Συμμορίες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζουν στην Ευρώπη τις κατάλληλες τοποθεσίες για την κατασκευή παράνομων εργοστασίων τσιγάρων, μειώνοντας τις πιθανότητες να εντοπιστούν από τις Αρχές, όπως προειδοποιεί ελεγκτής της Ε.Ε.
Μέχρι σήμερα, οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, όπου ήταν ευκολότερο να κρύψουν τις παράνομες εγκαταστάσεις τους, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πέτρι Σαρβάμαα, ο οποίος είναι αρμόδιος για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το παράνομο εμπόριο καπνού.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, τους επιτρέπει πλέον να εντοπίζουν ευκολότερα τοποθεσίες που βρίσκονται πιο κοντά στις αγορές στις οποίες διοχετεύουν τα προϊόντα τους, ακόμη και σε αγροτικές περιοχές και χωριά. «Αυτό μειώνει τον κίνδυνο στην αλυσίδα εφοδιασμού για τους εγκληματίες», πρόσθεσε η Eστερ Τορρέντε Eρας, ανώτερη ελεγκτής.
Μια αγορά δισεκατομμυρίων για το οργανωμένο έγκλημα
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία μόνο από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη στην προσπάθειά τους να εξιχνιάσουν τα παράνομα δίκτυα καπνού, τα οποία στερούν από την Ενωση τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα κάθε χρόνο.
Το 2023, σχεδόν ένα στα δέκα τσιγάρα που καταναλώθηκαν στην Ευρώπη είχε παραχθεί ή εισαχθεί παράνομα.
Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου δημοσιεύεται, παράλληλα, σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν επιβραδυνθεί οι προσπάθειες των χωρών της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση των ελάχιστων επιπέδων φορολογίας στα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Η διαδικασία προσέκρουσε, μεταξύ άλλων, στην αντίδραση της Σουηδίας, στην οποία θα διεξαχθούν εκλογές την Κυριακή (13/9), όπου το snus (σακουλάκια με καπνό που τοποθετούνται κάτω από το άνω χείλος, ώστε η νικοτίνη να απορροφάται από το στόμα) είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.
Η Στοκχόλμη απέρριψε την επιβολή φόρου στα σακουλάκια νικοτίνης. Στόχος της σχετικής νομοθεσίας είναι η εναρμόνιση των τιμών σε ολόκληρη την Ε.Ε., η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και η ενθάρρυνση των καπνιστών να διακόψουν το κάπνισμα.
Ελλειψη συντονισμού και πληροφοριών
Η ανεπαρκής συνεργασία και η έλλειψη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών της Ε.Ε. και των εθνικών αρχών περιορίζουν την ικανότητα των «27» να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση των παράνομων εργοστασίων τσιγάρων.
Το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τον Σαρβάμαα, είναι ότι παραμένουν άγνωστα το πραγματικό μέγεθος και η δομή του φαινομένου, καθώς και ο οικονομικός του αντίκτυπος.
Για την αντιμετώπιση της παράνομης δραστηριότητας, «όλα ξεκινούν από την Επιτροπή», δήλωσε ο ίδιος. «Η καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων είναι απαραίτητη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στον συντονισμό μιας κοινής στρατηγικής αντίδρασης των αρμόδιων φορέων», πρόσθεσε ο ελεγκτής.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η Europol, η Eurojust και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).
Η Επιτροπή αποδέχτηκε σε γενικές γραμμές τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, με εξαίρεση ορισμένα σημεία που, όπως υποστήριξε, υπερέβαιναν τον ρόλο και τις αρμοδιότητές της.
Απέρριψε, μεταξύ άλλων, την πρόταση να καθορίζει στρατηγικές για τις επιμέρους υπηρεσίες της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι οργανισμοί όπως η OLAF είναι υπεύθυνοι για τον καθορισμό των δικών τους στρατηγικών προτεραιοτήτων.
Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει αξιόπιστη εκτίμηση για το μέγεθος και τις οικονομικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου, καθώς δεν υπάρχει μία και μοναδική μεθοδολογία που θα μπορούσε να αποτυπώσει με ακρίβεια την έκτασή του.
Με πληροφορίες από Politico




























