ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι εκποιήσεις πυροδοτούν κίνδυνο πισωγυρίσματος στο Ταμείο Ανάκαμψης

Με την προωθούμενη πρόταση για προσφυγή στο Δικαστήριο για διακρίβωση του τελικού ποσού αναιρούνται μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πέρα από τον αγώνα δρόμου που έχει να διανύσει η Κύπρος σε σχέση με την εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU) μέχρι και τον Ιούνη του 2026 για να λάβει 1,1 δισ. ευρώ χορηγιών και δανείων, ανοίγει νέο κεφάλαιο, με πισωγυρίσματα. Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση νόμου που κατατέθηκε την Πέμπτη που μας πέρασε, προωθείται δυνατότητα προσφυγής του δανειολήπτη που έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο στα Δικαστήρια, για γίνει διακρίβωση του ποσού που χρωστάει στην τράπεζα ή στην εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων. Έτσι, αν περάσει η Πρόταση Νόμου, θα σταματά η διαδικασία της εκποίησης και θα επανεκκινεί μόνο όταν τα δικαστήρια μπορέσουν να διακριβώσουν την αξία του χρεωστούμενου ποσού.

Σε νέες περιπέτειες πιθανώς να μπει η χώρα με αυτή την πρόταση, αφού το πλαίσιο των εκποιήσεων αντί να γίνεται πιο αποτελεσματικό, «μαλακώνει». Στην ουσία, η Κύπρος αν ψηφίσει την εν λόγω πρόταση θα αναιρεί συμφωνία που είχε με την Κομισιόν για να λάβει 85 εκατ. ευρώ. Στα πρώτα 85 εκατ. ευρώ που είχε λάβει η Κύπρος μετά το καλοκαίρι του 2022 κατά την πρώτη δόση είχαν περάσει νομοσχέδια που έκαναν το πλαίσιο αντιμετώπισης των ΜΕΔ πιο αποτελεσματικό. Ήταν μέσα στα ορόσημα που είχαν συμφωνηθεί εξάλλου, μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα δύο νομοσχέδια που είχε γίνει επίσης μεγάλος «ντόρος» πέρυσι τιτλοφορούνταν ως ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021 και ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ.3 Νόμος του 2021. Το πρώτο νομοσχέδιο έβαζε τους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων υπό ρύθμιση και εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ με το δεύτερο θα παρεχόταν πρόσβαση στο κτηματολόγιο για τους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Ν. Χριστοδουλίδης: Με την οικονομία δεν παίζουμε

Για ην προωθούμενη πρόταση για προσφυγή στο Δικαστήριο για διακρίβωση του τελικού ποσού ερωτήθηκε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το μνημόσυνο του ήρωα Μιχάλη Ολυμπίου στα Λύμπια. «Το θέμα των εκποιήσεων θα αντιμετωπιστεί με μόνιμες λύσεις και όχι μέσα από περιστασιακές πρωτοβουλίες που αντί να βοηθούν δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση πραγμάτων, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Τόνισε πως, «με την οικονομία δεν παίζουμε και χρειάζεται πιστή δημοσιονομική πειθαρχία», συμπληρώνοντας ότι, «το συγκεκριμένο θέμα, θα αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από λύσεις που θα αντιμετωπίσουν μια και καλή το πρόβλημα αυτό, και όχι μέσα από περιστασιακές πρωτοβουλίες που αντί να βοηθούν δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση πραγμάτων». Κατέληξε πως, «είναι ένα σοβαρό θέμα που απαιτεί μόνιμες λύσεις».

Η αιτιολογική έκθεση

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες καθορίζονται και περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών.

Σημειώνεται ότι, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται ανεξαρτήτως εάν στάλθηκαν οποιεσδήποτε ειδοποιήσεις προς τον ενυπόθηκο οφειλέτη ή άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του βασικού νόμου που ρυθμίζουν την πώληση ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή (Μέρος VIA), πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Οι υποστηριχτές της πρότασης

Την πρόταση την υπογράφουν εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Άριστος Δαμιανού, Αντρέας Καυκαλιάς, Χρίστος Χριστοφίδης, εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου ο Σωτήρης Ιωάννου, εκ μέρους της ΕΔΕΚ Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Ηλίας Μυριάνθους, εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων ο Αλέκος Τρυφωνίδης, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών ο Σταύρος Παπαδούρης, ο βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου ο Ζαχαρίας Κουλίας, ο βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης, ο βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού Παύλος Μυλωνάς, ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αντρέας Θεμιστοκλέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση