειών με προορισμό τις ΗΠΑ έπεσαν 6,5% την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, δηλαδή αμέσως μετά την έκδοση του διατάγματος.

Αναλυτές που μίλησαν στο NBC News επισημαίνουν πως το τουριστικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ έχει εξασθενίσει αισθητά εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής Τραμπ, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή των εκτελεστικών διαταγμάτων ανεστάλη από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ.

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το οικονομικό πλήγμα μπορεί να φθάσει τα 18 δισ. δολ., σε πτώση εσόδων, υπολογίζοντας ότι ο τουρισμός από το εξωτερικό αποδίδει 250 δισ. δολ. στην αμερικανική οικονομία ετησίως. «Οι ΗΠΑ έχουν καλλιεργήσει ένα αφιλόξενο προφίλ», σχολιάζει ο Χέντρι Χάρτεβελτ, πρόεδρος της εταιρείας τουριστικών ερευνών Atmosphere Research Group.

Ξενοδοχειακοί όμιλοι (Hilton Hotels, Marriott International, InterContinental Hotels Group) αναφέρουν πτώση εσόδων από τις κρατήσεις δωματίων. Μικρό μέρος της «ευθύνης» για την πτώση της τουριστικής κίνησης φέρει, πάντως, και το ενισχυμένο δολάριο. Από το 2009 έως το 2016, οι ξένοι επισκέπτες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν από 54 σε 77 εκατομμύρια. Φέτος αναμένεται πτώση της τουριστικής κίνησης.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση