ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι έχασαν 117 δισ. δολάρια

Διαθέτουν πάντως 5,4 τρισ. ποσό αυξημένο κατά 11% από την αρχή του έτους

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο Τζεφ Μπέζος και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτές των τεχνολογικών κολοσσών Amazon και Facebook αντιστοίχως, συγκαταλέγονται στους χαμένους αυτής της «Μαύρης Δευτέρας». Οι κραδασμοί που προ δύο ημερών προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η πτώση του γουάν αφαίρεσαν 117 δισ. δολάρια από τα πλούτη των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, μειώνοντάς τα κατά 2,1%. Ανάμεσα στους πλούσιους που ζημιώθηκαν από την πτώση των μετοχών τους τη Δευτέρα, συγκαταλέγονται 21 άτομα από τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Ο ιδρυτής της Amazon.com έχει, πάντως, χάσει τα περισσότερα και συγκεκριμένα 3,4 δισ. δολάρια από την πτώση της μετοχής της. Παραμένει βέβαια και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με πλούτο που ανέρχεται σε 110 δισ. δολάρια.

Οπως σχολιάζει το Bloomberg, οι απώλειες που υπέστησαν οι δισεκατομμυριούχοι τη Δευτέρα μείωσαν τα κέρδη που είχαν αντλήσει στη διάρκεια του έτους, όταν τους προηγούμενους μήνες επικρατούσε παρατεταμένη ευφορία στις αγορές. Ακόμη και μετά τον τελευταίο αυτόν αιφνιδιασμό, πάντως, ο πλούτος αυτών των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη ανέρχεται σε 5,4 τρισ. δολάρια, αυξημένος κατά 11% σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στην αρχή του έτους. Στο μεταξύ, και ενώ η Ουάσιγκτον κατηγορούσε επισήμως πλέον το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το κινεζικό νόμισμα, το γουάν τείνει να σταθεροποιηθεί εν μέρει εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνει το Πεκίνο για να ανακόψει την υποχώρησή του.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας καθόρισε την Τρίτη την ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος σε υψηλότερα επίπεδα από τις προσδοκίες της αγοράς. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να εκδώσει ομόλογα σε γουάν στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Πρόκειται για έντοκα γραμμάτια αξίας 30 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 4,2 δισ. δολαρίων, που θα εκδοθούν στις 14 του μηνός. Εκδόσεις αυτού του είδους συνήθως αντλούν μεγάλη ρευστότητα από την αγορά, καθιστώντας πιο δαπανηρές τις μαζικές πωλήσεις του κινεζικού νομίσματος. Ετσι, το γουάν ενισχύθηκε χθες κατά 0,2%. Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε άλλωστε ανακοίνωση στην οποία αρνείτο τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι χειραγωγεί το κινεζικό νόμισμα. Ωρες νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε κατηγορήσει την Κίνα ότι «έχει μακρά ιστορία τεχνητής υποτίμησης του νομίσματός της» με παρεμβάσεις στις αγορές.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε επισήμως το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το γουάν, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές

Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, η επισημοποίηση της κατηγορίας για χειραγώγηση του γουάν είναι ουσιαστικά συμβολικής φύσης. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί επί χρόνια το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το γουάν για να διασφαλίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα κινεζικά προϊόντα. Οπως, πάντως, τόνισε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, «θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ ώστε να εξαλειφθεί το αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αποκτά η Κίνα με τις τελευταίες κινήσεις της». Απαντώντας το Πεκίνο τόνισε πως «η Κίνα ούτε χρησιμοποιεί ούτε θα χρησιμοποιήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία ως εργαλείο στις εμπορικές διενέξεις» και παράλληλα προειδοποιούσε την Ουάσιγκτον πως με τις κατηγορίες της για χειραγώγηση του νομίσματος «θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων και θα προκαλέσει χάος στις χρηματαγορές». Προειδοποίησε, επίσης, την κυβέρνηση Τραμπ ότι κλιμακώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον εμπορικό πόλεμο «αποτρέπει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου». Τη θέση αυτή φαίνεται να συμμερίζεται ο Εσουάρ Πρασάντ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κορνέλ με ειδίκευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας. Μιλώντας στους Financial Times, o κ. Πρασάντ τόνισε πως «η κατηγορία της Ουάσιγκτον κατά της Κίνας σηματοδοτεί κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και μεταστροφή του σε ανοικτό οικονομικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες». Σε ό,τι αφορά τη στάση του Πεκίνου, ο οικονομολόγος Λάρι Χου, στέλεχος της Macquarie Securities στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε στο Bloomberg πως «η Κίνα θέλει να είναι ευέλικτο το νόμισμά της αλλά δεν επιθυμεί να προκαλέσει πανικό στις αγορές». Εύλογο είναι, άλλωστε, ότι η υποχώρηση του νομίσματος μπορεί να εξαλείψει τον αντίκτυπο των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, αλλά μια ανεξέλεγκτη πτώση του θα προκαλούσε αστάθεια στις αγορές και θα οδηγούσε σε νέες μαζικές εκροές κεφαλαίων από την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση